Oostende

The Crystal Ship

Ontdek het verborgen juweel van de Belgische kust: Oostende, een stad vol cultuur met een ruig randje. Vanaf begin april bruist de stad weer met de nieuwe editie van het streetartfestival The Crystal Ship, waar veertien internationale kunstenaars de straten omtoveren tot een levendig openluchtmuseum met opvallende muurschilderingen. Een heerlijke ervaring om door de stad te wandelen en deze kunstwerken te ontdekken. Waarom niet meteen een weekendje weg plannen? Oostende heeft een overvloed aan leuke eetgelegenheden en verborgen pareltjes om te ontdekken.

Sinds 2016 heeft The Crystal Ship Oostende omgetoverd tot de grootste openluchtgalerie van België, met bijdragen van tientallen gerenommeerde streetartists, zowel internationaal als nationaal. Naast indrukwekkende muurschilderingen zijn er ook opvallende sculpturen en installaties te bewonderen, waardoor Oostende een onverwachte kunstbestemming wordt. Maar de stad biedt meer dan alleen kunst; het is een bruisende badplaats die nog levendiger wordt dankzij dit toonaangevende kunstfestival.

In 2018 werd The Crystal Ship door het Amerikaanse kunsttijdschrift Juxtapoz erkend als een van de belangrijkste streetartevenementen ter wereld, en terecht. Het festival heeft niet alleen de stad verfraaid met kleurrijke kunstwerken, maar heeft ook de lokale gemeenschap samengebracht en mensen het hele jaar door over kunst laten praten.

Mohamed l'Ghacham - The Crystal Ship 2019

Bjørn Van Poucke, een autoriteit op het gebied van streetart, staat aan het roer van The Crystal Ship sinds het begin. Zijn expertise heeft het festival gevormd tot wat het vandaag is. Je kunt het hele jaar door genieten van de streetartcollectie, beginnend bij Toerisme Oostende, waar je gratis wandel- en fietskaarten kunt krijgen om de openluchttentoonstelling te verkennen. En als je op zoek bent naar een gezellige plek om te verblijven, biedt Rosa Hotel een rustige oase op slechts een steenworp afstand van het strand en het centrum.

Voor culinaire hoogstandjes moet je bij Brasserie du Parc zijn, een klassieke Franse bistro met een Oostendse twist, gelegen onder het gelijknamige Hotel Du Parc. En voor een diner met een prachtig uitzicht op zee is Restaurant North de place to be, met al twee jaar op rij de publieksprijs van het garnaalkrokettenfestival.

Tekst: Sanne van Kuijck
Fotografie: Nick Decombel