Let's cook

2x vegetarische rijstrecepten

De herfst is in volle glorie en de dagen worden steeds korter, natter en kouder. Tijd om lekker binnen te genieten en dus ook het perfecte moment om vanavond de keuken in te duiken voor een heerlijke zelfgemaakte maaltijd. Daarom delen we hier twee recepten als inspiratie, met als basisingrediënt Tilda-rijst: de champagne onder de rijst!

Courgettecarpaccio

Heb je zin in een lichte, gezonde maaltijd? Deze plantaardige carpaccio van courgette bevat veel lekkere groenten en ziet er ook erg kleurrijk uit. Het is een frisse salade met tomaat, chili, verse basilicum, een topping van krokante granaatappelpitjes en een heerlijke frisse limoenkorianderrijst. Het gerecht is snel klaar en is dus ideaal voor na een lange werkdag!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 pakken Tilda Steamed Lime & Coriander Basmati
  • 4 kleine of 2 grote courgettes
  • 1 vleestomaat, in stukjes
  • 1 groene peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 avocado, in stukjes
  • een handje basilicumblaadjes, gescheurd
  • 4 el olijfolie
  • 1 granaatappel, de pitjes

Benodigdheden

  • Mandoline (optioneel)

Bereidingswijze

Verwarm de rijst volgens de verpakking en zet apart. Snijd de courgette in dunne plakjes met een mandoline of met een dunschiller. Meng de tomaat, chili, avocado en basilicum in een kom. Verdeel de rijst over vier borden en beleg met de plakjes courgette. Schep hier het tomatenmengsel overheen en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en garneer met granaatappelpitjes voordat je het gerecht opdient.

Groentespiesjes met satésaus

Zoete, knapperige groenten gemarineerd in een rijke, nootachtige saus… Klinkt dat niet heerlijk? De gegrilde groenten zijn de ster van deze maaltijd en de romige frisse basmatirijst met een vleugje kokosnoot, chili en citroengras geeft het gerecht iets extra’s.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 pakken Tilda Coconut Chili & Lemongrass Basmati Rice
  • 600 g groente in grove stukken gehakt (bijvoorbeeld champignons, paprika, courgette, babymaïs en rode ui)
  • 2 bosuien, fijngesneden (optioneel)
  • een handje geroosterde noten naar keuze (bijvoorbeeld cashewnoten of pinda’s)

Voor de satésaus

  • 2 el pindakaas of notenboter naar keuze
  • 1 teen knoflook, gepeld en geplet
  • 1,5 cm gemberwortel, gepeld en geraspt
  • 2 el Tamari-sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 el plantaardige olie
  • 2 el heldere honing
  • 1-2 el warm water

Benodigdheden

  • Blender, keukenmachine of staafmixer
  • Spiesjes

Bereidingswijze

Bereid de satésaus door de pindakaas, knoflook, gemberwortel, sojasaus, sesamolie, plantaardige olie, honing en warm water te mixen tot een gladde pasta. Bereid de groentespiesjes door afwisselend verschillende soorten groente aan de spiesjes te rijgen. Hiermee kan je 8 grote spiesjes of 16 kleine spiesjes maken. Bestrijk de spiesjes lichtjes met olie en gril ze op middelhoog vuur zo’n 5-8 minuten. Draai ze regelmatig om. Wanneer de groenten zacht beginnen te worden, kunnen ze gemarineerd worden met de satésaus. Ga door met grillen en bestrijk de spiesjes meerdere malen met satésaus totdat ze lichtbruin zijn. Maak het bord op door eerst de rijst op te scheppen en leg hier de groentespiesjes op. Garneer met bosui en geroosterde nootjes.

Fotocredits: Tilda