Vonckelend van trots

De 5e generatie Voncken verovert Amsterdam met poffertjes

Na meer dan een eeuw Limburgs bakkerijambacht, zet de vijfde generatie Voncken een bruisende stap richting de Randstad. In hartje Amsterdam opende onlangs Vonckelend, een nieuw foodconcept waarin traditie, vriendschap en vernieuwingsdrang samenkomen. De drijvende kracht? Een jonge ondernemer met meel in haar bloed én een flinke dosis lef.

De naam Voncken is al sinds 1907 niet weg te denken uit Limburg. Bakkerij Voncken, met 23 winkels in de regio, staat bekend om haar ambacht, kwaliteit en gastvrijheid. Wie als vijfde generatie in zo’n familiebedrijf stapt, draagt niet alleen een geschiedenis, maar ook een missie. ‘Als vijfde generatie ben ik ongelooflijk trots op wat mijn familie heeft opgebouwd sinds 1907. Wij zijn letterlijk tussen het meel opgegroeid en hebben alle ins and outs van het bakkersvak én het ondernemerschap van jongs af aan meegekregen,’ vertelt Dominique Voncken. ‘Het is heel bijzonder om samen met mijn ouders in het familiebedrijf te werken, maar tegelijkertijd bleef het altijd kriebelen om een eigen foodconcept in Amsterdam op te zetten. Op deze manier blijf ik dicht bij mijn roots, maar bewandel ik ook mijn eigen weg.’

Traditie en vrijheid hand in hand
Werken in een familiebedrijf is uitdagend en biedt unieke kansen. ‘Ik vind het enorm inspirerend om te zien hoe mijn ouders, na dertig jaar leidinggeven aan ons familiebedrijf, nog altijd barsten van de energie, passie en betrokkenheid. Die toewijding motiveert mij enorm. Ik krijg volop ruimte om strategisch bij te dragen en mijn eigen stempel te drukken, zowel binnen onze bakkerij en 23 eigen winkels, als in de waardevolle samenwerkingen met diverse retailers en andere B2B-partners, waarbij onze producten niet alleen regionaal in Limburg, maar landelijk tot aan de Dam in Amsterdam mogen schitteren.’

Van Limburgse gastvrijheid naar Amsterdams avontuur
Diezelfde waarden – kwaliteit, ambacht en klantgerichtheid – vormden de basis voor het Vonckelend-concept. ‘Bij ons in de bakkerij staat de klant en het serviceniveau centraal, met een sterke focus op ambacht en kwaliteit. Die aandacht en toewijding heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Ambacht, versheid en Limburgse gastvrijheid vormen de basis en die waarden neem ik volledig mee in ons concept bij Vonckelend. Wat we daaraan toevoegen, is onze eigen energie én passie in hartje Amsterdam.’

Het familierecept als kers op de taart
De oorsprong van Vonckelend ligt in een vriendschap én een gedeelde droom. ‘Het idee voor Vonckelend is eigenlijk heel spontaan ontstaan, samen met mijn goede vriendin en mede-oprichter Marlou. We delen allebei een liefde voor zoetigheid, mooie foodconcepten in binnen- en buitenland en producten van hoge kwaliteit.’

Het geheime wapen? Een erfstuk van de familie Voncken: een poffertjesrecept sinds 1907. ‘Marlou’s familiegeschiedenis bevindt zich in het Amsterdamse toerisme, dit in combinatie met mijn achtergrond en ons familierecept voor de allerlekkerste poffertjes, maakte het ontstaan van Vonckelend een feit.’Na een zoektocht van een jaar vonden ze een toplocatie aan het Rokin. ‘We hopen zowel de Amsterdammer als de toerist aan te kunnen spreken met ons concept. En hoe leuk is het om dit als vriendinnen op te zetten?!’

A Taste of Dutch Heritage
Met de slogan ‘A Taste of Dutch Heritage’ willen de oprichters niet alleen poffertjes serveren, maar ook een stukje nostalgie. ‘We maken poffertjes zoals mijn oma ze vroeger maakte, vol van smaak, met liefde bereid maar geven er onze eigen draai aan en met als kers op de taart onze eigen Vonckelende packaging. Voor ons is het belangrijk dat iedere klant met een glimlach de deur uitloopt en gelukkig wordt van ons product, ons team en de beleving eromheen. Ook hebben we een sfeervol terras waar ze onder het genot van verrukkelijke poffertjes in combinatie met een heerlijke koffie, matcha, cocktail of biertje ook kunnen genieten van de bruisende stad.’