De basis voor afvallen

Afvallen onmogelijk? Laat je schildklier checken 

Herken je dat? Je let op wat je eet, je beweegt meer, maar het getal op de weegschaal wordt maar niet lager. Blijft je gewicht hetzelfde of neemt het zelfs toe? Dan kan het zomaar zijn dat je een afwijking hebt aan je schildklier. 

De basis voor afvallen 

De basis voor afvallen is CICO, wat staat voor: calories in, calories out. Eten en drinken bevat calorieën. Je lichaam zet deze calorieën om in brandstof. Je lichaam heeft altijd brandstof nodig om te werken. 

Hierdoor werkt je spijsvertering goed, kun je goed nadenken en blijft je lichaam op de juiste temperatuur. Je verbruikt extra brandstof tijdens activiteiten zoals fietsen, wandelen of hardlopen. Maar je verbruikt dus ook al brandstof als je op de bank ligt en een film kijkt! 

Alle calorieën die je lichaam niet meteen omzet in brandstof, worden opgeslagen om later te gebruiken. Hierdoor neemt je gewicht toe. Bij het afvallen wil je dit juist voorkomen. Sterker nog: je wil dat je lichaam de opgeslagen voorraad juist gebruikt. Je lichaam gebruikt de voorraad pas als de huidige brandstof op is.

Je kunt dus kiezen voor minder eten (minder nieuwe brandstof maken) of door meer te bewegen (meer brandstof verbruiken). Zo val je af. Welke manier je ook kiest, zorg dat je altijd genoeg brandstof hebt om je lichaam goed te laten werken!

Maar wat als dat niet werkt? 

Ondanks dat je minder eet en veel beweegt, kan het gebeuren dat je geen gewichtsverlies ziet. Of je ziet zelfs gewichtstoename! In dat geval wil je wellicht je schildklier laten nakijken.  

De schildklier is een klier aan de voorkant van je hals. Je schildklier maakt hormonen aan die helpen bij de stofwisseling, oftewel voedsel omzetten in brandstof voor je lichaam. Als je een afwijking aan je schildklier hebt, maakt deze een verkeerde hoeveelheid hormonen aan.  

Maakt je schildklier te weinig hormonen aan? Dan kan je lichaam niet alle calorieën in je voedsel omzetten in brandstof en slaat het een deel op. Je hebt dan last van een trage stofwisseling, dit noemen we hypothyreoïdie. Naast gewichtstoename behoren ook een droge huid, vermoeidheid en soms zelfs haarverlies tot de klachten. 

Je schildklier kan ook te veel hormonen aanmaken. Dit heet hyperthyreoïdie. Hierbij gaat je stofwisseling juist heel snel en heb je eerst energie voor tien. Al snel zul je juist gewicht verliezen, je constant slap voelen en gaan rillen. 

Meer informatie over je schildklier en mogelijke aandoeningen vind je op de website van SON, Schildklier Organisatie Nederland.  

Wat te doen bij een schildklierafwijking?  

De eerste stap is om naar je huisarts te gaan. Hij of zij zal je klachten met je bespreken. Omdat de klachten van een schildklierafwijking ook voorkomen bij andere aandoeningen, is het voor de huisarts belangrijk om te weten of je familieleden hebt die ook last hebben van hun schildklier. Daarna kan een bloedonderzoek uitsluitsel geven.  

Bij de meeste ziekenhuizen vind je een gespecialiseerde afdeling voor de schildklier, waar je terecht kunt voor verder onderzoek en behandeling. Dit soort behandelingen door een medisch specialist worden meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kosten vallen onder je eigen risico. Zijn de kosten hoger dan je eigen risico? Dan vergoedt de zorgverzekeraar de rest. 

Ben je van plan om je schildklier te laten checken? Vergeet dan zeker niet om te controleren of dit vergoed wordt door jouw verzekeraar. Zo sta je niet voor onverwachte kosten. Het is ook slim om direct zorgverzekeringen te vergelijken.  Het kan zomaar voordeliger zijn om over te stappen van zorgverzekeraar en met een onderzoek te wachten tot in het nieuwe jaar.

Lees ook: 3 REDENEN OM TE BEGINNEN MET MINDFULNESS