Tuinparadijs

Dé tips voor een summerproof tuin

We genieten volop van deze heerlijk zonnige dagen en brengen (eindelijk) weer veel tijd buiten door. En met nog maar een paar dagen tot de eerste officiële zomerdag, is dit hét moment om je tuin helemaal summerproof te maken. Daarom delen wij hier dé tips voor een summerproof, biodiverse tuin en lees je meer over de invloed van biodiversiteit en tuinieren op het geluksgevoel.

Een groene, natuurlijke tuin doet een mens veel goed. Met de zomer in aantocht willen we meer naar buiten en meer genieten van de wildernis. Tijd om – letterlijk en figuurlijk – de bloemetjes buiten te zetten. Biodiversiteit zorgt namelijk voor verkoeling, wateropvang én is levendig. Want: ook dieren worden gelukkig van een groene omgeving. Om het vergroenen van onze tuinen te stimuleren lanceerde Intratuin recent een biodiversiteitsdashboard. Hierop is live te zien hoeveel impact we met z’n allen maken op de Nederlandse biodiversiteit.

Groen maakt gelukkig

Een rijkdom van dier- en plantensoorten maakt je tuin niet alleen spannender en weerbaarder, maar is ook nog eens goed voor je psyche. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 80% van de mensen die tuiniert tevreden zijn met hun leven, tegenover 67% van de mensen die dat niet doet. Waar die positieve invloed vandaan komt? Voordat we in stedelijke omgevingen zijn gaan leven, waren we altijd sterk verbonden met de natuur. Onze voorouders bewogen de hele dag, aten wat ze binnen handbereik hadden en brachten het grootste gedeelte van de dag door in het groen. Omdat deze levensstijl relatief gezien nog helemaal niet zo lang geleden de standaard was, zou tuinieren kunnen voelen als thuiskomen. Bovendien is het goed voor je lichamelijke gezondheid, verlaagt het je stressniveau en geeft het een gevoel van voldoening. Hup, naar buiten dus!

De zomer is op komst en de zon laat haar gezicht steeds vaker zien. Mensen komen meer buiten, zoeken het park of strand op, of gaan een stuk wandelen; het is duidelijk zichtbaar dat we gelukkig worden van de natuur. Daarom is het belangrijk dat we zorgen voor wildernis in onze tuinen. De afgelopen jaren waren de Nederlandse zomers erg heet, wat de biodiversiteit negatief beïnvloedt: de grond droogt snel uit en veel dieren hebben het er moeilijk mee. Met deze tips van Intratuin maak je je tuin summerproof en fleur je je buitenparadijs op met groen, mooie kleuren en beestjes.

1. Waterpret

Tijdens warme zomerdagen is het voor vogels niet altijd gemakkelijk om water en verkoeling te vinden. Om ze een handje te helpen kan je een teil of emmer vullen met waterplanten. Vanwege hun angst voor diep water is dat voor vogels dé perfecte spot om te badderen. Bovendien trekt het amfibieën, libellen en waterkevers aan. Minder ruimte? Zet dan een drinkschaal neer voor de vogels. Zo geef je de biodiversiteit in je tuin een echte boost!

2. Make it rain

De afgelopen jaren zijn er steeds vaker weersextremen: een echte Nederlandse zomer is niet meer compleet zonder een hevige regenbui. Door regen op te vangen in een ton wordt het riool minder belast en heb je je eigen waterreserves bij droogte. En mooi meegenomen: het is gratis!Wist je dat regenwater zachter is dan kraanwater? Het is daarom beter om je tuin- én kamerplanten mee te voeden. Op het biodiversiteitsdashboard is te zien dat Nederlanders sinds maart 2020 al bijna 4 miljoen liter extra water hebben opgevangen.

3. Keep it cool

Misschien denk je bij het aanplanten van de tuin aan bloembollen of zaadjes. Die zorgen voor kleur en prikkelen je twee belangrijkste zintuigen: geur en zicht. Maar heb je er wel eens over nagedacht om een boom of heester neer te zetten? Dit zijn perfecte broedplekken voor vogels én bieden verkoeling tijdens hete zomerdagen. Reken maar dat je tuin straks barst van de fluitende vogels.

4. Geef je tuin kleur

De perfecte snack in de zomer is natuurlijk een vers stuk fruit. Door het planten van fruitbomen of het aanleggen van een moestuin met zomergroenten creëer je niet alleen een bron van voedingsstoffen voor vogels en andere dieren, maar kan je ook jezelf voorzien van een supergezonde groene hap. Denk bijvoorbeeld aan een nectarineboom, een paprikaplant of een tomatenstruik. Het ziet er ook nog eens kleurrijk uit. Win-win-win dus!

Heb je de tips opgevolgd? Deel dan een foto van jouw nieuwe maan wildernis in je tuin of op je balkon op Instagram met #levedewildernis en daag 2 vrienden uit hetzelfde te doen. Tot 30 juni wordt onder de challengers €450 shoptegoed en een advies van een biodiversiteitsexpert verloot, zodat je je tuin nóg natuurvriendelijker kan maken. Check de website voor meer info.

Bron: Intratuin