Let’s cook!
De lekkerste herfstrecepten
De herfst is misschien niet ieders favoriete seizoen, wél is het culinair gezien het mooiste seizoen van het jaar. Om thuis eindeloos te kunnen genieten van een heerlijk bord comfort food, delen wij hier een gevarieerd rijtje herfstrecepten van drie van onze favoriete restaurants.
Fish crude
Dankzij de sushi- en poké bowl-trend, is rauwe vis niet meer weg te denken van de menukaart. Fish crude is een gerecht dat bestaat uit drie onmisbare hoofdingrediënten, verse witte visfilet, extra virgin olijfolie en zout. Naast dat het gerecht een subtiele smaak heeft, is het ook nog eens mega gezond. Restaurant NENI Amsterdam heeft er een eigen twist aan gegeven die de smaakpupillen doet tintelen.
Benodigdheden:
- 100g of verse witte Mediterrane visfilet (Ombervis, zeebaars, goudmakreel, etc.)
- Sap van een halve limoen
- Malden zeezout
- 2el Extra Virgin olijfolie, licht en fruitig
- Geraspte limoenschil (½ limoen)
- Verse chili (mild) – naar smaak
- 1el licht geroosterde pijnboompitten
- 1 el licht geroosterde pistache
- 6-7 verse oreganobladeren
- 2-3 basilicumbladeren
Bereidingswijze:
Presentatie is key, dus kies allereerst een mooi plat bord. Snijd dan de vis fijn in plakjes van 0.5 mm en verspreid deze over het bord. Strooi zout over de vis heen (wees genereus, vis houdt daar van) en besprenkel met olijfolie. Schaaf daarna de limoenschil er overheen en snij de verse chili in flinterdunne plakjes (naar smaak). Verdeel dan de pijnboompitten, pistache en verse oregano bladeren over het gerecht. Snijd als laatste de basilicum in fijne haartjes en verdeel deze ook over het gerecht.
Comfy Albondigas
Breng binnen no-time de Spaanse sferen in huis met dit homemade tapasgerecht. Heerlijk om te delen én gemakkelijk te bereiden dankzij een eenvoudig recept. De juicy en smaakvolle gehaktballetjes zijn doordrenkt met een rijke tomatensaus en een groot comfort food favoriet onder velen. Het recept komt van restaurant Van De Leur, waar niet alleen Spaanse gerechten worden geserveerd, maar allerlei verschillende verrassingsgerechten die de Chef met liefde bereid op de Big Green Egg. Wie verras jij met dit recept?
Benodigdheden gehaktballen:
- 400 gr gemengd gehakt
- Peper
- Zout
- ½ tl komijnpoeder
- 1 tl pimenton
- 1 ei (klein)
- 2 el panko
Benodigdheden saus:
- Staafmixer
- 1 knoflookteen
- 1 sjalot
- 1 el olijfolie
- Rode wijn (1 scheut is voldoende)
- 1 blik gepelde tomaten
- ½ blik water
- Peper en zout
- 1 tl pimenton
- ½ tl komijnpoeder
- Half blik water
- 1 el tomatenpuree
- 1 el gembersiroop
Bereidingswijze gehaktballen:
Kruid het gehakt met peper, zout, komijnpoeder, 1 el pimenton, panko en voeg het ei toe. Draai 12 balletjes uit het mengsel en zet deze koud.
Bereidingswijze saus:
Snijd de knoflook en sjalot fijn en fruit beide aan in olijfolie. Voeg een scheut rode wijn toe en verdamp de alcohol. Schenk daarna het blik gepelde tomaten erbij met een half blik water. Voeg de pimenton, komijnpoeder, peper en zout toe naar smaak en laat het geheel 5 minuten stoven. Maak er daarna een glad geheel van met de staafmixer en voeg de tomatenpuree en gembersiroop toe (afproeven op zout). Voeg als laatst de balletjes toe aan de saus en laat deze 8 minuten lang zachtjes gaar stoven (niet roeren maar schudden).
Taco’s voor poké-lovers
Taco’s anyone? En nee, dan hebben we het niet over de Mexicaanse variant. Dit door Poké Perfect samengestelde tacorecept in poké-stijl is eigenlijk een oude klassieker in een nieuw jasje. En een must try voor de liefhebbers die daarnaast ook nog indruk willen maken met hun kookkunsten.
Benodigdheden:
- 180g sushirijst
- 120g zalm van sushikwaliteit
- 3 nori vellen
- ½ avocado
- ½ Jalapeño
- 90g chuka wakame (zeewiersalade)
- 3 tl zwarte/witte sesamzaadjes
Benodigdheden marinade:
- 1 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 el appelazijn
- 1 el water
- 1 tl sriracha
- 1 tl mirin
- 6 ringen rode peper
Bereidingswijze:
Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking en snijd de zalm met een scherp mes in blokjes van ongeveer 1x1cm. Bereid dan de marinade door de sojasaus, sesamolie, appelazijn, water, sriracha en mirin in een schaal te mengen met een kleine garde. Snijd de ringen rode peper fijn en meng ze door de marinade. Laat even intrekken voor het beste resultaat. Doe dan de marinade en zalmblokjes in een kom en meng alles goed zodat de marinade kan intrekken. Dek de schaal af en zet 10 minuten in de koelkast.
Pak in de tussentijd de nori vellen en knip zes rondjes met een diameter van 10 cm. Snijd de avocado in blokjes en de jalepeno in schijfjes. Pak daarna de geknipte nori en pak een lepel. Druk de sushirijst met de achterkant van een lepel op het blad en ga door tot er een dun laagje rijst op de nori zit. Schep in iedere taco 15 gram wakame en leg daar vervolgens 15 gram gemarineerde zalm en enkele schijfjes jalapeno bovenop. And last, but not least bestrooi met de zwarte/witte sesamzaadjes.