TALKIES' VOEDINGSDESKUNDIGE GEEFT TIPS

Slank en energiek de zomer in

Hanneke Raaphorst is orthomoleculair therapeut/voedingsdeskundige. Haar passie is om mensen te helpen om de oorzaak te vinden voor hun (lang bestaande) klachten en de juiste handvatten te geven om hun klachten te verhelpen. Hierdoor zullen ze een gezonder leven leiden; en daarmee dus ook een gelukkiger leven! Met de zomer in aantocht willen we ook ons lichaam in de summer mood brengen zodat we slank en energiek het seizoen tegemoet kunnen zien. Hanneke geeft je bruikbare tips!

Vet verliezen

Slank en energiek het de zomer tegemoet gaan, kan natuurlijk door meer te bewegen, wandelen en sporten, maar ook door op je voeding te letten. Vooral je suikerinname en het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel is van groot belang. Bloedsuiker, of glucose, is onze belangrijkste energiebron. Het bepaalt hoe hongerig en energiek we ons voelen. Bloedsuiker wordt geproduceerd wanneer we koolhydraten afbreken, van quinoa tot cake. We voelen ons het beste en verliezen vet als onze bloedsuikerspiegel in balans is

Wanneer vet wordt opgeslagen

Onze alvleesklier maakt een hormoon aan, insuline genaamd, dat in de bloedstroom wordt afgegeven om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Het Insuline is als een kleine boot: het pikt bloedsuiker op en brengt het vervolgens over naar onze bloedbaan en naar onze cellen. Dit reguleert en houdt de bloedsuikerspiegel binnen het normale bereik. Wanneer we suiker eten (of ander koolhydraatrijk voedsel dat snel wordt verwerkt tot bloedsuiker), gaat de alvleesklier in overdrive om de insuline te produceren die nodig is om alle nieuwe bloedsuikers op te slaan. Deze insulinestoot vertelt ons lichaam dat er voldoende energie beschikbaar is en dat het moet stoppen met het verbranden van vet en het juist moet gaan opslaan.

Gewichtsverlies (en vetverlies) vindt plaats tussen maaltijden wanneer we een evenwichtige bloedsuikerspiegel hebben en geen overtollige insuline. 

Bloedsuikerspiegel in evenwicht brengen

Je kunt je bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze in evenwicht brengen door eenvoudige koolhydraten en verborgen suikers te vermijden. Eet in plaats daarvan vet-, eiwit- en vezelrijke maaltijden. Hierdoor blijft je stofwisseling hoog en heb je de hele dag energie. Honger jezelf niet uit! Niet alleen veroorzaakt honger de productie van stresshormonen zoals cortisol die gewichtsverlies voorkomen, maar de resulterende lage bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat ons lichaam in spierverbranding gaat, wat uiteindelijk ons ​​stofwisseling verlaagt.

Welke suikers jagen de bloedsuikerspiegel omhoog

Enkelvoudige koolhydraten omvatten de verschillende vormen van suiker, zoals sucrose (tafelsuiker), fructose (vruchtensuiker), lactose (zuivelsuiker) en glucose (bloedsuiker). Deze suikers jagen de bloedsuikerspiegel omhoog en de daaropvolgende fructose-crash zal ervoor zorgen dat je gedurende de dag meer gaat snacken en meer gaat eten. Houd bij hoe je reageert op eenvoudige koolhydraten en voeg vet of vezels toe aan je snack of maaltijd om pieken en crashes te verminderen.

Verborgen suikers

Het kan frustrerend zijn om je dieet op te schonen en geen resultaten te zien. ‘Verborgen suikers kunnen overal in zitten en kunnen de boosdoener zijn. Toegevoegde suikers zitten onder andere in frisdrank, fruitsapjes, alcohol en ook in vetvrije producten.

De juiste maaltijden eten

De gemakkelijkste manier om de bloedsuikerspiegel binnen het normale bereik te stabiliseren, is door bij elke maaltijd vet, eiwitten, vezels en groenten te eten. Vet heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel dan koolhydraten. Als je het bij een maaltijd eet, vertraagt ​​vet de opname van je maaltijd, bijvoorbeeld, olijfolie, kokosolie, vette vis, avocado en noten. Eiwit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel, denk aan vlees, vis, ei en gevogelte. Net als vet vertragen vezels de opname van voedingsstoffen, met name glucose. Eet maximaal twee stuks fruit per dag. Door bij elke maaltijd eiwit, vet, vezels en groenten te eten stabiliseer je je bloedsuikerspiegel en zal je geen cravings en dips meer hebben, maar juist meer energie en een verzadigd gevoel. Dus niet minder eten, maar de juiste maaltijden eten!

Geniet van het voorjaar!

Liefs, Hanneke

Hanneke Raaphorst
Hanneke Raaphorst