de facemaker

Interview Elian Brenninkmeijer

Kun je met behulp van fillers toch wél je jeugdige look terugkrijgen en er móói uitzien in plaats van alleen maar opgevuld? Iedereen die mij ook maar een beetje kent weet dat ik als de dood ben voor naalden en elke vorm van operatie. Tóch ga ik het gesprek aan met Cosmetisch Dermatoloog Elian Brenninkmeijer. Omdat ik nieuwsgierig ben geworden naar meer vormen van (huid)verzorging en verbetering. Ik predik self-care sinds jaar en dag en onder het mom van ‘practice what you preach’ kijk ik of er meer is in huidverzorging en verbetering dan mijn (overigens járenlange) routine van goede verzorging en facials.

Als het aan de sympathieke cosmetisch dermatoloog Elian Brenninkmeijer ligt zou ik nu ruim tien jaar te laat beginnen aan de hyaluronzuur fillers van Juvéderm®, waar zij zo enthousiast over is. Wat haar betreft bestaat er toch iets als ‘beter voorkomen dan genezen’ en is het beginnen met een filler goed rond je dertigste, wanneer het ouderdomsproces inzet. Ik schuil achter mijn goede genen en angst voor naalden én louche artsen, want ik heb zóveel verkeerde voorbeelden van filler faces gezien dat mijns inziens iets injecteren onmogelijk kan leiden tot een mooier resultaat. Er is trouwens ook weinig dat ik wil wegspuiten in mijn gezicht en ik ben als de dood dat ik mijn mimiek verlies en het leven uit mijn gezicht elimineer. Tóch moet ik toegeven dat emotionele life events ervoor zorgden dat de glow en frisheid die mijn huid eens kende nu ver te zoeken is. Die zou ik best terug willen. En laat dát nou nét zijn waar Elian goed in is! Zoals zij zelf zegt; ‘Ik ben heel goed in positieve verandering brengen aan de gevolgen van negatieve signalen in jouw gezicht.’ Okay Brenninkmeijer. You’ve got my attention.

‘Ouderdom zit van binnen, daarom geloof ik in een holistische benadering van de behandeling’

ELIAN BRENNINKMEIJER

FACEMAKER

Elian wilde initieel naar de Kunstacademie. Haar ouders hadden een ander toekomstperspectief voor haar en zo studeerde ze toch Geneeskunde en kwam hierdoor in aanraking met dermatologie en Juvéderm®. Met Juvéderm®-hyaluronzuur fillers en botulinetoxine boekt ze zodanig goede resultaten dat haar patiënten op vele vlakken weer het levensgeluk vinden. En dat is niet met een instant volle lip of strak voorhoofd. Neen. Haar succes ligt in de gedeelde visie van Allergan Aesthetics – moederbedrijf van Juvéderm®. Namelijk patiënten helpen zich op innerlijk en uiterlijk vlak beter te laten voelen. Dit doet zij mede door middel van het werken volgens het behandelprotocol speciaal ontwikkeld voor Juvéderm®. Dit behandelprotocol voor de anatomie van het gezicht met bijbehorende injectietechniek is ontwikkeld door dr. Mauricio de Maio, haar mentor die haar altijd voorhoudt: ‘by being good enough Elian, we can not change the world.’ De constante hoge kwaliteitseisen welke zij dan ook aan zichzelf stelt en continue scholing maakten dat Brenninkmeijer uit honderden artsen werd gekozen voor het wereldteam van Allergan Medical InstituteTM, bestaande uit twaalf internationale artsen, en in Nederland cosmetisch artsen traint op het behandelprotocol van Juvéderm® én – minstens zo belangrijk – in het ontwikkelen voor oog voor esthetiek. Tóch een kunstenaar dus, die Elian, the facemaker.

HOLISTISCHE BENADERING

‘Ik word er echt verdrietig van als ik zie hoe vaak er verkeerd wordt geïnjecteerd terwijl hyaluronzuur fillers van Juvéderm® fantastische producten zijn. Leren injecteren is een leerproces en vergt constante verbetering en scholing. Het is dan ook niet de filler die het probleem vormt, maar de arts. De slechte voorbeelden kennen we allemaal. Ik train artsen in Nederland om hun injectietechniek continu te verbeteren en in het ontwikkelen voor oog voor esthetiek. Middels de training hoop ik hen meer bewust te maken van de anatomie van het gezicht. Ik leer ze een gezicht te lezen en te verbeteren, maar alles in de juiste verhoudingen. Het is van cruciaal belang dat de arts de patiënt volledig leert kennen in de gesprekken die vooraf gevoerd worden. Het wil namelijk nog weleens gebeuren dat een patiënt een onderliggende aandoening zoals een infectie als herpes niet dur te vertellen aan de arts en dan kan de combinatie met een filler juist daar een probleem gaan vormen. Maar ook komen patiënten vaak binnen om rimpels te vervagen maar vergeten de oorzaak van die rimpel. Dat kan bijvoorbeeld een veranderende botstructuur door veroudering zijn. Dan moeten we die fundering dus eerst aanpakken. Het gaat vaak niet om wat de patiënt wíl, maar wat hij of zij nódig heeft. En soms is dat een emotioneel geladen gesprek en dus het verbeteren van een uiterlijk dat getekend is door moeheid en verdriet. Je kunt veel aan de buitenkant doen maar ouderdom en ons gevoel zit van binnen. Daarom geloof ik in een holistische benadering van de behandeling.’

GEVARENZONE

‘Ik zie een verandering in type vraag van patiënten wat ik als een gevarenzone ervaar. Dat hee een groot deel te maken met sociale media. Met name de selfie-generatie. Die vragen naar een gezicht welke is bewerkt met allerlei apps en welke niet bij hen hoort. Elk gezicht is uniek! Ik ga een gezicht niet veranderen. Dus met dat soort aanvragen doe ik niets. Daar voel ik me niet prettig bij. Ik ben heel goed in positieve verandering brengen aan de gevolgen van negatieve signalen in jouw gezicht. Het mooie van jouw gezicht naar voren te laten komen in plaats van iemand maar een volle lip te geven. Als iemand te ver is gegaan en meerdere facelifts heeft gehad en permanente fillers heeft laten plaatsen, dan is er natuurlijk een grens aan wat ik nog voor die patiënt kan betekenen. Ik zal eerst een plan maken om de fillers af te breken. Het behandelprotocol van Juvéderm® geeft mij de mogelijkheid om eromheen te werken maar wel met het risico dat ik de beoogde resultaten niet behaal. Dat bespreek ik heel duidelijk met mijn patiënt. Het liefst injecteer ik patiënten die nog niks hebben laten doen, dat biedt mij de kans om voor hen een volledig behandelplan op maat te maken! Juvéderm® heeft namelijk een hele lijn aan producten geschikt voor diverse zones in het gezicht. Juvéderm® Volite, een skinbooster voor diepe hydratatie van de huid, en Juvéderm® Volbella, Volift, Voluma en Volux zijn hyaluronzuur fillers voor het creëren en herstellen van volume. De resultaten met Juvéderm® blijven tot vierentwintig maanden zichtbaar afhankelijk van het type behandeling.’

REDMIDDEL

‘Ik werk nu ruim negen jaar met Juvéderm® van Allergan Aesthetics aan fundering, contouring en verfijning. Met name in de laatste jaren is het product doorontwikkeld tot een zeer zachte gel welke snel integreert met het eigen weefsel* en waarvan patiënten direct de natuurlijke look en feel ervaren†. Doordat Juvéderm® gecrosslinked is via de Vycross-technologie is het minder snel afbreekbaar, gaat het veel langer mee‡ en volgt het de bewegingen van het eigen weefsel. Ik ben voorstander van het preventief tegengaan van huidveroudering. We hebben geaccepteerd dat we anti- rimpelcrème gebruiken, onze tanden onderhouden, sporten en ons haar verven omdat we ouder worden. Maar we vergeten vaak ons gezicht. Het begint in Nederland gelukkig steeds meer te leven dat we mooi mogen blijven en aandacht mogen besteden aan ons uiterlijk. Ik hoop dan ook dat een fillerbehandeling met Juvéderm® ook gewoon bij ons verzorgingsritueel mag gaan horen. Hyaluronzuur is immers een lichaamseigen stof.’

Geen gekke conclusie, en komende van een ervaren cosmetisch dermatoloog voel ik voor het eerst dat ik me meer open durf te stellen voor de mogelijkheid tot injecteren. Al moet ik eerst op zoek naar iemand die mijn hand vasthoudt als het dan ook werkelijk gaat gebeuren! Maar mijn eerste afspraak met Elian staat.

Tekst: Kristina Bozilovic

Op basis van een zoekopdracht naar gepubliceerde klinische studies met hyaluronzuur fillers in november 2019. Een werkingsduur van 24 maanden werd vastgesteld bij Juvéderm®VOLUMA met lidocaïne, afhankelijk van het gekozen behandelgebied. Geen 1-op-1 vergelijking.
* Weefselintegratie werd aangetoond door Juvéderm® VOLITE, Juvéderm® VOLBELLA met lidocaïne, Juvéderm® VOLIFT met lidocaïne, Juvéderm® VOLUMA met lidocaïne en Juvéderm® VOLUX op 1 en 4 weken in in vivo studies bij dieren.
† In een in vivo onderzoek kan een filler die in het weefsel is geïntegreerd, een natuurlijke uitstraling en gevoel geven.