Breakfast 2.0

Cake for breakfast

Er gaat natuurlijk niets boven een heerlijk ontbijt in het weekend. Uit onderzoek naar ontbijtgewoonten is gebleken dat mensen die ’s morgens ontbijten, zich vitaler voelen en vrolijker opstaan. Extra reden dus om je dag goed te beginnen met een uitgebreid ontbijt. Daarom delen wij hier het recept van een overheerlijke kiwi-ontbijtcake en een kiwiconfituur als heerlijk extraatje op de ontbijttafel. Dat wordt ontbijten 2.0 dit weekend!

Ingrediënten kiwi-cake

  • 3 Zespri-kiwi’s
  • 2 rijpe bananen
  • 150 gr havermout
  • 100 gr bloem
  • 2 eetlepels geraspte kokos (+ nog wat extra om te decoreren)
  • 4 medjoul-dadels
  • 50 gr gehakte walnoten
  • 3 eieren
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout

Bereidingswijze

Verwarm eerst de oven tot 180 graden. Doe de bananen met de dadels (zonder pit) in de blender. Meng er dan met een spatel de havermout, bloem, walnoten, eieren, kokos, bakpoeder, kaneel en zout door en maak er een ‘plakkerig’ mengsel van. Snijd anderhalve kiwi in kleine blokjes en meng ze met het deeg. Van de resterende kiwi’s snijd je mooie, dunne schijfjes. Leg een bakpapiertje op de bodem van een rechthoekige bakvorm en vet de randen lichtjes in met wat vetstof. Leg de schijfjes kiwi op het bakpapier op de bodem en kieper er het deeg over. Bak de cake voor ongeveer 40 minuten. Laat even afkoelen en dan: voorzichtig omkieperen! De kiwi’s liggen nu mooi aan de bovenkant van je cake. Strooi nog een beetje kokosrasp als decoratie erbovenop en voilà, je kiwi-cake is klaar!

Receptcredits: Roeckiesworld voor Zespri Kiwifruit

Vanille-kiwiconfituur

Ook een goede confituur mag niet ontbreken bij je ontbijt. Deze vanille-kiwiconfituur is echt een must try en is perfect op toast of bij een verse croissant.

Ingrediënten voor 3 kleine potten:

  • 500 g zeer rijpe groene en gele Zespri kiwi’s
  • 250 g geleisuiker (let op: koop geen extra sterke geleisuiker)
  • 1 vanillestokje (kies voor het allerbeste resultaat voor vanille uit Madagaskar)

Bereidingswijze

Snijd de dag ervoor alle kiwi’s in de lengte doormidden en lepel ze uit. Bewaar het vruchtvlees in een glazen kom. Leg het vanillestokje op een snijplank en snijd het stokje overlangs door. Schraap vervolgens de zwarte vanillezaadjes met de platte kant van een mesje uit het stokje. Doe de zaadjes bij de kom met de kiwi’s en voeg de geleisuiker toe. Roer alles goed om, dek af en bewaar in de koelkast tot de volgende dag. Breng 1 liter water aan de kook. Zet je confituurpotjes samen met hun deksels in je gootsteen. Giet voorzichtig het kokende water over de potten en deksels en laat ze uitdruipen zonder af te drogen. Breng nu het fruitmengsel aan de kook en laat een paar minuten doorkoken in een pan zonder deksel. Giet de confituur in de potten. Draai de deksels erop en laat de potjes ondersteboven afkoelen. Met het deksel naar beneden dus. Label je potten met een etiket. Je kan de confituur enkele maanden bewaren op een droge, donkere plaats. Happy breakfast!

Receptcredits: Myriam Baya voor Zespri Kiwifruit
Fotocredits: Zespri