Mijn Talkies

met Manon Meijers

Manon Meijers behoort tot de bekendste stylistes van ons land. Ze wist al vrij vroeg dat dit is wat ze wil doen en besloot – ondanks dat ze een heel andere studie volgde – tóch haar hart te volgen. Inmiddels is Manon verantwoordelijk voor de looks van een heel scala aan tv-persoonlijkheden en geeft ze workshops. Wij spraken haar over haar dromen en doelen voor de toekomst.

‘Ik wist vroeger niet goed wat ik wilde worden. Ik kon heel goed leren, dus iets creatiefs lag niet helemaal in de lijn der verwachtingen maar wél in mijn eigen verwachtingen. Ik heb het vwo afgemaakt en ben vervolgens Film & TV Wetenschappen gaan studeren. In mijn laatste jaar, ik hoefde alleen nog maar mijn scriptie af te maken, keerde ik me helemaal tegen die studie. Ik werd er gewoon diepongelukkig van en was helemaal klaar met die stapels boeken doorspitten. Ik zat liever met mijn neus in de tijdschriften. Op een avond keerde ik een tijdschrift op z’n kant en zag ik in de kleine lettertjes “styling by” staan. Ik had werkelijk geen idee wat dat inhield dus ben meteen gaan googlen en toen kwam ik uit op Artemis Styling Akademie. Dat was een soort van hit by thunderlight: dit was precies wat ik moest gaan doen. Ik heb meteen die nacht een portfolio opgesteld en de volgende morgen op de post gedaan en even later kreeg ik te horen dat ik werd aangenomen.

Het gekke is, als ik terugkijk naar vroeger, was ik eigenlijk altijd al bezig met kleding en metamorfoses. Ik gebruikte daar dan mijn zusje voor, haha. Het zat er altijd al in, maar ik had gewoon nooit durven dromen dat ik daar daadwerkelijk mijn vak van zou kunnen maken. Tegenwoordig word ik steeds meer gevraagd voor workshops en dat vind ik echt ontzettend leuk. Ik merk dat door mijn naamsbekendheid de weg naar het grotere publiek wat makkelijker is. Mijn grootste voldoening haal ik uit het advies geven aan vrouwen die dat eigenlijk helemaal niet gewend zijn. Als zij na zo’n workshop vol zelfvertrouwen en vol plezier naar buiten stappen, verwarmt dat mijn hart heel erg.

Vrouwen hebben altijd een haat-liefdeverhouding met twee dingen: eten en kleding. Haha! Ik kan er in ieder geval met kleding voor zorgen dat dat weer gepaard gaat met heel veel lol, liefde, zelfvertrouwen en zelfrespect. Ik zou het heel tof vinden om ooit eens iemand uit de politiek te stylen, misschien is dat qua styling niet per se heel uitdagend, maar ik zou heel graag willen kijken naar de psychologie van kleding. Je kunt misschien niet full-out gaan qua styling maar ik geloof heel erg dat er zoveel gelaagdheid zit in kleding en dat je zo sterk, vaak onbewust, een boodschap uitstraalt met je kleding. Daar zou ik me weleens in willen verdiepen. Ik zie bij veel jonge meiden dat ze er allemaal weer hetzelfde uitzien. Ik zou het zo leuk vinden als men wat meer hun eigen stijl durft te dragen. Lekker een eigen twist aan je outfit geven! Als ik één ding zou moeten afraden zou dat zijn: klakkeloos kopiëren. Zo zonde!

Ik ben de allergrootste fan van Barbara Mateo die er rondloopt. Zij is van de Spaanse Vogue en werkt ook als stylist en consultant. Wat ik heel erg in haar herken is dat ze geen grote voorliefde heeft voor kleur in haar eigen kledingkast. Daar sluit ik me bij aan. Ze draagt altijd natuurtinten, maar het is nooit saai en ze maakt precies de goede combinatie. Het contrast dat zij aanbrengt tussen een kort, sexy rokje maar dan met een grote kasjmieren trui vind ik helemaal te gek. Ik zou haar kledingkast zo één op één willen overnemen. Oh, oeps! Daar gooi ik mijn eigen ruit in! Haha. Nee, ga lekker onderzoeken bij jezelf wat het beste bij je past. Er is maar één jou, en het is leuk om dat door middel van je kleding te onderstrepen.

Ik ben druk bezig met een nieuwe website waarbij ik door middel van e-learning vrouwen wil helpen met styling. Zo kunnen ze lekker in hun eigen tijd en eigen huis, heel veilig, van mij leren hoe je jezelf het allerbeste kunt kleden en hoe je je eigen persoonlijke stijl kunt ontdekken. Ik ben zo blij dat ik nu doe wat ik leuk vind, maar ik had misschien toch eerder de keuze moeten maken voor het creatieve vak. Als ik iets mee zou mogen geven is dat écht dat je moet doen wat je leuk vindt, naar je onderbuikgevoel moet luisteren en vooral je hart moet volgen! Dat heb ik ook gedaan en óók in mijn liefdesleven. Ik ben ten huwelijk gevraagd en kan niet wachten op onze bruiloft. Guus maakt mij zo gelukkig. Ik ben heel lang, dus de jacht naar de perfecte jurk is al begonnen. Ik zou niet snel voor de heel klassieke, ontzettende Sissy-jurk gaan. Dus geen jurk met een kort bovenlijfje en een “poef”-onderkant. Dat vind ik lange vrouwen vaak niet zo mooi staan. Ik zou zeker voor iets gaan wat mijn sterke punten benadert en dat gaat dan toch richting een stukje bloot been én focus op de bilpartij, haha! Ik kan echt niet wachten en heb er zoveel zin in. Op naar een lang en gelukkig leven!’