Christmas cooking

De lekkerste vegan kerstrecepten

Kerst is overal, met de leukste kerstdecoratie in de winkels en fijne kerstfilms op Netflix! Ook moeten we alweer gaan nadenken over het kerstdiner. Daarom delen wij hier een paar heerlijke vegan kerstrecepten, speciaal voor een nóg groenere kerst.

Toast Skagen

Dit traditionele Scandinavische gerecht is van oorsprong een mengsel van onder andere garnalen, dille en citroen. Voor een groenere kerst serveer je de plantaardige versie van Toast Skagen, waarbij de garnalen vervangen worden door Pulled Oats. Een heerlijk gerechtje voor bij de borrel of als voorgerecht bij het kerstdiner!

Ingrediënten voor 10 personen

  • 175 g Pulled Oats® Naturel
  • 250 g plantaardige variant op crème fraîche
  • 175 g plantaardige variant op mayonaise
  • 1,5 el mierikswortel
  • 140 g zoetzure augurken, in kleine blokjes
  • 1 kleine citroen, sap en rasp van schil
  • 1 kleine rode ui, in kleine blokjes
  • 1/2 sinaasappel, de rasp van schil
  • 1 bakje verse dille, fijngesneden
  • 1/4 tl witte peper
  • 1 snufje nootmuskaat
  • zout, naar smaak

Bereidingswijze

Hak de Pulled Oats in kleinere stukjes. Mix alle ingrediënten in een grote schaal. Houd een beetje dille achter voor de garnering. Laat de smaken minimaal 20 minuten intrekken. Het mengsel is heerlijk op toast of roggebrood. Garneer met een beetje dille, et voilà!

Galette met Pulled Oats en zoete aardappel

Een galette is een ronde, knapperige cake uit de Franse keuken. Het ziet er super feestelijk uit en past perfect bij de kerstperiode. Deze hartige variant op de galette is helemaal plantaardig en is een echte eyecatcher!

Ingrediënten

  • 1 pak plantaardig bladerdeeg
  • 120 g Pulled Oats® Naturel
  • ¼ gele of rode ui
  • 1 kleine zoete aardappel
  • tijm of rozemarijn
  • zout en zwarte peper
  • olie

Bereidingswijze

Snijd de ui en de zoete aardappel in dunne plakjes. Besprenkel met olie, maal de specerijen, hak de kruiden en roer dit goed door elkaar. Rol het deeg uit over bakpapier. Leg de plakjes zoete aardappel en ui in het midden van het deeg. Laat een aantal centimeter aan de randen vrij. Vouw de randen van het deeg over de vulling en smeer in met olie. Bak de galette 25 minuten onder in de oven op 200 graden totdat de zoete aardappel bijna helemaal gaar is. Meng de Pulled Oats met een scheut olie in een kom. Haal de galette uit de oven en garneer met de Pulled Oats. Bak dit nog 5 minuten in de oven. Voor een extra touch serveer je het met een frisse salade!

Crêpes met Pulled Oats en shiitake

Deze hartige crêpes zijn heel easy te bereiden en ook nog eens helemaal plantaardig! De crêpes zijn gevuld met de plantaardige eiwitbron Pulled Oats, shiitake en verse kruiden. Een smaakvolle manier om de kerst mee te beginnen, bijvoorbeeld als brunchgerecht of voorgerecht bij het kerstdiner.

Ingrediënten voor het beslag

  • 5 dl plantaardig alternatief op melk
  • 1 dl boekweit
  • 2 dl bloem
  • 1 tl zout
  • olijfolie
  • plantaardig alternatief op boter

Voor de vulling

  • 240 g Pulled Oats® Naturel
  • 2 uien
  • 100 g shiitake (of champignons)
  • 1 el agavesiroop
  • 1 el zoete sojasaus
  • zeezout
  • plantaardig alternatief op boter
  • verse kruiden

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom. Meng dit goed en laat het mengsel ongeveer een halfuur rijzen in de koelkast. Snipper de ui en fruit in de koekenpan met wat olijfolie. Voeg de champignons en de Pulled Oats toe. Breng dit op smaak met agavesiroop, zoete sojasaus en een snuf zout. Smelt de boter in een anti-aanbakpan. Giet ongeveer ¼ dl van het beslag in het midden van de pan en draai de pan om de hele bodem te bedekken. Bak dit ongeveer 30 seconden en draai de crêpe om. Bak nog 10-20 seconden en verwijder uit de pan. Blijf dit herhalen tot het beslag op is. Vul de crêpes met Pulled Oatsen het paddenstoelenmengsel. Garneer met verse kruiden.

Fotocredits: Gold&Green