Mindfulness

Vijf tips voor een mindful leven

Nu de lockdown wéér is verlengd, is het de hoogste tijd om jezelf een beetje extra liefde te geven. Om te voorkomen dat je negatieve gedachten over alles wat er in de wereld gebeurt de overhand nemen, is het belangrijk om even te ontstressen én om deze lockdown zo relaxed mogelijk door te komen. Daarom delen wij hier vijf tips voor een mindful leven. Mindfulness it is!

1. Beweeg mee met de vertraging

Als er één goed ding is aan de lockdown, is het wel dat het leven vertraagd is. Een heleboel verplichtingen en keuzes zijn weggevallen. Toch voelen we dat niet echt, omdat we gewend zijn tegen iedereen te zeggen dat we het druk hebben: we moeten van onszelf steeds maar bezig zijn. Dat is nergens voor nodig! Gebruik de extra tijd die je nu hebt om te rusten, laat jezelf ontspannen en pas je innerlijke tempo aan de langzaam voortbewegende buitenwereld aan.

2. Multitasken? Nee, singletasken!

Doe eerst dit, dan dat. Niet tegelijk koken en het nieuws kijken of met één hand je boterham smeren en met de andere je social media checken. Singletasken brengt rust in je hoofd en in je lichaam omdat je gedachten zich niet de hele tijd hoeven te verplaatsen. Probeer een dagje om alles rustig na elkaar en niet door elkaar heen te doen. Je merkt het verschil meteen!

3. Uit je emoties

Niemand is 24/7 blij. Negatieve emoties stoppen we meestal weg, maar op het moment dat je ze voelt, kan je die beter wél uiten. Ben je boos, blaas dan wat stoom af. Voel je je rot, trek je dan even terug voor wat alleentijd. Emoties opkroppen zuigt energie, maar als je ze gewoon meteen even erkent, is het makkelijker om ze daarna ook weer snel los te laten.

4. Wees aardig voor jezelf

Wij mensen zijn getraind om onszelf hard toe te spreken als er iets misgaat. ‘Wat ben ik toch dom’ of ‘Dit vergeet ik ook altijd’. Deze gedachten komen automatisch in ons op en maken ons gespannen. Leer jezelf daarom om hierbij stil te staan en positief te reageren in plaats van negatief. Glimlach en denk: ‘Nou ja, volgende keer gaat het goed!’

5. Train your mind

Pak een kussen om op te zitten en focus je op jezelf. Mindfulness oefen je door steeds eventjes een momentje te nemen om je hoofd naar het hier en nu te brengen: observeer zonder te oordelen je gedachten, je gevoelens, je fysieke sensaties. Vind rust en ontspanning in dit moment van concentratie. Hoe vaker je zoiets doet, hoe beter het gaat: oefening baart kunst.

Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet, mindfulness kan iedereen helpen om rust te vinden. Dat maakt het ook zo fijn, maar onthoud wel: deze tips en tricks hoef je niet allemaal op één dag te doen, dus leg de lat voor jezelf ook vooral niet te hoog. Doe er eentje vandaag, een andere morgen, etc. En mocht je dieper in de wereld van mindfulness willen duiken, neem dan een kijkje op het mindfulness Facebook-platform ‘Mindful leven’.