Haircare

Zo behoud jij je sunkissed lokken

De zon geeft onze lokken vaak een prachtige, sunkissed glow. Maar het behouden van die glow kan soms nog wel eens een uitdaging zijn. Wil jij ook na je vakantie nog genieten van een prachtige sunkissed coupe? Hier lees je hoe je jouw gezonde en glanzende lokken het beste kan verzorgen.

1. Eet meer B-vitamines

Beauty comes from within! Alle clichés zijn waar. Voedsel met de volgende ingrediënten bevorderen de haargroei: proteïne, vitamines A, C, D en E, ijzer, biotine, zink, B-vitamines en essentiële vetzuren. Met name de B-vitamines versnellen het vernieuwen van de haarzakjes en stimuleren de bloedcirculatie bij de wortels van de haren. Slim is om je dag te beginnen met een smoothie met de ingrediënten die deze voedingsstoffen bevatten.

Smoothie-recept

Mix een klein handje walnoten (deze moet je fijnsnijden) met een banaan, halve avocado en een glas sinaasappelsap door een portie magere yoghurt en drink dit met regelmaat. Je zult zien dat je haar mooier en soepeler valt, door de B-vitamines in deze ingrediënten.

2. Gebruik een niet-schuimende shampoo

Schuimt jouw shampoo goed? Dan kan je hem beter niet meer gebruiken. Dit zijn de zogenaamde agressieve shampoos en kunnen je haar en hoofdhuid erg droog maken, en kunnen gevolgen veroorzaken als jeuk, schilfers en uitslag. Om dit te voorkomen is het belangrijk even een blik te werpen op het etiket tijdens het kopen van je nieuwe shampoo. Vermijd ingrediënten als ALS, ALES, SLS, SLES, DEA en TEA. Dit zijn slechts de afkortingen, maar het zou zomaar kunnen dat de hele ingewikkelde namen op het etiket staan. Dit is gedaan zodat de termen moeilijk herkenbaar en lastig te onthouden zijn.

3. Gebruik altijd conditioner en af en toe een masker

Probeer je haar te trainen om het niet vaker te wassen dan 3 keer per week en gebruik na het wassen altijd een conditioner voor extra verzorging. De conditioner beschermt je haar en vult het vochtbalans weer aan na het wegspoelen van gezonde hoofdhuid vetten. Gebruik om de twee weken een herstellend (zelfgemaakt) masker om elk haartype weer te laten glanzen.

Masker-recept

Blend 1 avocado, 1 eetlepel olijfolie met 1 eierdooier en laat 10 minuten in je haar trekken. Spoel uit met lauw water en was je haar vervolgens met (een gezonde) shampoo uit. En vergeet natuurlijk niet een conditioner te gebruiken.

4. Bescherm je haar tegen hittebronnen

Te veel hitte kan je haren uitdrogen, bros maken en daardoor sneller laten beschadigen. Bovendien verliest je haar door te veel hitte zijn natuurlijke glans en veerkracht. Als je de krultang, stijltang of de föhn te vaak en te lang gebruikt, dan lopen je haren risico’s. Met een hitte beschermende primer of spray kun je nadelige gevolgen grotendeels voorkomen. Zelfs te veel zonlicht kan je haar beschadigen. Om de risico’s zo klein mogelijk te houden kun je toch het beste je haar in een staart, vlecht of knot dragen. Of nog beter, draag een tof hoedje! Daarmee is het haar grotendeels bedekt én het zorgt ervoor dat je hoofdhuid niet kan verbranden. Het verbranden van de hoofdhuid kan namelijk een negatief effect hebben op de haarwortels en zelfs haaruitval veroorzaken. Wees dus voorzichtig, ook in de zon.

5. Ga regelmatig naar de kapper

Hoe vaak moet je nou eigenlijk je haar laten knippen voor gezonde en glanzende lokken? Volgens onderzoek is gebleken dat hoe langer je haar groeit, hoe kwetsbaarder het wordt. Lang haar is gevoeliger voor beschadigingen en gespleten haarpunten dan kort haar, waardoor het sneller uitdunt. De experts raden bij lang haar aan om een keer in de 8 weken een bezoekje te brengen aan de kapper. Wat betreft kort haar moet je een keer per 4 tot 6 weken gaan, omdat het weer eerder in model moet worden geknipt. Voor middellang haar kan je een kappersbezoek uitstellen tot rond de 7 weken.

Test it!

Ben je niet zeker of je toe bent aan een knipbeurt? Stel jezelf dan deze vragen:

  • Moet ik veel moeite doen om mijn haar in model te brengen?
  • Zijn de uiteindes van mijn haar zichtbaar beschadigd?

Is jouw antwoord ‘ja!’ op een van deze vragen (of op allebei), dan is het wellicht tijd voor een knipbeurt om je lokken weer te laten glanzen.

Bron: Treatwell