6x

Handige tips voor een digitaal dieet

Eindeloos scrollen op social media of online shoppen bij je favoriete shop: we kennen het allemaal. Helemaal nu de lockdown steeds langer duurt, brengen we veel tijd online door. En hoewel deze digitale mogelijkheden ons zeker helpen in deze tijden, blijkt uit onderzoek dat eindeloos scrollen een negatief effect heeft op onze mental health. Daarom is het belangrijk om onze digitale gewoonten te herzien en dus tijd voor een digital detox! Wij delen hier een paar handige tips van psycholoog Dr.Becky Spelman, voor het bevorderen van een zo positief mogelijk mentaal- en emotioneel welzijn.

1. Blijf op de hoogte, maar wees niet geobsedeerd door het nieuws

Kies een aantal vertrouwde nieuwsbronnen en kijk één keer per dag om op de hoogte te blijven van actuele situaties en adviezen. Laat het daar dan bij. Er valt niets te winnen bij het continu lezen van het laatste nieuws gedurende de dag, aangezien dit vaak een negatieve lading met zich meebrengt. Dit iets wat veel mensen als enorm stressvol ervaren.

2. Gedachteloos scrollen is een aangeleerde gewoonte

De gemakkelijkste manier om het af te leren is door je gedrag aan te passen. Het kan op dit moment verleidelijk zijn om eindeloos door social media te scrollen, maar constante blootstelling is niet goed voor ons. Probeer in plaats daarvan de ‘drang’ te vervangen door een ander, positiever gedrag. Houd je favoriete tijdschriften of boeken bij de hand die bij je stemming passen, houd een kruiswoordpuzzel of sudoku bij de hand of lees iets om een hobby of passie te voeden.

3. Richt digitale tijd in voor het lezen van dingen die je leven verrijken

Gebruik internet om positief denken en geluk in je leven te vergemakkelijken door je te concentreren op hobby’s zoals: knutselen, doe-het-zelf, yoga, koken of door een site zoals Pinterest te gebruiken om afbeeldingen te verzamelen die je inspirerend en positief vindt. Doe het zolang het je plezier geeft en berg dan je apparaat op.

4. Het is oké om ‘nee’ te zeggen op Zoom call invites

Gebruik internet om in contact te blijven met familie en andere dierbaren, maar heb niet het gevoel dat je elke uitnodiging voor een sociale of zelfs een zakelijke bijeenkomst van Zoom hoeft te accepteren. Het is oké om voorrang te geven aan jezelf en pauzes te nemen wanneer dat nodig is.

5. Neem regelmatig digitale pauzes

Voor lichaam en geest is het essentieel om met regelmatige tussenpozen een stap uit de digitale wereld te maken. Als je een wandeling kunt maken, al is het maar gewoon in je tuin of op je balkon, probeer dan alle apparaten achter je te laten. Doe wat rekoefeningen, doe aan mindfulness, meditatie of maak gewoon je hoofd even leeg. Het hebben van een paar mini-digitale pauzes gedurende de dag zal je oneindig veel goeds doen.

6. Richt je digitale tijd op planning voor de toekomst

We weten niet hoe lang de huidige maatregelen zullen duren, maar we weten wel dat er op een bepaald moment een einde zal komen. Hoewel dit niet het juiste moment is om vakanties te boeken of je in te schrijven voor cursussen met speciale interesse, kun je wel beginnen met plannen voor de toekomst. Als je er altijd van hebt gedroomd om bijvoorbeeld tuinman of fotograaf te worden, kun je erover lezen en meer te weten komen over de cursussen die je kunt volgen en de plaatsen die je in de toekomst kunt bezoeken.

Bron: www.readly.com