Peggy Porschen

De selfmade patissier die haar creaties tot een internationaal merk uitbouwde

De Duitse Peggy Porschen werkte in een vorig leven als stewardess, maar besloot in 1999 een koks -en patissieropleiding te volgen op Le Cordon Bleu in Londen. Daarna werkte ze als patissier bij een aantal hotels en high end cateringbedrijven om ervaring op te doen. In 2010 opende ze samen met haar man een winkel in de buurt Belgravia te Londen waar men taarten kan kopen. Peggy maakt daarnaast veel (bruids)taarten op aanvraag waarbij bijna geen enkel verzoek wordt afgewezen. Zo stuurde ze een keer drieduizend rozen gemaakt van suiker naar Cairo. Over de jaren heen schreef Peggy twaalf boeken met recepten die variëren van gecompliceerd suikerwerk, chique cakes tot de wat simpelere cupcakes.  Interessant is dat de winkels van Peggy Porschen naast hun smakelijke producten ook veel aandacht trekken op social media vanwege de met bloemen beklede gevels. Talkies sprak met de getalenteerde ondernemer die meeliftte op het succes van Instagram, en al ver voor de digitale hype caterde aan Engelse celebrities. 

Was het worden van patissier je roeping?

‘Ik bakte en versierde mijn eerste cake toen ik veertien jaar was. Ik wist toen al dat ik graag op een dag professioneel zou willen bakken. Op mijn 21e ontdekte ik dat Londen de perfecte plek zou zijn voor bakken. Na een opleiding op Le Cordon Bleu te hebben voltooid heb ik me gespecialiseerd in het Britse suikerwerk. In 2003 richtte ik mijn bedrijf Peggy Porschen cakes op.’

Waarom heb je Londen als locatie van je winkels gekozen?

‘Het is een plek waar veel gebeurt op het gebied van mode, eten en lifestyle. Er liggen veel kansen en mogelijkheden voor mij en voor mijn gevoel leer ik hier altijd wel iets nieuws. Als je in Londen heel hard werkt en alles “geeft” kun je alles bereiken. Vlak nadat ik bij een cateringbedrijf kwam werken dat Rhubarb Food Design heet begon ik taarten te maken voor Elton John en Stella McCartney. Vanaf toen ben ik begonnen met het geven van masterclasses en boeken schrijven. In 2010 openden we een winkel in Belgravia en in 2019 een in Chelsea.’

Wat was je meest bijzondere aanvraag?

‘Ik heb in mijn carrière zoveel verschillende taarten gemaakt, dus het is best moeilijk om er een te kiezen die eruit springt. Ik denk dat je een van je eerste grote opdrachten niet snel vergeet. Ik heb de bruidstaart gemaakt van Stella McCartney. Ik heb haar toen ontmoet en samen met haar aan het ontwerp gewerkt. Ik was toen begin twintig en niemand kende mij echt in de industrie. Ik moest de cake naar Schotland brengen en bevond me ineens op dezelfde veerboot als Madonna, Guy Ritchie en Kate Moss. Ondanks dat ik niet met ze heb gesproken vanwege mijn verlegenheid, voelde het onwerkelijk. Het was een stressvol moment voor mij om die taart naar haar bruiloft te vervoeren, en ik voelde een moment van opluchting  toen Paul McCartney even om de hoek kwam kijken bij het opdienen en naar me glimlachte. Dat is een van mijn meest trotse momenten geweest!’

Je winkels zijn heel vrouwelijk ingericht, is dat een bewuste keuze?

‘Ons merk staat altijd al voor een mooie, vrouwelijke en elegante beleving. Het is niet toevallig, ik zou het meer intuïtie noemen. Over de jaren heen zijn we ontwikkeld in onze smaak wat betreft pastelkleuren en bloemen. Het bedrijf is gegroeid van een jonge meisjeszaak naar een internationaal merk. Zachte pastelkleuren reflecteren de manier waarop ik ben opgegroeid en hoe ik de dingen zie. Ik kom uit een bloemistenfamilie vanaf mijn moeders kant. Ik ben romantisch, maar ik houd ook van een strak en overzichtelijk geheel. Niets is aan het toeval overgelaten, ik ben perfectionistisch.’

@peggyporschenofficial

  • ‘De bestsellers van mijn winkel hangen van het seizoen af. Een taart die het heel het jaar goed doet is de Lemon, Raspberry & Rose Cake. Het is een perfecte reflectie van ons merk. Het is een mooie, heerlijke, elegante cake. We assembleren laagjes van lemon sponge met roze raspberry meringue buttercream en gekristalliseerde rozenblaadjes. Elk stuk wordt met verse frambozen opgediend en gedroogde eetbare bloemen. Los van dat het mooi is, smaakt het ook heel goed vind ik.
  • Ik ben gek op zomerfruit. Alles met verse aardbeien, citroen en kersen kun je me blij mee maken. Ik ben ook gek op chocolade, karamel en banaan. Eigenlijk vind ik alle soorten cakes lekker. Een cake die met liefde door iemand anders voor je is gemaakt smaakt altijd het beste.
  • Normaal gesproken raad ik altijd aan om de meest verse en beste ingrediënten te kopen, maar dat is nu een stuk moeilijker vanwege de crisis. Mijn favoriete boter om mee te bakken is Lescure. Het is een dure boter maar je proeft dat het van uitstekende kwaliteit is. Biologische eieren en melk zijn ook belangrijk tijdens het bakken. Mocht je kunnen kiezen voor verse vanille dan raad ik aan om dat te doen. Het is veel smaakvoller om echte vanillezaadjes te gebruiken in plaats van vanillearoma of extract. Geraffineerdere suiker is eveneens goed om mee te bakken.
  • Bakken kan worden ervaren als een activiteit die rust geeft, dus ideaal om nu te doen tijdens de coronacrisis. Het is leuk om met kinderen te bakken, en het houdt ze wel een tijdje bezig. Ik raad mensen aan om nu gebruik te maken van simpele ingrediënten die makkelijk te verkrijgen zijn. De oatmeal and raisin-koekjes of een Victoria sponge cake met fruit zoals appels past goed bij deze tijd. Of wat dacht je bijvoorbeeld van de carrotcake met lemon sugar icing? Het beste is om baksels te maken die je kunt invriezen om er zo veel mogelijk van te genieten!’

Tekst Marina de Massiac
Beeld Paul Plews