My 10 golden lifestyle rules

Karlijn Visser

My 10 golden lifestyle rules

Vijf jaar geleden besloot Karlijn Visser samen met haar beste vriendin en compagnon Evelyn van Hasselt een onderneming te starten die dichter bij haar hart ligt. Dat werd Holistik, een online magazine voor de ‘stylish and sustainable do-gooder’. Waarom? Omdat het leven volledig aangaan en omarmen moed vergt. Voor alle dappere zielen is Holistik er als ‘gratis psycholoog’ zoals sommigen met een knipoog zeggen. Groeien als mens doet nou eenmaal vaak pijn, maar hetgeen je er voor terugkrijgt is een vervullend leven vanuit je volledige potentieel en dat is wat Holistik je laat zien.

1 ‘You get in life what you’ve the courage to ask for’. Deze quote van Oprah buzzt regelmatig door mijn hoofd. Soms herinner ik hem me op een spannend moment, waarop ik net een zetje in mijn rug nodig heb. Of het is bij de uitkomst van een mijlpaal of succes dat ik weet; als ik er niet om had gevraagd was dit nooit gebeurd. 

2 Het liefst wil ik altijd vroeg naar bed. Ook al lig ik er maar zelden voor 23.00 uur in, het idee dat het ‘kan’ brengt mij direct in een ultieme zen-staat. 

3 Een ingewikkelde spirituele practice heb ik niet. Zodra mijn wekker ’s ochtends gaat, kan ik maar aan één ding denken: eten! Wel zet ik regelmatig voor het slapengaan een Yoga Nidra-track op. 

4 Ik geloof in de 80/20-regel die ik onder andere toepas op voeding: tachtig procent eet ik gezond, vegan en onbewerkt. Twinting procent is het koffie, chocola, soms een stukje kip en knapperigs lekkers uit de frituur op het terras. Niet al te streng dus en daarom sta ik nu een stuk relaxter in het leven dan vijftien jaar geleden, toen ik kampte met een fikse eetstoornis. 

5 Ook als je holistisch leeft, mag je heus ook ijdel zijn. ‘Green glamour’ noemen wij dat bij Holistik. Zo boek ik regelmatig een facial met levende bacteriën van organic skincaremerk Esse bij Red Carpet Queen. Daarnaast geloof ik in de effecten van cosmetische acupunctuur en bindweefselmassages. 

6 Het is een bevrijding om te kunnen geven zonder iets terug te verwachten. Van een compliment tot een warme maaltijd en van een trui die jij zelf niet meer draagt tot een luisterend oor: het universum zorgt uiteindelijk voor een eerlijke balans. Krijg je niet precies hetzelfde terug van de persoon aan wie jij iets gegeven hebt? Dan is er vast een ander die onverwacht iets voor je doet. Met die instelling blijft het leven mij verrassen en zoek ik soms in de kleinste gebeurtenissen een schat. 

7 Dankzij Holistik leer ik van alles bij over ‘leven in het ritme van de maan’. Zo plant ik nu met nieuwe maan ‘manifestatiezaadjes’ tijdens mijn meditatie. Met volle maan mogen deze intenties uitkomen en in het licht gezet worden. We ontwikkelden zelfs samen met Rock Your World twee essentiële olieblends voor nieuwe en volle maan: met een werking gebaseerd op de eigenschappen van de maanfasen.  

8 Als ware Holistika kan mij de kristallentrend natuurlijk niet zijn ontgaan. Ik vind ze prachtig; glinsterende mineralen, edelstenen en ander moois uit het binnenste van de aarde met ‘healing vibrations’. Het boek van Hanneke Peeters ‘Rock Your Crystals’ ligt momenteel op mijn nachtkastje. 

9 Ik geloof heilig in de kracht van microbeslissingen; kies bijvoorbeeld eens voor een natuurlijk wasmiddel of probeer met minder vlees eten en het stoppen met producten waar palmolie in zit, lief te zijn voor de aarde. Als we allemaal een klein stapje zetten, maakt dat onze impact enorm; zonder dat je het gevoel krijgt er machteloos in te verzuipen.  

10 Het holisme is er voor iedereen en staat los van religies en andere levensovertuigingen. De rode draad is simpelweg om onze menselijke behoefte aan verbinding met anderen te cultiveren. Ik vind dit zo’n mooie gedachte, dat ik me waarschijnlijk tot aan mijn dood een ‘holistika’ blijf noemen.