Oh baby

5 tips om je baby én jezelf beter te laten slapen

Nu we langer binnenshuis moeten blijven en de temperaturen dalen, kunnen we allemaal een mentale boost gebruiken. Hierbij is een goede nachtrust essentieel. Daarom delen wij hier vijf handige tips & tricks voor het slapengaan, die ‘Yumi Baby’ samen met een baby slaap-expert heeft opgesteld. Voor je baby én voor jou, zodat jullie beide zoveel mogelijk slaap krijgen.

1. Een consequent schema

Welke activiteiten je ook kiest voor het slapengaan, het belangrijkst is dat deze elke avond hetzelfde zijn en in dezelfde volgorde. Verder is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat pasgeborenen geen onderscheid maken in dag en nacht en dat ze altijd honger hebben. Tijdens de eerste twee maanden kan het daarom moeilijk zijn om een schema te maken, omdat ze om de paar uur willen voeden. Vanaf vier maanden kan een routine wonderen doen.

2. Comfortabel beddengoed

Niet alleen volwassenen maar ook baby’s slapen beter op zacht en comfortabel beddengoed. Er wordt aangeraden om natuurlijke vezels te gebruiken die zorgen voor een goede doorbloeding, zodat je baby het niet te warm of te koud heeft. Voor een baby helpen swaddles of slaapzakken bij het weerhouden van het wegtrappen van een deken, waardoor ze het koud krijgen en wakker worden.

3. Een fijne sfeer

Denk aan je eigen slaapkamer; wanneer slaap je het best? Voor de meesten van ons is dat in een opgeruimde, rustige en kalme omgeving. Hetzelfde geldt voor je baby. Zorg ervoor dat de kinderkamer een oase van rust en kalmte is. Verminder het aantal speeltjes en knuffeldieren in hun bed, dit zijn allemaal afleidingen en zorgen voor een drukke omgeving. Zoek naar lakens met kalmerende serene prints en zet eventueel een tandje bij door gebruik te maken van lavendel aromatherapie – zorg ervoor dat het echt is en niet synthetisch.

4. Geen schermen

Deze moet een no brainer zijn, maar houd de schermen weg – hetzelfde geldt voor de ouders. Veel studies hebben aangetoond dat het gebruik van je mobiel of tablet in bed de kwaliteit van je slaap ernstig kan beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor je baby, dus begin met goede gewoontes vanaf de geboorte.

5. Je dag weerspiegelt je nacht

Onthoud dat een dag van grote invloed is op hoe je de nacht doorkomt. Als de dag vol drukte is geweest zal dit ook hoogstwaarschijnlijk ook zo in de avond zijn.