ART

Kunstenares Jade van der Mark lanceert solo-expositie

Kunstenares Jade van der Mark woont en werkt afwisselend in Amsterdam en Londen. Ze is gefascineerd door het stedelijk leven in al zijn hectiek en complexiteit. In haar werk exploreert zij actuele thema’s als isolement, overconsumptie, racisme, de effecten van Covid-19 en de invloed van de modewereld op jongeren en hun zelfbeeld. In december lanceert de kunstenares haar solo-expositie in Londen ‘We’re All Human’. Een kleurrijke artistieke expositie mét maatschappelijk thema.

In kleurrijke lagen olieverf, aangebracht op doeken van forse afmetingen, geeft Jade van der Mark gestalte aan een gediversifieerde wereld waarin isolement en virtual reality de boventoon voeren. Op een van haar laatste werken, ‘We’re All Human’, zien we tientallen dicht op elkaar gepakte mensen, verdiept in hun eigen wereld – velen met mobieltjes, koptelefoons en mondmaskers. De kleuren, dynamiek en vele gezichten op het doek vormen een schrijnend contrast met het isolement dat er doorheen breekt. Met haar werk hoopt Jade dat we stilstaan bij het feit dat we leven in een tijd die ons door de opkomst van technologie in staat stelt meer met elkaar te verbinden, maar dat dit ons onverschillig maakt en écht contact zeldzaam aan het worden is.

Om haar werk substantie te geven bouwt Jade een stevige structuur van dikke, afzonderlijke lagen verf. Het kan wel een week kan duren voordat zo’n laag droog is, dus gaan er weken (en soms maanden) voorbij met het maken van een schilderij. Ook brengt Jade steeds kleine correcties aan, waardoor ook veranderende inzichten aan bod kunnen komen.

“Met mijn werk wil ik een connectie tussen mensen terugbrengen. Dus tussen culturen en religies. Hoe meer we ons verdiepen in elkaar, hoe meer we van elkaar kunnen leren.”

Jade van der Mark

‘We’re All Human’ opent zaterdag 12 december in Pi Artworks Gallery, 55 Eastcastle Street, Mayfair in Londen.