GROW: the future of fashion

NEDERLANDS DESIGNTALENT TOONT NATUUR-COUTURE IN EXPO

Stichting Fashion for Good lanceert een nieuwe tentoonstelling; ‘GROW: the future of fashion’, die vanaf nu te bewonderen is in het Fashion for Good Museum in Amsterdam. Wat is er te zien? Kleding van de bananenplant, een jurk van sinaasappelzijde, leer van kokosnoot en kurkpoeder. Jong Nederlands designtalent heeft – in opdracht van het museum – deze gloednieuwe, duurzame, natuurlijke en nooit eerder in musea getoonde materialen omgetoverd tot unieke fashion statements. Ook gevestigde namen Karim Adduchi en Iris van Herpen zijn onderdeel van de tentoonstelling en laten eigen creaties gemaakt van biomaterialen zien. Een must visit voor modeliefhebbers!

Hoe kan mode duurzaam zijn, er goed uit zien én goed zijn voor mens en onze planeet? Nederlands designtalent laat zien wat de toekomst van fashion is in deze natuur-couture tentoonstelling. In de nieuwe expo ‘GROW: the future of fashion’ worden gloednieuwe duurzame natuurlijke stoffen getoond. Zo is er gewerkt met sinaasappelzijde, circulair vegan leer van o.a. kurk en kokosnoten en vezels van een bananenplant. Deze biomaterialen zijn omgetoverd tot fantastische mode-items ontworpen door jong Nederlands talent Huong Nguyen, Frederieke Broekgaarden, Eva Sonneveld en Charlotte Bakkenes. De tentoonstelling wordt ondersteund door een campagne die gefotografeerd is door Christian Mpamoen tekstueel is Zainab Goelamanaan de slag gegaan. Naast werk van de jonge talenten kun je ook items van Nederlandse couturier Iris van Herpenen modeontwerper en illustrator Karim Adduchibewonderen in het museum, die eveneens aan de slag zijn gegaan met nieuwe duurzame, natuurlijke materialen.

“De combinatie van deze zes super getalenteerde en ambitieuze creatieven heeft voor een eindresultaat gezorgd waar ik als schrijver geen woorden aan vast kan plakken. Grow: the future of fashion is een expositie waar je niet over moet lezen, maar die je moet komen zien, voelen en ervaren in het museum zelf. Dan voel je pas echt wat ik gedurende dit hele traject heb mogen voelen: verbinding met elkaar, en hoop, voor de toekomst.”

Zainab Goelaman over het Grow Talent project

De natuur is vaak de inspiratiebron in de modewereld, maar wordt helaas ook volop geplunderd voor het huidige fashionklimaat. Het systeem achter de mode-industrie moet anders. Een circulaire industrie is daarvoor het antwoord en nieuwe materialen die duurzamer zijn dan de huidige conventionele stoffen zijn hierin van belang. Nieuwe, natuurlijke materialen zijn volop in ontwikkeling, maar zijn vaak nog onbekend bij het grote publiek of nog niet verkrijgbaar in de winkels. Om deze ontwikkeling te stimuleren initieerde Fashion for Good het ‘GROW-talent’-project, met als resultaat deze nieuwe tentoonstelling. Het project brengt jong ontwerptalent samen met innovatieve technologieën op het gebied van textiel. De innovators en designers maken de toekomst van mode tastbaar voor de bezoekers en willen met hun garments het publiek inspireren om nieuwe duurzame materialen van dichtbij te ervaren.

De tentoonstelling is te zien tot en met april 2022 in het Fashion for Good Museum op het Rokin 102, in Amsterdam.