couture 2019
Claes Iversen
Claes Iversen presenteerde op 30 januari 2019 zijn nieuwste couture collectie tussen de bouwsteigers in de voormalige Jan Lighthartschool aan de Lindengracht in Amsterdam. De collectie kenmerkt zich door goud en kent de titel 79Au, wat de benaming is van goud in het periodieke systeem. De collectie straalt een groot gevoel van luxe uit wat een mooi contrast biedt met het rauwe industriële gevoel dat het decor van de verbouwing geeft. Het silhouet wordt gedomineerd door extreem brede schouders en een oversized gevoel, gecombineerd met het altijd vrouwelijke silhouet dat zo kenmerkend is voor Claes Iversen. Zoals altijd zoekt Iversen het spanningsveld op van contrast en dualiteit binnen zijn collecties.
Net als bij het onlangs gepresenteerde ‘home couture’-project voor het recent geopende Hotel Mercier, vindt Claes Iversen voor deze collectie zijn inspiratie bij de Afrikaanse Ndebele stam. De kenmerkende grafische en kleurrijke schilderingen die worden gebruikt voor de woningen van de stam in Zimbabwe zijn met name terug te zien in de collectie wandtapijten. Ook zijn de opgestapelde ringen die de Ndebele vrouwen als traditie om hun nek dragen een grote inspiratiebron geweest voor zowel de ‘home couture’- als de couture collectie van Iversen. In eigen atelier zijn technieken ontwikkeld om de ringen meerdere functies te geven. Bijvoorbeeld door ronde uitsparingen te maken in de stof, waarmee de onderliggende huid zichtbaar wordt of om stukken ruches bij elkaar te houden. Dit alles met als doel een spel te creëren van gelaagdheid in materiaal en vorm. Tot slot zijn de ringen verwerkt in accessoires zoals ‘neck-pieces’, riemen en armbanden. In totaal zijn er bijna 2.000 ringen verwerkt in de collectie.
Kleur en materiaal
Dat goud de rode draad is door de gehele collectie kunnen we zien aan de goudkleurige ringen die zijn ingeslagen en geborduurd in de kledingstukken. Iedere look kent een gouden benaming, maar elk in een andere taal. Tevens zien we verschillende tinten goud in de collectie, zoals het goud-coated groenkleurige katoen tot oranje gouden satijn. Het kleurpalet bestaat verder uit zachtroze, babyblauw, paars en verschillende tinten groen, geïnspireerd op de kleurrijke elementen in de huis-schilderingen van de Ndebele stam. Wat betreft materiaalkeuze, spelen satijn en glans een belangrijke rol. Hiervoor zijn voornamelijk Japanse stoffen gebruikt. Naast de geborduurde ringen zijn talloze materialen op de creaties toegepast, zoals bouilliondraad, pailletten, kristallen, metalen- en glazen staafjes. In totaal zit er meer dan 900 manuren borduurwerk in de collectie, uitgevoerd in eigen atelier.
Benieuwd? Bekijk hieronder de collectie!