Cédric Grolet

Dé haute couturepatissier van het moment

De Franse patissier Cedric Grolet werkte zich op tot de patissier van topkok Alain Ducasse in het chique hotel Le Meurice te Parijs. Wat in eerste instantie als een smakelijke ‘tea time’ begon in Le Meurice groeide uit tot een fenomenaal succes: Le Meurice opende in 2018 een eigen boetiek waar zijn creaties los te koop zijn, en eind 2019 opende Cedric een tweede boetiek genaamd Cedric Grolet Opera op steenworp afstand van het hotel. In 2018 won hij in New York de titel beste patissier ter wereld en inmiddels vliegt hij de wereld over om les te geven aan ambitieuze jonge patissiers. Talkies sprak de patissier over duurzaamheid in zijn vak, zijn 1,5 miljoen volgers op Instagram en wat luxe nu echt voor hem betekent. 

Alain Ducasse vindt duurzaamheid erg belangrijk in zijn restaurants. Heeft zijn visie je werk beïnvloedt?

‘Ik zit op een lijn met Alain Ducasse. We proberen om zo duurzaam mogelijk te werken in de productie door een product zo veel mogelijk te (her)gebruiken en zo min mogelijk te verspillen. We maken van overgebleven fruit puree en marmelade. In mijn creaties volg ik altijd de seizoenen door verse producten te gebruiken van het moment. We werken daarnaast ook samen met leveranciers die daar op letten. Mijn band met Alain Ducasse is over de jaren steeds meer volwassen geworden en we bespreken graag de toekomst, duurzaamheid en ideeën.’ 

Je bent de populairste patissier op Instagram met 1,5 miljoen volgers. Zie je een relatie tussen je volgers en de bezoekers van Le Meurice en je winkels?

‘Ja zeker, mijn volgers zijn mijn klanten. Ik heb dat geconstateerd omdat als ik een nieuwe foto post van een creatie of van de patisseriekaart in Le Meurice we nog meer bezoekers krijgen. Je ziet dat mensen echt speciaal afkomen op nieuwe creaties die ze hebben zien circuleren op het internet.’

Extravagante tip

19 maart organiseert het hotel Le Meurice een zeer bijzonder diner, namelijk het Surrealist Dinner in samenwerking met de Belgische designer Charles Kaisin. Tijdens het diner zullen topchef Alain Ducasse en toppatissier Cedric Grolet de (na)gerechten verzorgen. Cedric zal hier zijn nieuwe variatie op zijn mythische citroentaart serveren. Het diner kost 780 euro per persoon met een arrangement van het champagnehuis Dom Perignon.

Meer lezen? Check de nieuwe editie van Talkies Magazine, vanaf vandaag in de winkels en online te bestellen, klik hier!