Een verzameling verzekeren?
Dit moet je weten
Oude stripboeken, postzegels of antieke schilderijen: als liefhebber is je verzameling natuurlijk van onschatbare waarde. Niet alleen op emotioneel gebied, want vaak hangt er ook een stevig prijskaartje aan zo’n verzameling. Je wilt er waarschijnlijk voor zorgen dat deze spullen bij schade of diefstal goed verzekerd zijn. Maar welke verzekering heb je hiervoor nodig? En verschilt de verzekering per verzameling? In dit artikel leggen we het uit.
Woonverzekering
Er zijn verschillende woonverzekeringen, zoals een opstal- en inboedelverzekering. De opstalverzekering dekt vaste onderdelen van de woning, terwijl een inboedelverzekering schade aan losse items vergoedt.
Omdat je verzameling (waarschijnlijk) uit losse items bestaat die je in je woning bewaart, valt dit dus onder een inboedelverzekering. Dit dekt (een deel van) de kosten bij onder andere inbraak, brand- en waterschade. Sommige verzekeraars bieden zelfs de optie om ook eigen ongelukjes te verzekeren.
De juiste waarde verzekeren
Wil je je verzameling verzekeren? Het is dan belangrijk om een goed beeld te hebben van hoe kostbaar je objecten zijn. De waarde van je verzameling verzekeren kan op verschillende manieren.
Met een standaard bedrag
Sommige verzekeraars werken met een standaardbedrag. Hierbij kijkt de verzekeraar niet naar je situatie of woning. Ze bieden je bijvoorbeeld een verzekerde inboedel tot €100.000,-. Je moet dan zelf beslissen of dit voldoende is voor jouw verzameling en de rest van je inboedel.
De inboedelwaarde-index
Het Verbond van Verzekeraars heeft een inboedelwaarde-index ontworpen. Er wordt jaarlijks op basis van de gemiddelde inboedelwaarde in Nederlandse huishoudens een globale schatting gemaakt. Voor dit bedrag ben je dan verzekerd.
De verzekeraar geeft je in dit geval ook vaak een garantie tegen onderverzekering. Blijkt bij een schade dat het berekende bedrag toch te weinig was? Dan zorgt deze garantie ervoor dat je toch het hele schadebedrag uitgekeerd krijgt.
Zonder verzekerd bedrag
Sommige verzekeraars vragen niet om een vast verzekerd bedrag. Je vult in dit geval zelf een aantal gegevens in, zodat de verzekeraar je premie kan berekenen. In geval van schade heb je de garantie dat je het hele schadebedrag uitgekeerd krijgt.
Diefstalgevoelige inboedel
Soms kunnen verzekeraars de objecten uit je verzameling zien als diefstalgevoelige inboedel. Dit betekent dat de spullen kostbaar zijn en daardoor aantrekkelijk zijn voor dieven.
De meeste verzekeraars zien de volgende items als diefstalgevoelige inboedel:
- Computerapparatuur en smartphones
- Motorrijtuigen (zonder kenteken)
- Kunst, schilderijen en antiek (behalve antieke meubelen)
- Foto- en filmapparatuur
- Optische instrumenten zoals een verrekijker of telescoop
- Muziekinstrumenten
- Navigatieapparatuur en bijbehorende accessoires
Kostbare juwelen, edelstenen, metalen en sieraden zoals horloges vallen hier over het algemeen niet onder. Wel kan je bij beide in de meeste gevallen het verzekerde bedrag verhogen. Bij veel verzekeraars is het wel een voorwaarde dat je diefstalgevoelige items zo veilig mogelijk bewaart.
Liggen je kostbare sieraden bijvoorbeeld niet in een goedgekeurde kluis? Of is je woning niet goed beveiligd? Dan kan het dat je de kosten na een diefstal niet (volledig) vergoed krijgt. Het is dus wel belangrijk dat je je items zorgvuldig bewaart.
Veilig verzamelen
Als verzamelaar is je collectie natuurlijk onbetaalbaar. Je wilt deze items waarschijnlijk zo goed mogelijk dekken tegen diefstal en schade. Een passende inboedelverzekering kan hierbij helpen. Check de bovenstaande tips om ervoor te zorgen dat je een zo volledig mogelijke vergoeding krijgt als er toch iets met je geliefde verzameling gebeurt.