Down to earth

Moestuintips van Floor

Waar de moestuin jaren geleden misschien een suf imago had, is het inmiddels populairder dan ooit om je eigen groenten en fruit te kweken. Het biedt ontspanning, creëert bewustzijn rondom voeding én, misschien wel het fijnste voordeel, je geniet van de meest verse en smaakvolle ingrediënten. Floor Korte begon tien jaar geleden met twee tomatenplanten en heeft inmiddels een eetbare tuin van meer dan vierhonderd vierkante meter. Waar het eerst nog een hobby was naast haar kantoorbaan, heeft ze van moestuinieren haar werk gemaakt en deelt ze haar liefde hiervoor via haar blog, social media en boeken. In haar nieuwste boek Floors moestuinleer je hoe je met weinig inspanning van je eigen groente, fruit en kruiden kunt genieten. Wij spreken haar en delen een aantal tips!

Waar komt jouw passie voor moestuinieren vandaan?

‘Het is echt per toeval ontstaan. Tien jaar geleden kreeg ik twee tomatenplanten van mijn zus. Op aanraden van mijn vader ben ik deze buiten gaan planten. Mijn interesse groeide en vanaf dat moment ben ik me hierin gaan verdiepen. Ik had een kantoorbaan van veertig uur en vond het heerlijk om hierna te ontspannen in mijn tuin, even met mijn handen in de aarde. Zodoende is het zaadje geplant en nu doe ik het al meer dan tien jaar. Inmiddels heb ik niet alleen een klassieke moestuin van vijfendertig vierkante meter, maar ook een kas en een heleboel eetbare planten in de rest van de tuin. Vanaf april tot oktober kan ik dagelijks uit mijn tuin eten. In de winter is het wat lastiger, maar kan ik wel bietjes, kolen en winterse kruiden verbouwen. Je eet dus echt seizoensgebonden.’

‘Start met groenten en fruit die makkelijk te kweken zijn, zoals: courgette, spinazie, sla, radijsjes, bieten, kruiden, wortelen en aardbeien. Wanneer je deze onder de knie hebt kun je meer ingewikkelde gewassen proberen, zoals: tomaten, artisjok en asperges.’

Wat zijn de voordelen van een moestuin voor jou?

‘Mij levert het vooral veel ontspanning op. Ik ben zeker geen sporter, in plaats daarvan haal ik voldoende beweging en plezier uit mijn tuin. Het is echt magisch om een zaadje te zien groeien naar een plant die je kunt oogsten en waar je van kunt eten. Neem van mij aan dat je hierdoor veel bewuster met je eten omgaat en bijna niks meer weggooit! Ook je bewustzijn rondom biodiversiteit vergoot wanneer je bezig bent op een gezonde manier de grond te bewerken. En een van de grootste voordelen is dat je eten verser dan vers is en een heerlijke volle smaak heeft. Zeker bij zoetere gewassen zoals tomaten en klein fruit als frambozen en blauwe bessen, merk je een groot verschil in smaak.’

Wat vind je zelf de lekkerste groenten en fruit om te verbouwen?

‘Mijn favoriet is de radijs. Ik hield er nooit van, tot ik de radijsjes uit mijn eigen tuin proefde. Deze zijn heel fris, vooral van de eerste oogst. En een all time favourite van mij zijn frambozen. Daar heb je ontzettend veel verschillende rassen van waarmee je kunt variëren.’

Hoeveel tijd kost het om een moestuin te onderhouden?
Dat is natuurlijk erg afhankelijk van de grootte. Jaren geleden, toen ik nog een moestuin van acht vierkante meter had, was ik daar twee uur per week aan kwijt en soms in het weekend nog twee uurtjes. Maar daar tel ik de tijd van het water geven niet bij. In de zomermaanden, zeker wanneer je geen sproei-installatie hebt, kost dit veel tijd. Ongeveer een half uur elke twee dagen. In mijn huidige tuin ben ik wel elke dag aan het werk, zeker in het hoogseizoen.’

Moestuintips van Floor

  • Begin met een moestuinplan. Doe inspiratie op in boeken, magazines of op Pinterest en Instagram. Bedenk wat je lekker vindt en veel eet. Leg in dit plan daarnaast vast hoe en waar je de moestuin zou willen aanleggen en welke grond je in de tuin hebt.
  • Kies een plek in je tuin waar voldoende zon schijnt. Minimaal zes uur per dag. Hoe meer zon, hoe meer oogst.
  • Start met groenten en fruit die makkelijk te kweken zijn, zoals: courgette, spinazie, sla, radijsjes, bieten, kruiden, wortelen en aardbeien. Wanneer je deze onder de knie hebt kun je meer ingewikkelde gewassen proberen, zoals: tomaten, artisjok en asperges.
  • Het allerbelangrijkste gedeelte van een moestuin is de grond. Bestaat de grond alleen maar uit zand? Voeg er dan nog wat compost, tuinaarde of potgrond aan toe. Op mijn blog vind je uitgebreide tips om de grond van je moestuin te verbeteren.
  • Tijd besparen in de moestuin? Zorg dat je de bodem bedekt met stro of andere bodembedekkers. Zo ontstaat er minder snel onkruid en heb je hier minder werk aan. Ook een sproei-installatie die je op een timer kan instellen is een goede investering waar je veel tijd mee bespaart.
  • Kies de juiste zaden. Zelf ga ik altijd voor biologische zaden, zodat ik weet dat ze van goede komaf zijn.  
  • In mijn boek en op mijn website floorsmoestuin.nl vind je een heleboel tips. Wil je graag persoonlijk advies? Doe dan mee met mijn startersclass.