Tropenbruid

De favoriete boeken van Susan Smit!

Schrijfster Susan Smit studeerde Nederlands en Culturele Studies, bespreekt boeken in tijdschriften en op tv. Onlangs startte ze op instagram @susansleesclub. Haar nieuwe roman heet ‘Tropenbruid’.

Kentering van een huwelijk, Sándor Márai

Er zijn romans die nooit hun glans verliezen, die bij herlezing steeds nieuwe lagen aan je tonen en actueel blijven. Dit is zo’n roman. Het gaat over een driehoeksverhouding in het decadente Boedapest aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Márai verwoordt zijn opvattingen over liefde, verlangen en jaloezie op een geraffineerde, eloquente manier. Une conte philosophique– beschouwend, filosofisch proza – op z’n best.

Godenslaap, Erwin Mortier

Godenslaap is een ontroerend mooi geschreven relaas van een oudere vrouw die terugkijkt op haar leven, met zinnen die je wilt blijven herkauwen. Het legt de ontwrichting van de Eerste Wereldoorlog bloot en is geschreven in rijke, soms poëtische en dan weer rauwe taal. Mijn exemplaar is grijs van de onderstrepingen.

Noem me bij jouw naam, André Aciman

Als de liefde groot genoeg is, vervagen de grenzen tussen jou en de begeerde ander. Aciman neemt zijn tijd om de spanning op te bouwen en legt de diepere bedoelingen en betekenissen bloot van kleine aanrakingen, blikken en opmerkingen. Een hartverscheurend verslag van allesomvattende liefde die toch geen kans van slagen heeft.

Handleiding voor een evenwichtige geest en een kalm gemoed, Frédéric Lenoir

Godsdiensthistoricus en filosoof Frédéric Lenoir schreef een compact en veelzijdig kleinood over levenskunst. Het werk biedt lessen over vrijheid, vriendschap, tegenspoed, vertrouwen, vergeving en alles wat daartussen ligt. Het is even helder en toegankelijk als het diepgaand en eloquent is. ‘Bestaan is een feit, leven is een kunst’, schrijft hij. 

Vaslav, Arthur Japin

Rijk aan diepe inzichten, goed uitgewerkte karakters en prachtige taal. Vaslavis een viering van de verscheidenheid in ideeën, talenten, voorkeuren en eigenaardigheden die het leven kleur geven en een eloquente aansporing om ‘boven je stand te dromen’.