Koken met sterren

Familie Smit

Vrij vandaag? Het is perfect weer voor een BBQ! Mocht het nou nét zo zijn dat Bas Smit en Nicolette van Dam hun favoriete recept met ons delen, samengesteld met Talkies-chef Mounir Toub; Coca-Cola-kip met parelcouscous, roergebakken groenten, gegrilde courgette en sous-vide bereide saffraanwitlof. Smullen maar!

Coca-Cola-kip met parelcouscous, roergebakken groenten, gegrilde courgette en sous-vide bereide saffraanwitlof

Voor 4 personen

Ingrediënten

Kip

  • 1 st hele kip
  • 50 g ras el hanout
  • 2 el olijfolie
  • 1 blikje Coca-Cola
  • 1 st kaneelstok
  • 1 st steranijs
  • 3 st teentjes knoflook
  • 2 dl chilisaus

Saffraanwitlof

  • 4 st witlof
  • 10 st saffraandraadjes
  • 2 dl groentebouillon

Couscous met roergebakken groenten

  • 300 gr parelcouscous
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 blik jonge artisjokken (voorgekookt)
  • 200 gr diepvriesdoperwten
  • 2 st little gem
  • Olijfolie
  • Zout
  • Versgemalen peper

Gegrilde groene courgette

  • 1 st groene courgette
  • 1 el olijfolie

Bereiding

Kip

Meng de ras el hanout met de olijfolie en smeer de hele kip er goed mee in (ook de binnenkant van de kip!) en laat even (het liefst een hele dag) marineren. Pel en halveer de knoflook in de lengte. Verwarm de Green Egg (of een andere bbq) voor op 180°C. Giet de helft van de Coca-Cola in een bekken en meng met de chilisaus. Doe de knoflookteentjes, kaneelstok en steranijs in het blikje Coca-Cola (die nog half gevuld is). Plaats het blikje in het midden van een ovenschaal. Leg de hele (gemarineerde) kip over het blikje zodat het blikje niet meer zichtbaar is. Prik een thermometer in de kipfilet en zet het alarm op 70°C. Plaats de ovenschaal (met kip) op de voorverwarmde barbecue. Besprenkel de overgebleven ras el hanout en olijfolie over de kip. Besprenkel ook een beetje van de Coca-Cola en chilisausmix over de kip en laat de kip nu 15 minuten in de barbecue (met deksel dicht) garen. Na 15 minuten weer met de marinade (die op de ovenschaal ligt) bedruipen en indien te weinig vocht bedruipen met de Coca-Cola-marinade. Dit herhaal je iedere 15 minuten (ongeveer 6 keer) zodat de kip mooi gelijkmatig gaar wordt en niet uitdroogt. Als de kipfilets 70°C en de kippendijen 85°C zijn, kun je de kip uit de barbecue halen en opdelen (in gelijkmatige stukken snijden).

Saffraanwitlof sous-vide bereid

Breng de groentebouillon met de saffraandraadjes aan de kook. Doe het vocht en de witlof in een vacuümpan en trek vacuüm. Stoom de witlof 5 minuten op 100°C (of plaats de vacuümzak met witlof in een pan met kokend water en laat 8 minuten pruttelen).

Couscous met roergebakken groenten

Breng de groentebouillon aan de kook. Halveer de little gem in de lengte. Was de little gem en laat goed uitlekken. Kook de parelcouscous beetgaar in de groentebouillon. Giet de gekookte parelcouscous af en laat goed uitlekken. Verwarm een beetje olijfolie in een bakpan en bak de uitgelekte artisjokkenharten en voeg hier de uitgelekte couscous en de diepvriesdoperwten aan toe. Roerbak de couscous en de groenten en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Gegrilde groene courgette

Snijd de courgette in de lengte in lange plakken en smeer licht in met olijfolie. Verwarm de grillpan voor. Grill de courgetteplakken in de voorverwarmde grillpan gaar.

Schep tenslotte de couscous en roergebakken groenten in een grote schaal. Garneer met de saffraanwitlof, gegrilde courgette en de gehalveerde little gem. Verdeel de uitgebeende Coca-Cola-kip over de couscous.

Tips

  • Als je de kip pittiger wilt maken kun je de chilisaus vervangen door Sriracha-saus of sambal;
  • De courgetteplakken kun je met een kaasschaaf gelijkmatig schaven;
  • Je zou de little gem ook kunnen grillen in de barbecue;
  • Heb je geen barbecue, kun je het ook in de oven (op 180°C) garen.

3 vragen aan Bas en Nicolette

Koken jullie vaak samen?

Nicolette: ‘Ik kook voor Bas, maar wat we samen doen qua koken is buiten bbq-en. Bas doet dan alles op de barbecue en ik maak alle sausjes en salades. Af en toe zitten we ook heel burgerlijk aan zo’n bakplaat, dan is Bas de chef. In de keuken is hij er nooit bij, het liefst wil hij dat ik ook zijn ontbijt maak! Met speciale gelegenheden ontbijten we wel op bed en ook zondagochtend is voor ons een fijn moment. Dan eten we croissantjes, eieren en meer met het gezin.’

Wat is jullie lievelingseten?

Nicolette: ‘Dat is eigenlijk best wel divers. Zondagavond koken we eigenlijk nooit. Dan bestellen we een Italiaanse pizza met dunne bodem.’
Bas: ‘Mijn lievelingseten is de kip in de zak van Van Dam. Maar ik hoop natuurlijk na vandaag de Coca-Cola-chicken van Mounir!’
Nicolette: ‘Ik houd heel erg van een rib-eye van de barbecue met wat aioli en een stokbroodje erbij, dat vind ik zo lekker!’

Wat is jullie guilty pleasure op het gebied van eten?

Bas: ‘Ik houd echt van zoet en Nicolette juist van zoute dingen. Ik duik ’s avonds de snoepkast in voor wat chocolade. Het liefst neem ik de chocolade uit de Healthy Snack Box, daar zit geen suiker in, dus dan is het toch nog verantwoord. Nicolette neemt dan die chipjes uit de box. We proberen wel gezond te snacken, maar natuurlijk eten we ook graag toast met filet americain van onze slagerij.’

Tekst Mounir Toub
Fotografie Marinke Davelaar