Down to earth
Moestuinieren is het nieuwe ontspannen
Waar de moestuin jaren geleden misschien een suf imago had, is het inmiddels populairder dan ooit om je eigen groenten en fruit te kweken. Het biedt ontspanning, creëert bewustzijn rondom voeding én, misschien wel het fijnste voordeel, je geniet van de meest verse en smaakvolle ingrediënten. Floor Korte begon tien jaar geleden met twee tomatenplanten en heeft inmiddels een eetbare tuin van meer dan vierhonderd vierkante meter. Waar het eerst nog een hobby was naast haar kantoorbaan, heeft ze van moestuinieren haar werk gemaakt en deelt ze haar liefde hiervoor via haar blog, social media en boeken. In haar nieuwste boek Floors moestuinleer je hoe je met weinig inspanning van je eigen groente, fruit en kruiden kunt genieten. Wij spreken haar en delen een aantal tips!
Waar komt jouw passie voor moestuinieren vandaan?
‘Het is echt per toeval ontstaan. Tien jaar geleden kreeg ik twee tomatenplanten van mijn zus. Op aanraden van mijn vader ben ik deze buiten gaan planten. Mijn interesse groeide en vanaf dat moment ben ik me hierin gaan verdiepen. Ik had een kantoorbaan van veertig uur en vond het heerlijk om hierna te ontspannen in mijn tuin, even met mijn handen in de aarde. Zodoende is het zaadje geplant en nu doe ik het al meer dan tien jaar. Inmiddels heb ik niet alleen een klassieke moestuin van vijfendertig vierkante meter, maar ook een kas en een heleboel eetbare planten in de rest van de tuin. Vanaf april tot oktober kan ik dagelijks uit mijn tuin eten. In de winter is het wat lastiger, maar kan ik wel bietjes, kolen en winterse kruiden verbouwen. Je eet dus echt seizoensgebonden.’


‘Start met groenten en fruit die makkelijk te kweken zijn, zoals: courgette, spinazie, sla, radijsjes, bieten, kruiden, wortelen en aardbeien. Wanneer je deze onder de knie hebt kun je meer ingewikkelde gewassen proberen, zoals: tomaten, artisjok en asperges.’

Talkies Lifestyle Issue
#2 maart 2023
Lees meer in de nieuwe Talkies Magazine!