Mijlpaal

Koningin Máxima viert 50e verjaardag

Vandaag op 17 mei 2021 is koningin Máxima vijftig jaar geworden. Een prachtige leeftijd, die uiteraard uitgebreid wordt gevierd! Benieuwd hoe deze mijlpaal van onze stijlvolle koningin wordt gevierd? Je leest het hier, samen met 50 royal musthaves en royal etiquette hoe ‘t ‘heurt’ en goed wordt gekeurd volgens Talkies contributor Anne-Marie van Leggelo zodat jij de verjaardag van Hare Majesteit ook in stijl kunt vieren.

Kleurrijk fotoboek

Ter ere van de vijftigste verjaardag van koningin Máxima brengen ANP en het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed een kleurrijk fotoboek uit: Máxima: Glans van Oranje. Het boekt neemt je in tien thema’s mee in het bijzondere leven van onze koningin. Van haar jeugd in Argentinië tot haar rol als moeder van drie dochters, en van haar gevoel voor stijl tot de reizen die ze voor de Verenigde Naties maakt.

Bijzonder interview

Matthijs van Nieuwkerk heeft koningin Máxima geïnterviewd, speciaal voor haar verjaardag. De uitzending van het bijzondere interview is vanavond om 20.35 uur te zien bij de NOS op NPO 1, op de vijftigste verjaardag van Máxima.

RTL Boulevard special

RTL Boulevard komt met een speciale uitzending waarin ze het leven van onze prachtige koningin onder de loep nemen. In de special duiken royalty-experts Justine Marcella en Marc van der Linden in het leven in van onze koningin. Van haar jeugd tot haar rol als meest populaire lid van het koninklijk huis. Ook zullen fashiondeskundige Nikkie Plessen en beautydeskundige Leco van Zadelhoff Máxima’s geweldige koninklijke verschijning door de jaren heen nog eens grondig onder de loep nemen.

Dionne Dichtbij: Máxima

Ter gelegenheid van Máxima’s mijlpaal reist Dionne Stax in een persoonlijke zoektocht door het leven van onze koningin. In Dionne Dichtbij: Máxima ontmoet Dionne Stax experts en mensen die koningin Máxima van dichtbij persoonlijk of zakelijk hebben meegemaakt en schetst zo een bijzonder portret van een geliefde koningin. Dionne reist onder andere naar Buenos Aires, New York, Brussel en uiteraard Nederland waar zij mensen spreekt die allemaal een unieke band of ervaring hebben met koningin Máxima. Zij delen hun persoonlijke anekdotes en herinneringen en nemen Dionne mee in het intrigerende levensverhaal van een meisje uit Argentinië dat door hard werken en met onnavolgbare charme uitgroeide tot een absolute vakvrouw, moeder en koningin Máxima.

Fotografie: ANP / Hollandse Hoogte / ROBIN UTRECHT

Royal etiquette: hoe ‘t heurt en goed wordt gekeurd

Het kan zomaar gebeuren: op straat, in de supermarkt, bij Natan, in de Bijenkorf of in je bedrijf. Onze koningin voor je neus. Weet jij dan wat je wel en niet kunt zeggen? Wat het protocol voorschrijft en wat volgens de etiquette correct is? Hoe ’t heurt en goed wordt gekeurd?

Daar staat ze. Je bent starstruck, steekt je hand uit en stottert: ‘Hi mevr…, koningin…, Maje…, Máxima, ik heet Jessica, hoe is het met je?’. Onze koningin kennende zal ze je hand aannemen en hartelijk antwoorden. Maar in deze actie zitten al vier protocollaire faux pas. De koningin een hand geven doe je alleen als Máxima zelf het initiatief neemt. En nooit zomaar op haar afstappen. Vriendelijk lachen mag natuurlijk altijd. De koningin zelf opent het gesprek en stelt vragen. Je mag zelf best een vraag terugstellen, maar dan wel over het onderwerp waar het toch al over ging. Niet ineens over Alexia beginnen dus. Don’t speak until spoken to is een goede richtlijn. Je naam geef je alleen als daar om wordt gevraagd. Word je niet aangesproken, dan knik je alleen even. En tutoyeren en begroeten met ‘hi’ is te amicaal. Dus zeg maar gewoon U en goedemiddag, dag, etc.

Willem Alexander zei ooit: ‘Mensen mogen me aanspreken zoals ze willen, omdat ze daarmee op hun gemak kunnen zijn.’ In dat interview, net voor de kroning, zei Máxima dat het paar vooral zichzelf wil zijn. ‘Iedereen noemt me Máxima. Koningin of prinses, dat doet er niet toe. Het is meer wat wij vertegenwoordigen dan de titel.’ Maar officieel hoor je hen met ‘Majesteit’ aan te spreken. Hun dochters met Koninklijke Hoogheid. In de tijd dat Juliana koningin werd is het voor het eerst versoepeld. Zij wilde dat men haar aansprak met mevrouw. Prinses Beatrix heeft het destijds weer teruggedraaid.  

Is Máxima uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op bijvoorbeeld je werk? Dan gelden er strengere regels dan voor een reguliere zakelijke bijeenkomst. Daar valt niet aan te ontkomen, maar dat is niet om het allemaal moeilijker te maken. Integendeel. Als je de regels kent, is alles juist heel eenvoudig. Het is altijd mooi, maar niet verplicht, om haar iets aan te bieden, zoals bloemen. Het beste is om dit bij het voorgesprek al aan te geven en wie dit dan gaat doen. Als de koningin bloemen krijgt, horen eventuele andere vrouwelijke leden van het koninklijk huis deze ook te ontvangen. De koningin is bij ontvangst de laatste die binnenloopt. Het voelt natuurlijk best waardig om Máxima voor te laten gaan, maar zij weet de weg niet, dus dat kan snel awkward worden. Bovendien is de deur openhouden ook een must. Het is in principe onbeleefd als andere gasten later komen dan de koningin of… ook eerder weer vertrekken. Iedereen hoort te wachten totdat onze Majesteit weer in de koninklijke bolide zit.

Geweldig om het allemaal op je mobieltje vast te leggen en op je Insta-stories te zetten maar helaas is dat ook not done. Het Koninklijk Huis zelf zegt hier het volgende over: ‘Er is geen bezwaar als particulieren of toevallige voorbijgangers voor hun eigen gebruik foto’s maken, ook in privéomstandigheden, zolang deze foto’s maar niet gepubliceerd worden.’ Ok, dus een fotootje schieten mag wél, maar je mag het dus niet publiceren (ook niet op je eigen Facebook of Instagrampagina). Tenzij het foto’s van een publiek optreden zoals Prinsjesdag of Koningsdag betreft: daar mag je mee doen wat je wilt. Dat biedt kansen! Alleen nu nog even niet.

We hopen natuurlijk dat we, naast Máximapostzegels, haar interview met Matthijs van Nieuwkerk, de reportage van Dionne Stax over ‘Mèxima’ (zoals Dionne dat zo bijzonder uitspreekt), ook nog een persoonlijke, vrolijke, feestelijke glimp uit het paleis op mogen vangen. Wellicht een prachtige selfie?

Van harte gefeliciteerd met uw vijftigste verjaardag, Majesteit.

Tekst: Anne-Marie van Leggelo

50 royal musthaves