Oud & Nieuw

CORONAPROOF NYE VIEREN IS BELANGRIJKER DAN OOIT

Met een New Year’s Eve tijdens de lockdown zal onze manier van feestvieren dit jaar anders dan normaal. Een groots oud en nieuwfeest zit er niet in zit, maar we willen het nieuwe jaar het liefst wel samen met geliefden feestelijk beginnen om hoopvol uit te kijken naar beter 2021. Uit onderzoek van Sonos blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse vrouwen (55 procent) is van plan er echt een feestelijke avond van te maken. Hoe we dat coronaproof kunnen doen, lees je hier!

Het liefst gaan we deze jaarwisseling voor een intieme dinner party of een mini-feestje. In de top drie belangrijkste voorwaarden voor een succesvol etentje staan het perfecte menu en een mooi ingericht/versierd huis en genoeg (alcoholische) drankjes in huis hebben. Een nieuwe outfit én een goede playlist maken de top vijf compleet. Vrouwen kiezen ervoor om keihard ABBA’s ‘Happy New Year’, Queen’s ‘I Want to Break Free’ of ‘Freedom’ van Wham! te draaien in de eerste minuten van het nieuwe jaar. Goede keuzes blijkt, want in heel Europa staat Queen op één en komt ABBA op plek twee.

Eerlijk is eerlijk: bijna één op de drie twijfelt of ze überhaupt in de mood is voor een feestje met oud en nieuw. Toch vinden we oude tradities wel belangrijk; 42 procent van de ondervraagden vindt dat 2020 al genoeg chaos en verandering heeft gebracht. Daarom nodigen we een paar beste vriend(inn)en uit, waarmee we de afgelopen maanden extra close zijn gebleven of zelfs closer zijn geworden.  

Naarmate de twaalf klokslagen dichterbij komen, vindt 42% het belangrijk om terug te blikken op 2020 en stil te staan bij de grote dingen die we ondanks de situatie dit jaar in ons leven hebben bereikt. Als het moment suprême aanbreekt, zegt 62% van de vrouwen zich aan de regels te gaan houden en niet te knuffelen.

Muziek maakt gelukkig

Onze favoriete nummers zijn niet alleen leuk voor tijdens de jaarwisseling, maar speelden ook de laatste maanden een grote rol bij onze mentale gezondheid. Muziek is namelijk essentieel voor hoe je je voelt en helpt je om door emotionele dalen heen te komen. Hauke Egermann, professor aan de University of York en onderdeel van de York Music Psychology Group, onderzoekt de psychologische effecten van muziek. Hij ervaart dat muziek ervaringen creëert die passen bij de huidige situatie, maar die gekoppeld zijn aan onze ervaringen uit het verleden: onze herinnering van vroegere tijden, die we op dit moment misschien missen. Muziek helpt mensen om zich goed te voelen in mindere tijden en geeft houvast om met de situatie om te gaan. 

Volgens het onderzoek was 2020 een achtbaan van emoties en rijdt die achtbaan in 2021 nog wel even door. Bijna 70 procent van de vrouwen maakt zich zorgen over 2021 en 56 procent heeft er twijfels over of het een goed jaar wordt. Toch blijven we optimistisch (71 procent) en hoopvol (69 procent). Van de ondervraagde vrouwen vindt 53 procent dat er in 2020 niet genoeg mogelijkheden zijn geweest om plezier te hebben, daarom krijgt plezier de prioriteit in ons leven komend jaar. Het idee is: to live your best life. Voor een nog groter deel van de vrouwen (67 procent) gaat 2021 draaien om gezonder en gelukkiger leven, anderen helpen en quality time doorbrengen met vrienden en familie. Nederlandse vrouwen zijn erg dankbaar voor wat we zien als de belangrijke dingen in ons leven:

  • Fysieke gezondheid: 84 procent
  • Huis: 84 procent
  • Mentale gezondheid: 83 procent
  • Familie: 82 procent (het hoogste percentage van alle ondervraagden in heel Europa)
  • Vrienden: 81 procent (het hoogste percentage van alle ondervraagden in heel Europa)
  • Werk: 74 procent (het hoogste percentage van alle ondervraagden in heel Europa)
  • Materiële zaken: 36 procent

Wat we in 2021 nu echt gaan doen om ‘ons beste leven te kunnen leven’? We willen vooral gezond blijven en meer bewegen, meer in het moment leven en vinden het belangrijk om te focussen op ‘je goed voelen’. En het is misschien nu nog moeilijk voor te stellen, maar we willen óók weer meer gaan reizen. Let’s hope for a better 2021!

Bron: Sonos