Zomerse recepten

De zomer op je bord

De zomer is officieel begonnen! Om snel weer terug te gaan naar die heerlijk zomerse sferen van vorige week en de start van de zomer te vieren, delen wij hier drie smaakvolle en zomerse gerechten uit verschillende wereldkeukens. Allemaal met rijst in de hoofdrol. Met deze recepten waan jij je – ook als het weer even wat minder is – lekker in de zonnige Méditerranée of op het Spaanse strand. 

Mediterrane salade met gegrilde avocado en limoen

Zin in een lekkere salade met warm weer? Deze verrassende salade met gegrilde avocado, limoen en feta is heel lekker én gemakkelijk te bereiden. Je gebruikt namelijk gestoomde rijst, dus die is zó klaar. Maak het af met komkommer, olijven en koriander en geniet van een heerlijk zomerse maaltijd.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g Tilda Lime & Coriander Steamed Basmati rijst
  • 2 limoenen
  • 2 avocado’s
  • 120 g vegan fetakaas
  • 80 g zwarte olijven (zonder pit)
  • 80 g verse koriander
  • 2 komkommers
  • 80 g slamelange
  • 20 g grof zeezout
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze

  1. Pak een van de avocado’s om te grillen. Maak hiervoor gebruik van een grillpan. Vet een grillpan in met wat zonnebloemolie. Snijd de avocado in stukjes of plakjes en leg deze in de pan. Zet het vuur op medium hitte en rooster de avocado 2 minuten per kant tot je mooie grill lijntjes ziet.
  2. Snijd de komkommers in dunne plakjes. Giet de olijven af en halveer deze. Snijd de vegan feta in blokjes en zet deze ingrediënten even opzij. Bak de rijst in de pan of warm deze op in de magnetron.
  3. Verdeel over vier diepe kommen elk een handje slamelange. Verdeel hier de rijst over en daarna de gegrilde avocado, komkommer, feta en olijven. Garneer met limoensap, grof zeezout en koriander.

Snelle paella met garnalen

Breng de Spaanse sferen in huis met deze heerlijke paella. Dit kleurrijke gerecht met garnalen, doperwten en rijst is enorm lekker en fris van smaak. Een perfecte maaltijd voor een warme zomeravond.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g Tilda Sweet Chilli & Lime Steamed Basmati rijst
  • 600 g diepvries doperwten
  • 20 ongepelde reuzengarnalen (uit de vriezer)
  • 2 (biologische) citroenen
  • 4 el fijngehakte platte peterselie

Bereidingswijze

  1. Breng water aan de kook en kook de erwten ongeveer 4 minuten.
  2. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de garnalen.
  3. Verwarm ondertussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  4. Giet de erwten af met ijskoud water.
  5. De garnalen zijn gaar wanneer ze van buiten helemaal roze zijn en van binnen wit. Pel de garnalen en breng op smaak met peper en zout en het citroensap van één citroen. De andere citroen snijd je in plakjes of schijfjes.
  6. Roer de erwten door de rijst, het liefst met een vork zodat de rijst mooi luchtig blijft.
  7. Verdeel de rijst over vier diepe borden en leg hier de garnalen op. Garneer met de platte peterselie en plakjes of schijfjes citroen.

Krokante Perzische saffraanrijst met granaatappelpitjes en munt

Zwoele zomeravonden betekent ook lekker buiten dineren. Een tafel vol lekkere gerechten en genieten maar! Zet jij deze krokante saffraanrijst op de buitentafel deze zomer? Dit verrassende recept combineert rijst, aardappel, flespompoen en verschillende kruiden tot een heerlijk gerecht. Top af met munt en friszoete granaatappelpitjes.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g Tilda Lime & Coriander Steamed Basmati rijst
  • 2 aardappels, in hele dunne plakjes
  • ¼ flespompoen, in hele dunne halve maantjes
  • 125 g Griekse yoghurt (+ eventueel extra om te serveren)
  • 3 el ongezouten boter, om in te bakken
  • 2 el zonnebloemolie, om in te bakken
  • ½ el rijstbloem
  • 10 kardemonpeulen, gebutst
  • 2 tl komijnpoeder
  • ½ tl saffraandraadjes, gemalen
  • 1 tl zout
  • peper en zout, naar smaak

Voor de garnering

  • 100 g granaatappelpitjes
  • 15 g verse munt, grof gehakt

Benodigdheden

  • skillet (gietijzeren koekenpan) ø24-30cm met een bijpassende deksel
  • damkoni of theedoek

Bereidingswijze

  1. Was de aardappel en pompoen. Snijd vervolgens de aardappel in dunne plakjes en de pompoen in dunne halve maantjes. Snijd de plakjes mooi dun zodat ze goed gaar worden tijdens het stomen.
  2. Meng de yoghurt met de saffraan en 1 tl zout. Voeg ook de rijstbloem toe om ervoor te zorgen dat het laagje extra krokant wordt. Meng dit met de inhoud van 1 verpakking Tilda Steamed Basmati rijst en roer dit goed door totdat een dik, geelkleurig mengsel ontstaat.
  3. Doe de inhoud van de andere verpakking rijst in een aparte kom met de gekneusde kardemompeulen, komijnpoeder en zout naar smaak. Roer dit goed door.
  4. Verhit nu de boter en olie samen in een skillet op middelhoog vuur. Zorg ook dat je de randen van de pan goed invet zodat de rijst niet kan blijven plakken. Doe hier het rijst-yoghurt-saffraan mengsel in en druk dit goed aan. Maak met de achterkant van een houten lepel 4-5 kleine gaatjes in deze laag zodat de hitte kan ontsnappen. Er zou genoeg vet in de pan moeten zitten zodat je bubbelvorming aan de zijkanten van de pan ziet. Verlaag na 5 minuten het vuur.
  5. Leg daarna een laagje van de dunne aardappelplakjes en pompoenplakjes wisselend en dakpansgewijs op de rijst en besprenkel met een beetje peper. Schep hier nu de kardemom-komijn rijst op. Leg dit in een berg erop, zodat het de randen van de pan niet raakt.
  6. Bedek de pan met een deksel waar een damkoni omheen zit. Heb je geen damkoni? Gebruik dan een schone theedoek en bind deze om de deksel heen met een elastiekje. Laat dit 35-40 minuten lang stomen op laag vuur.
  7. Check of de pompoen en aardappel gaar zijn, door er met een vork in te prikken. Dit kan je aan de rand van de skillet doen, omdat je daar geen rijst op de groenten hebt geschept.
  8. Gebruik vervolgens een spatel om de zijkanten van de rijst los van de pan te krijgen, dit zou vrij gemakkelijk moeten gaan als je genoeg olie en boter hebt gebruikt. Keer voorzichtig de krokante rijst om op een serveerbord. Garneer met verse munt en de granaatappelpitjes en serveer eventueel met wat Griekse yoghurt.

Credits: Tilda rijst