Valentijnsdag

De 7 lekkerste, tikje onverwachte rom-coms om te streamen

Zin om op de bank onder een dekentje te zwijmelen, maar geen zin in je standaard rom-com voor Valentijn? We’ve got you. Deze zeven films en series zijn nét een tikje anders maar o zo leuk.

1 – The Lovers (SkyShowtime)

Een fonkelnieuwe serie waarvan helaas nog maar twee afleveringen uit zijn op Valentijnsdag zelf, maar die je echt niet wilt missen. Politiek verslaggever Seamus valt letterlijk het leven van grofgebekt supermarktmedewerker Janet binnen. De twee botsen. Maar er is ook veel aantrekkingskracht. Heerlijk kijkvoer, want zij is Iers, hij is Engels, soort van beroemd en bezet. En dat knettert aan alle kanten. Met een glansrol voor de leuke Johnny Flynn, die je misschien wel kent van Emma (een kijktip op zich uit 2020, te vinden op Netflix).

2 – Happy Ending (Netflix)

Er is veel ongebruikelijks aan deze Nederlandse rom-com. Gemaakt voor Netflix (en wereldwijd te streamen!). Geschreven en geregisseerd door de Nederlandse nieuwkomer Joosje Duk (die een scenariowedstrijd won en zo de kans kreeg deze film te maken). En voor de verandering eens niet over boy-meets-girl. In Happy Ending draait het om Luna en Mink, die al een jaar bij elkaar zijn en heel gelukkig. Behalve dat Luna wel al haar orgasmes heeft gefaket. Er is dus werk aan de winkel. Met Gaite Jansen in de hoofdrol naast Martijn Lakemeier, de leukerd die vanaf 20 april in de huid van prins Willem-Alexander kruipt in Videoland’s Máxima.

3 – 13 Going on 30 (Viaplay/Pathé Thuis)

Eentje in de categorie oud maar goud, maar juist dit jaar leuk om weer eens uit het stof te halen. Deze klassieke rom-com wordt dit jaar alweer twintig jaar oud. Jenna (Jennifer Garner) heeft al haar populaire klasgenootjes uitgenodigd voor haar dertiende verjaardag, maar door een gemene streek eindigt ze in haar eentje opgesloten in een kast. Was ze maar dertig, geen dertien. De volgende dag wordt ze wakker. Niet meer in 1987, maar in 2004. Met volwassen lijf en leven. Maar zonder haar beste vriend Matty (Mark Ruffalo).

4 – Past Lives (Prime Video)

Genomineerd voor twee Oscars en een van de meest besproken films van vorig jaar. Past Lives is een hele bijzondere, en sinds kort pas te streamen in Nederland. Dus grijp je kans en bewonder dit bijzondere slow romance-verhaal van Nora en Hae Sung. Jeugdvrienden die uit elkaar zijn gerukt toen zij van Zuid-Korea naar Canada emigreerde. Maar elkaar nooit helemaal vergeten. Thank god for the internet, ze vinden elkaar uiteindelijk terug. Maar hoe groot de fantasie over hun weerzien ook is, hun levens zien er tegenwoordig wel heel anders uit.

5 – One Day (Netflix)

Emma en Dexter ontmoeten elkaar op 15 juli 1988. De dag van hun afstuderen. Beetje jammer, want daarna verlaten ze Edinburgh en hoewel de vonk is overgeslagen, begint daarna het echte leven. In deze miniserie zien we ze in verschillende jaren terug, elke keer weer op die 15e juli. Hoe zien hun levens er nu uit? En zullen ze ooit de weg naar elkaar vinden? Gebaseerd op de bestseller van David Nicholls en met in de hoofdrol de leuke Leo Woodall die je kunt kennen uit het tweede seizoen van The White Lotus.

6 – Only You (Videoland)

Nog een Nederlandse film, want ook op eigen bodem zijn we er sterk in. In Only You staat Elisabeth (Claire Bender) op het punt om te trouwen met haar jeugdliefde. Maar dan ontmoet ze de mysterieuze Arthur (Egbert-Jan Weeber) en gooit ze haar hele leven op de schop. Alleen heeft hij wel een geheim. Een originele rom-com uit 2023 die ook de minder voorspelbare thema’s aansnijdt. Wel kijken met tissues in de aanslag.

7 – This Means War (Disney+)

Wil je graag een avondje rom-commen met je vent, maar krijg je dat thuis wat lastig verkocht? Dan kon This Means War wel eens een prima uitkomst bieden. Deze rom-com uit 2012 draait om Lauren (Reese Witherspoon). Maar ook om beste vrienden en geheim agenten Tuck (Tom Hardy) en FDR (Chris Pine) die om haar liefde strijden. Een rom-com vol explosies, achtervolgingen en fijn manvolk. Voor elk wat wils dus.

Tekst Claudia Witteveen