Column

Emilie Sobels

Emilie Sobels (30) is een rasonderneemster. Ze kickstartte haar carrière als fashion director van tech startup Fashiolista en toen ze daar was uitgegroeid, besloot ze de volgende stap te nemen: helemaal op eigen benen staan. Ze creëerde Hashtag Workmode; een co-working space waar vrouwelijke ondernemers door heel Nederland een werkplek huren. Daarnaast schreef ze de boeken ‘Babe, you got this.’ en ‘Babe, you got this. Het Werkboek.’ Haar grootste project dit jaar: The Self-Made Summit – hét carrière-event voor ambitieuze vrouwen (en dappere mannen!) dat plaatsvindt op 7 maart in Amsterdam. Hierover vertelt zij ons alles in haar Talkies-column.

Als achtjarig meisje ontdekte ik dat de potjes nagellak bij de drogist van mijn grootmoeder in haar Zeeuwse dorp veel kleurrijker waren dan bij ons in de randstad. Bovendien scoorde je er drie voor vijf gulden, waardoor je één potje cadeau kreeg. Resultaat? Ik besteedde mijn zakgeld aan potjes kanariegeel, feloranje, zachtroze en donkerblauwe nagellak. Ik nam ze mee naar het schoolplein. Voor vijf cent, schilderde ik je nagels in de kleur van jouw keuze: voilà! Mijn eerste eigen bedrijf was een feit.

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en mag ik, Emilie Sobels, me oprichter van Hashtag Workmode noemen. Hashtag Workmode is een co-working space waar we werkplekken verhuren aan vrouwelijke ondernemers. Misschien ken je me van de boeken ‘Babe, you got this.’ of het bijbehorende werkboek, dat ik vorig jaar uitbracht en waarin we verhalen, tips én fuckups van een twintigtal interessante vrouwen deelden.

In de jaren na mijn nagellakavontuur maakte ik een interessante transformatie door; als elfjarige presenteerde ik mezelf aan vrienden en familie als binnenhuisarchitecte – incluis eigen logo en briefpapier, ontworpen op de grote, rammelende computer van mijn vader. Enkele jaren later besloot ik musicalster te worden en volgde dus een opleiding aan de jeugdtheaterschool in Den Haag. Dat ik in de verste verte geen zang- of danstalent heb, mocht de pret niet drukken. Want hoewel mijn musicalcarrière nooit van de grond is gekomen, leerde ik daar in Den Haag veel over presentatie en het uiten van je emoties. Het verlegen meisje dat zich liever verstopte zodra de schoolfotograaf langs kwam, veranderde in een jongvolwassen vrouw die er heel oké mee is om in de spotlight te staan, in iemand die haar moment durft te pakken.

Ik ging studeren, startte mijn eerste eigen bedrijf en inmiddels run ik nu dus al een aantal jaar met veel plezier bedrijf nummer twee: Hashtag Workmode. Een fijn bedrijf, met een doel en een visie. Bij Hashtag Workmode jagen we, met veel enthousiasme, vrouwelijk leiderschap aan. Want hoe meer vrouwen we (voor de jongere generatie) zichtbaar maken in succesvolle ondernemingen en op hoge functies, hoe meer dit de standaard wordt. De kracht van rolmodellen is er een die we niet moeten onderschatten. Ze geven vorm aan de toekomst. Daarnaast is onze gedachte: door je te omringen met vrouwen die jou inspireren en motiveren zal ook jóuw business groeien. Want alleen ga je misschien sneller, samen kom je verder! De ambitieuze vrouwen die bij ons een werkplek huren, motiveren me dan ook elke dag om nog groter te denken en onverschrokken nieuwe stappen te nemen. Het is vanuit die motivatie dat ik besloot om dit fonkelnieuwe jaar te starten met een heel groot voornemen. In maart 2019 ga ik een langgekoesterde droom realiseren. Op inspirerende, efficiënte en leerzame wijze breng ik vrouwelijke leiders met een bijzonder verhaal en een handvol waardevolle lessen bijeen, tijdens het allergrootste female empowerment event van de Benelux: The Self Made Summit! Doodeng. Maar ook zó leuk. En na ruim een jaar aan voorbereidingen, is het over twee maanden eindelijk zo ver. Op 7 maart openen de deuren van hét carrière-event voor ambitieuze vrouwen op zoek naar persoonlijke ontwikkeling, verbinding en inspiratie. Het wordt een dag vol inzichtrijke masterclasses, power-up panels en talloze workshops waar je zelf aan de slag gaat, en dat allemaal door en met female leaders uit verschillende industrieën. The Self-Made Summit is bedoeld voor alle vrouwen (en dappere mannen) met ambitie. Jong en oud, ondernemend of in loondienst, uit elke branche. We hebben een arts die na een ingrijpend incident meemaakte op de SEH vijf stappen om meer lef te tonen ontwikkelde. Ze presenteert op 7 maart haar ode aan lef. Er komt een ondernemer die precies weet hoe je jouw creatieve ideeën omzet in schaalbare verdienmodellen en de allerbeste pitcher van ons land helpt je een heuse pitchkoningin te worden. We zullen het hebben over beeldvorming, de stad van de toekomst, het ophalen van funding, het bouwen van een tech-startup, balans vinden én houden tussen je drukke privéleven en je tomeloze ambitie. We zorgen voor experts op het gebied van verzekeringen, financiële zaken, duurzaamheid, tech, marketing, media, mindset en geluk.

Het is een dag waarop en waarmee ik elke ambitieuze vrouw die aanwezig is óf van de zijlijn meekijkt, hoop te inspireren. Wat zou het mooi zijn als er nieuwe rolmodellen opstaan, ideeën worden geboren en groei wordt gerealiseerd. Want heel misschien inspireert al die ontwikkeling, al dat vrouwelijke talent straks een klein meisje wel om nagels te gaan lakken op het schoolplein. En dat is wat we willen, toch?

Tekst Emilie Sobels

Fotografie Emma Peijnenburg