Kroning Charles

Van juwelen tot koetsen: hier moet je opletten tijdens de Kroning van Charles

Op 6 mei wordt Charles (74) in Westminster Abbey gekroond als de 40e koning van het Verenigd Koninkrijk. Wereldwijd kijken miljoenen mensen uit naar deze historische ceremonie en in de aanloop daarnaartoe zijn er al verschillende details uitgelekt. Zo zullen er meerdere kronen, koetsen en zelfs een speciale lepel te zien zijn tijdens de ceremonie. Lees hier welke details je niet mag missen tijden de Kroning van Charles!

De kroon

Als de Britse koning Charles gekroond wordt, zal hij de St. Edward’s Crown dragen – een kroon die wereldwijd bekend staat om zijn prachtige uiterlijk. Deze iconische kroon is gemaakt van massief goud en versierd met maar liefst 444 edelstenen. Aangepast aan de maat van de nieuwe koning, weegt deze kroon meer dan twee kilogram, vergelijkbaar met twee pakken suiker. Hoewel het een indrukwekkend accessoire is, dragen Britse vorsten de kroon zelden vanwege zijn gewicht. Na de kroning schakelt de koning meestal over naar de lichtere Imperial State Crown.

Queen Elizabeth was niet zo’n fan van de St. Edward’s Crown vanwege zijn gewicht. Ze noemde het een potentieel gevaarlijk accessoire dat je nek zou kunnen breken.

De kroonjuwelen

Op de ceremonie zal een van de meest waardevolle en iconische verzamelingen ter wereld te zien zijn – de kroonjuwelen. Deze collectie wordt gevormd door heilige voorwerpen: de koningsregalia. Deze voorwerpen omvatten een scepter, een gouden staf versierd met een scala aan edelstenen en de Sovereign’s Orb – ook wel bekend als het Rijksappel. Het Rijksappel is een gouden bol die symbool staat voor het grondgebied van de koning. Tijdens de kroning houdt de koning de bol vast in zijn hand. Maar dat is niet alles: de koning krijgt ook een ring die symbool staat voor zijn ‘huwelijk’ met de natie.

ZIE OOK: DÍT DROEGEN KONINGIN MÁXIMA EN DE PRINSESSEN OP KONINGSDAG 2023

De Zalving

Een van de belangrijkste momenten tijdens de kroning is de zalving, waarbij niet alleen de nieuwe koning Charles, maar ook zijn vrouw Camilla gezalfd worden met heilige olie. Tijdens deze plechtigheid brengt een priester met de olie kruisjes aan op het voorhoofd, de borst en handen van Charles en Camilla.

De olie die wordt gebruikt tijdens de kroning is afkomstig van olijven uit een gaarde bij de Maria-Magdalenakerk op de Olijfberg in Jeruzalem, waar het graf van Charles’ grootmoeder, prinses Alice van Griekenland, zich bevindt. Om de olie te kunnen gebruiken tijdens de kroning, werd deze ingewijd in de Heilige Grafkerk en gezegend door geestelijken.

Tijdens de zalving wordt de olie in een zilveren kroningslepel gegoten. Dit is volgens Edinburgh Live het oudste voorwerp dat wordt gebruikt tijdens de kroning en het enige stuk van de middeleeuwse kroonjuwelen dat niet verloren is gegaan in de 12e eeuw. Het is een uniek en kostbaar object dat een belangrijke rol speelt in de kroningsceremonie en de rijke geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.

De koets

Tijdens de kroningsceremonie worden niet één, maar twee koetsen ingezet om koning Charles en koningin-gemalin Camilla van Buckingham Palace naar Westminster Abbey te vervoeren. De eerste koets is de Diamond Jubilee State Coach, die ook wel de ‘gouden’ koets wordt genoemd. Dit is echter misleidend, aangezien de koets is gemaakt van hout met een dun laagje bladgoud eroverheen, zo meldt The Sun.

Na de kroningsceremonie rijden de koning en koningin terug naar Buckingham Palace in de Gold State Coach, die speciaal is gemaakt ter herdenking van de 60e verjaardag van Hare Majesteit koningin Elizabeth II in 2012. Dit is een kostbare koets die een belangrijke plaats inneemt in de Britse koninklijke geschiedenis. De beide koetsen zijn niet alleen een praktisch vervoermiddel, maar ook een belangrijk symbool van de monarchie en de koninklijke traditie.

ZIE OOK: DE MOOISTE LOOKS VAN KONINGIN MÁXIMA OP EEN RIJ

BRON: RTLNIEUWS.NL