Gezonde smikkelweken

6x zo zorg je ervoor dat je kinderen meer groente eten

Dat groenten gezond zijn wist je natuurlijk al, en dat niet alle kinderen ze automatisch lusten, wist je vast ook. Maar wat je waarschijnlijk nog niet weet is dat in Nederland 85% van de kinderen in de leeftijd tussen de vier en twaalf jaar te weinig groenten eet. Honger wordt vaak gestild met een ongezonde snack, met als resultaat dat een op de zeven kinderen overgewicht heeft. Tijd om die trend te keren! Deze zomer gaat de derde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken van start, het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen op de BSO. Tijdens de Gezonde Smikkelweken leren kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding te ontdekken. Maar hoe zorg je er nou voor dat er ook thuis meer groente gegeten wordt? Wij delen een aantal tips!

1. In ontwikkeling

Een kind heeft veel meer smaakpapillen dan een volwassene. De smaakpapillen zijn supergevoelig en moeten zich nog ontwikkelen. Kinderen hebben van nature een voorkeur voor zoete en vette smaken, en groenten hebben dit allebei niet. Ze moeten het dus echt leren eten. Het duurt gemiddeld tien tot vijftien keer proeven voordat ze een smaak kunnen waarderen. Leer ze dus zoveel mogelijk smaken kennen en wees geduldig. Stop niet meteen zodra ze iets niet lusten.

2. Spelen met je eten

Ontdekken en proeven doe je met alle zintuigen. Jonge kinderen leren vaak door spelen en ontdekken. Hoe voelt de sperzieboon als je er in knijpt? Hoe klinkt de sperzieboon als je hem in tweeën knakt? Daarnaast wil het oog ook wat. Maak een bordje dat er letterlijk uit ziet om op te eten. Snij groenten in verschillende leuke vormen en gebruik groenten in alle kleuren van de regenboog. En kennen we Popeye nog, die van spinazie groot en sterk werd? Uit onderzoek blijkt dat door het (voor)lezen van dit soort verhalen, kinderen eerder geneigd zijn de groente ook te eten.

ZIE OOK: DE KINDERKAMER VAN NOËLLA

3. Zo tikt het aan

Veel ouders focussen zich op de avondmaaltijd, dán moet er groente gegeten worden. Terwijl dat vaak het moment is dat ouders en kinderen moe zijn, waardoor het juist het moeilijkste moment is om kinderen groente te laten eten. Zorg er daarom tijdens de lunch al voor dat er groente gegeten wordt. En zet wanneer de buikjes om 16:00 uur beginnen te rommelen een mooie schaal met rauwkost klaar. Zeg er verder niets over en biedt ook niets anders aan. Dan gaan de handjes automatisch naar de schaal om trek te stillen. En zo krijgen ze toch al gauw honderd gram groente extra binnen, dat tikt aan!

4. Zelf doen!

Goede eetgewoontes zijn het halve werk. Laat je kinderen helpen bij het koken en betrek ze bij het proces van het bereiden van de maaltijden. Laat ze de groenten wassen en tussendoor al lekker proeven. Een keuze hebben speelt ook een grote rol. Neem ze mee naar de supermarkt en laat je kinderen de groente uitkiezen. Vertel ook het verhaal van boer tot bord of leuker nog, laat je kinderen in een moestuintje zien hoe een klein zaadje uitgroeit tot een sappige tomaat. Hoe bekender ze zijn met de groente, hoe makkelijker het eten gaat.

5. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Wat denk je van een courgette cake of black bean brownies? Een makkelijke en slimme manier om groente binnen te krijgen is door het ergens in te verwerken. Voeg bijvoorbeeld geraspte wortels toe aan een pastasaus, voeg boerenkool toe aan een fruitsmoothie of maak een groenteomelet. Succes gegarandeerd!

6. Relax

Als laatste is de sfeer van een eetmoment heel belangrijk. Creëer een positieve sfeer aan tafel, vermijd druk, heb geduld en dwing je kind niet om het bord leeg te eten. Maak van de maaltijd een ontspannen en gezellige ervaring, waarin kinderen zich op hun gemak voelen om nieuwe en misschien wel spannende groenten te proberen. En geef zelf het goede voorbeeld, kinderen kijken naar het gedrag van hun ouders en imiteren dit.

ZIE OOK: THE DAD TALKS WITH STACEY SEEDORF