Eet Geen Dierendag

3 heerlijke vega-recepten

Vandaag is het Dierendag! Dat betekent dat we de dieren extra in het zonnetje mogen zetten. Ook is het vandaag Eet Geen Dierendag, en om dat te vieren koken wij ook vandaag zónder vlees. Daarom delen we hier drie vegetarische recepten, zodat we Dierendag én Eet Geen Dierendag in stijl kunnen vieren.

Comfortfood sandwiches

Een goed belegde sandwich is al lekker, maar een warme sandwich is nog veel lekkerder! De zondag is natuurlijk niet compleet zonder Sunday Brunch. Deze broodjes met Pulled Oats, aardappel en tomaat zijn een heerlijk brunchgerecht. Zo maak je een vegetarische brunch die perfect is voor Eet Geen Dierendag.

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 1 pak Pulled Oats® Tomato
  • 3 sneeën roggebrood
  • 1½ el Dijonmosterd
  • 3 gekookte aardappels
  • verse bieslook of rozemarijn
  • 3 sneeën haver (of volkoren) brood
  • 1½ el pesto
  • 2 kleine tomaten
  • verse basilicum
  • 2 kleine eieren (optioneel)
  • 3 dl geraspte kaas

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225°C. Besmeer het roggebrood met mosterd en beleg met aardappelplakjes, Pulled Oats en kruiden naar keuze. Besmeer het haverbrood met pesto en beleg met tomatenplakken, Pulled Oats en basilicum. Mix de eieren met de geraspte kaas en verspreid over het brood. Of gebruik alleen geraspte kaas en bak 10 minuten. En voilà: een brunch die goed is voor jou én de dieren!

Courgettemuffins

Hartige muffins zijn perfect om jouw brunch te upgraden. Deze courgette muffins zijn gevuld met Pulled Oats – een plantaardige eiwitbron met maar liefst 30 gram eiwit per 100 gram. Extra tip: vervang de eieren door chiazaad en water, en je hebt een heerlijke plantaardige variant!

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 100 g Pulled Oats® Nude
  • 1½ dl geraspte courgette
  • 60 ml Turkse yoghurt (of een plantaardig alternatief)
  • 2 el honing (of agavesiroop)
  • 2/3 tl zout
  • 70 ml olie
  • 2 kleine eieren (of 2 el chiazaad + 6 el water)
  • 1½ dl speltmeel
  • 2/3 dl havermeel of -vlokken
  • 1 tl bakpoeder

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C. Rasp de courgette en knijp deze uit om het overtollige vocht te verwijderen. Meng de courgette met de fijngehakte Pulled Oats, meel, bakpoeder, yoghurt, honing, zout, olie en eieren in een grote kom. Mix totdat alle ingrediënten zijn opgenomen. Vervang voor een veganistische variant de eieren met chiazaad. Meng het chiazaad met water en laat 5 minuten staan om steviger te worden. Vet een muffinvorm in met olie of boter (of gebruik bakpapier). Verdeel het mengsel gelijkmatig over de muffinvormpjes. Bak 15-20 minuten in de oven, of totdat een satéprikker schoon uit het midden van de muffin komt. Let’s brunch!

Kruidige shakshuka

Shakshuka is een Noord-Afrikaans stoofpotje waarbij eieren worden gepocheerd in een tomaten-paprikasaus. Klinkt dat niet heerlijk? Dit gerecht zal jouw brunch een extra boost geven, en met de plantaardige eiwitbron Pulled Oats is het ook nog eens diervriendelijk.

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 100 g Pulled Oats® Tomato
  • 3 eieren
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 rode paprika
  • 3 tomaten
  • 2 el tomatenpuree
  • 300 g gezeefde tomaten
  • 100 ml water (spoel water in het blik van de tomaten om)
  • 2/3 tl paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • 2/3 tl chilipoeder of verse chili
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • zout
  • een snufje suiker
  • olie om in te bakken
  • verse kruiden (bijv. bladpeterselie, koriander of munt)
  • zwarte peper

Bereidingswijze

Snijd de ui, knoflook en paprika in stukjes. Verwarm wat olie in een grote gietijzeren pan en voeg de ui, knoflook, paprika, kruiden en een snufje zout en peper toe. Bak al roerend de groenten, totdat ze zacht zijn geworden. Voeg plakjes tomaat, gezeefde tomaat, tomatenpuree en water toe aan de pan. Laat 15 minuten sudderen, totdat het tomatenmengsel begint in te dikken. Voeg de gesneden Pulled Oats toe. Gebruik een houten lepel om 3 kuiltjes in het tomatenmengsel te maken. Breek eerst een ei in een kopje en schenk het dan voorzichtig in een kuiltje. Bedek de pan met een deksel en laat op laag vuur sudderen totdat het eiwit is gestold. Haal de deksel van de pan, garneer met verse kruiden naar keuze en serveer met vers brood.

Fotocredits: Gold & Green