Interior

Palace life

In de zuid-Italiaanse streek Puglia heeft een jong advocatenkoppel het voor elkaar gekregen om hun familiepaleis nieuw leven in te blazen. Dit door het te restaureren en terug te brengen naar zijn originele uiterlijk. Vandaag de dag is het paleis gedecoreerd met een behoorlijke privékunstcollectie en veel modern design. Ook zijn er verschillende patio’s met citrusbomen en beschikt het paleis over een privézwembad.

Het paleis is gebouwd in 1780 en vervolgens rond de negentiende eeuw uitgebreid. Het was vele jaren eigendom van Antonio Nuzzo’s familie, maar een voormalig oom koos ervoor om het paleis te scheiden in twaalf verschillende kleinere appartementen. Deze werden inmiddels niet langer meer verhuurd en toen het stel het paleis bezocht was het een vervallen gebouw. Het leek haast onmogelijk voor het koppel hier een woonruimte van te maken. ‘De originele structuur was compleet bedekt door isolatieplaten. Er waren zoveel lagen dat je je niet eens kon voorstellen hoe het paleis er in originele staat uit ziet. Het was onmogelijk om te bedenken dat we een zwembad of groot dakterras konden bouwen.’ Aldus Tiziana. Maar het koppel raakte in contact met de architectenstudio Spaceplanners in Rome en samen begonnen ze kansen te zien in plaats van onmogelijkheden. Een heel groot restauratieproject werd geïnitieerd. Ze vonden het belangrijk om de geschiedenis te respecteren en om zoveel mogelijk van de originele gebouwen te behouden.

Gehele kamers werden verwijderd en onder de verf verschenen prachtige plafondschilderingen. Het enorme marmeren trappenhuis was volledig bedekt met verf. Het is gerestaureerd naar zijn originele uiterlijk.

Voor Tiziana en Antonio was het belangrijk om een huis te creëren dat aanmoedigt om te relaxen en waar veel licht is. ‘We willen samen zijn, maar zonder per se met elkaar in dezelfde kamer te zitten,’ legt Antonio uit. De oplossing was om geen deuren te plaatsen tussen gemeenschappelijke en aangrenzende ruimtes en extra openingen te maken. Hierdoor heb je nu vanaf de eerste kamer zicht op alle kamers.

Het koppel, dat uitgebreid door Marokko heeft gereisd, raakte erg geïnspireerd door het leven daar. De patio’s in het paleis vormen dan ook het hart van het huis. ‘Ik vind het geweldig dat als je in Marrakesh in smalle straatjes loopt, je onverwacht een Riad-tuin ontdekt achter hoge muren. Hier wilden we ongeveer hetzelfde creëren,’ legt Tiziana uit. ‘De vele mediterrane tradities zijn geïntegreerd in de restoratie van het huis. Ook door gebruik te maken van verschillende lokale materialen hebben we dit kunnen creëren.’

De ramen en glazen deuren zijn omlijst met ijzer, wat ook een moderne look geeft. De ruiten aan de voorkant hebben ijzeren roosters en geen houten shutters, zoals in het noorden van Italië. Alle vloeren zijn bedekt met beton of licht lokaal zandsteen. ‘Onze regio staat niet bekend om gefabriceerd hout, dus vonden we het geen goed idee een houten vloer in het paleis te leggen. Onze keuze voor een steen van de lokale steengroeve laat het nog moderner lijken. In verschillende kamers hebben we gekozen voor een betonnen vloer, zodat het fris blijft op de hete zomerdagen,’ zegt Antonio.

Alle muren en vloeren zijn gedecoreerd in neutrale tonen. Dit zorgt ervoor dat de collectie van moderne kunst en designermeubels eruit spatten. ‘Ik spaar al vele jaren kunst en heb Antonio hier mee aangestoken. We delen nu dezelfde passie,’ zegt Tiziana, die niet alleen gefascineerd is door meubeldesign, maar ook meubelhistorie. ‘Het was een geweldige ervaring om vanaf het begin deel uit te maken van dit project. We hebben beslissingen gemaakt over hoe we het eruit wilden laten zien,’ zegt Tiziana, die er klaar voor is om nog meer huizen te renoveren… Maar als fulltime advocaat is dat (nog) niet mogelijk.

Het paleis heeft verschillende relaxruimtes. Op hete zomerdagen kun je in de buitenlucht onder de gebogen muren van de patio’s genieten van een heerlijk kopje muntthee of een goed boek. Later op de dag zwemmen gasten in het verkoelende zwembad op de binnenplaats. En in de avond, wanneer de zon onder is en de warmte nog steeds te voelen is op de buitenmuren, is het tijd om te genieten van een drankje en een maaltijd op het dak van het huis met een uitzicht op de stad.

Productie Mincarelli/Sisters Agency
Tekst Antonella Tundo
Fotografie Birgitta Wolfgang/Sisters Agency