Claes Iversen presenteert nieuwe couturecollectie tijdens expositie

Transformers

Claes Iversen presenteert nieuwe couturecollectie tijdens expositie

Tussen 6 en 20 februari exposeert Claes Iversen zijn nieuwste couturecollectie Transformers in het net geopende hotel MAI Amsterdam. De 25 creaties representeren de transformerende kracht van mode én de ontwikkeling van Iversen als ontwerper en kunstenaar.

Ontwikkeling

Claes Iversen slaat al een tijd zijn creatieve vleugels uit: naast mode, creëert hij interieurontwerpen en kunst. Zo ontwikkelde hij getufte vloerkleden met grafische patronen gebaseerd op eerdere schilderijen, en maakte voor elke kamer in MAI Amsterdam een uniek kunstwerk. De creatieve indrukken die Iversen opdoet, ontwikkelt hij door in zijn couture. Zo zijn de mode-ontwerpen een optelsom van multidisciplinaire inspiratiebronnen, waarin bijvoorbeeld het eerdergenoemde lijnenspel terugkomt.

Transformers

Iversens jaarlijkse couturecollectie staat in het teken van transformatie. De basis van Transformers zijn vijf archetypische modestukken: het sweatshirt, het overhemd, de trenchcoat, de blazer en de Little Black Dress (LBD). Vanuit deze klassieke cocons ontpoppen de stukken zich elk in vier stappen naar geëvolueerde versies, zodat in totaal 25 stukken ontstaan. Tijdens de transformaties worden typerende elementen, zoals epauletten van de trenchcoat, zo uitvergroot en gedeconstrueerd dat ze bevragen wat een kledingstuk kenmerkt. Tegelijkertijd rekt Iversen de grenzen van mode op: is een jurk met broekspijpen nog herkenbaar als jurk?

‘Momenteel permitteer ik mezelf zo veel vrijheden bij het werken in allerlei disciplines, dat ik voor deze couturecollectie bewust regels en kaders opstelde. Door klassieke, archetypische kledingstukken te ontleden en transformeren via een vastomlijnd stappenplan en met beperkte materiaalkeuze, vond ik juist onbegrensde inspiratie.’

Claes Iversen

Transformers is voor iedereen vrij toegankelijk tussen 6-20 februari van 10:00 tot 19:00 uur, MAI Amsterdam, Geldersekade 30.