Forever SPF

PISTEPROOF

Het is natuurlijk de ultimo combinatie als je op de latten staat: verse sneeuw en volop zon. Genieten, maar houd in gedachten dat de uv-straling hoog in bergen extra krachtig is… en nog eens versterkt, met 80-90 procent, door de weerkaatsing van sneeuw of een ijsvlakte. Beschermen, in de herhaling, is de beste manier om je huid pisteproof te houden.

In één weekje wintersport kan je huid veel sneller een zonnebrandje oplopen dan gedurende de hele zomervakantie. Waarom het zo snel gebeurt? De huid heeft, althans in Nederland, de laatste maanden amper zon gezien dus is nog niet opgewassen tegen zo’n plotselinge overkill zonnestralen. Hoog in de bergen is de uv-straling ook vele malen sterker. Niet alleen door de weerkaatsing van het sneeuwoppervlak; ook de lucht is er ijler (minder zuurstof) wat de zonkracht sterker maakt. In hoge skigebieden, vanaf 2000m, is de zonkracht maar liefst twee keer sterker dan beneden in het dal. 

ALTIJD SPF50

Start in de ochtend met je reguliere huidverzorging. Alleen als het heel hard vriest kun je beter geen crème op waterbasis gebruiken. Een gezichtsolie, droge olie, die snel intrekt is bijvoorbeeld ‘s winters een slim alternatief voor een moisturizer om je gezichtshuid soepel en ‘gevoed’ te houden (ook als nachtverzorging). Voor je de deur uitgaat breng je de eerste laag uv-bescherming on top. Dan is de huid al beschermd zodra je buiten bent: wacht niet pas tot óp de piste. Kies altijd voor de hoogste factor 50, ook al kleur je van nature makkelijk bruin. Oók als het zonnetje niet eens zo fel schijnt. En neem de tube mee want enkel een keer een dikke laag is niet genoeg.

TWEE-UUR-REGEL

Elke twee uur opnieuw smeren, is ook ’s winters het advies (bron: KWF). Zo kun je de mate van bescherming telkens weer ‘verversen’. Door transpiratie, vegen, de zon neemt de kracht van de filter met het uur af – hoe hoog of sterk hechtend deze ook is. Tip: check of de filter in elk geval tegen uvA en uvB beschermt; vaak is een SPF in een reguliere dagcrème alleen tegen uvB, en te zwak. Als er een plusje bij een SPF-teken vermeld staan, beschermt deze ook tegen uvA.

GEBARSTEN LIPPEN?

Wat je vooral níet moet doen als je lippen gortdroog en trekkerig voelen, is ze steeds met je tong bevochtigen. Een automatische reactie, maar het maakt ze nog droger. Neem overdag een voedende lipbalsem mee, eveneens met een SPF50: ook de tere, dunne lippenhuid kan verbranden.

Tekst: Anneloes Tas
Hoofdfoto: Lancôme UV Expert Supra Screen