Voor op je bucketlist

De 5 beste cocktailbars van Rotterdam

Proosten kunnen ze als de besten in Rotterdam, dat zich echt ontpopt als dé Nederlandse cocktailstad. Vijf must-visits waarvoor je keer op keer weer naar Roffa wilt.

1 – La Soirée: een mysterieuze nieuwkomer

De nieuwste parel in de Rotterdamse cocktailkroon en een hele bijzondere: de locatie van La Soirée is namelijk geheim. Je komt er door te reserveren via Whatsapp en krijgt pas vlak van tevoren te horen waar je precies moet zijn. Ter plekke word je gevraagd de locatie lekker voor je te houden. En niet constant met je mobiel te zitten.

Dat is natuurlijk op zich al leuk, maar naar La Soirée ga je natuurlijk voor de bijzondere drankjes. Van klassiekers (negroni’s, old fashioneds) tot cocktails die zijn geïnspireerd op ontbijtgerechten (bestel zeker Un Croissant). Ook alcoholvrij zijn ze hier sterk, dus er is echt voor elk wat wils te halen achter de spannende rode gordijnen.

2 – Calaboose: mooi-weer-bar

Het is altijd goed toeven bij deze hotspot in Kralingen, maar het is bij mooi weer dat Calaboose écht tot leven komt. Ze hebben er namelijk een lekkere tuin waar je in plaats kunt nemen. Met een glas in je hand, maar ook de Indonesische kaart dichtbij.

Qua drankjes moet je denken aan tikisferen, wat natuurlijk wel zo zomers is. Een uitstekende plek om het eerste mooi-weer-weekend van 2024 in te luiden bijvoorbeeld.

3 – NY Basement: klassiekertje

Voor de betere New York-vibes moet je in Rotterdam op de Kop zijn. De Kop van Zuid dus, waar je bijvoorbeeld met het pontje naartoe kunt en aanschuift in Hotel new York, in het oude hoofdkantoor van de Holland-Amerikalijn.

De locatie is prachtig, aan het water en met een tamelijk on-Nederlands sfeertje. Maar het is de stemmige kelder die de avond extra allure geeft. Verwacht op de kaart klassiekers met een twist.

4 – Botanero: alles agave

Weer een vleugje zomer, ditmaal Latijns-Amerikaans. Botanero is de zaak van David Trampe, die in Nederland geldt als dé agavekenner. Lees: hier moet je zijn als je gek bent op tequila en mezcal.

De bar is al eens uitgeroepen tot beste van Nederland door Gault & Millau en werkt met allerlei fijne huisgemaakte ingrediënten. En dat proef je.

5 – OX: topchef, topshaker

Gelijke delen restaurant én cocktailbar, dus absoluut de plek om naartoe te gaan voor een meer avondvullend programma. De keuken is Maleisisch-Chinees en de chef is een grote bekende in Rotterdam omdat hij onder andere voor François Geurds werkte.

De cocktails komen van de hand van Jacopo Di Domenico, die ooit bij de ook bekende cocktailbar Dr. Rotterdam achter de bar stond. En alle drankjes zijn geïnspireerd op Chinese sterrenbeelden.

Tekst Claudia Witteveen
Hoofdfoto La Soirée