VEGAN SPRING SALADS

Frisse salades voor de lente

Het echt mooie weer laat nog een beetje op zich wachten, maar we kunnen gelukkig steeds vaker genieten van de warme zonnestralen. En bij zomerse dagen horen natuurlijk frisse, lichtere gerechten. Tijd voor wat receptinspiratie! Daarom delen wij hier vier frisse, plantaardige salades. Allemaal heerlijk voor een zonnige dag, om in het park of lekker thuis in de tuin van te genieten.

Salade met lentegroenten en knapperige Pulled Oats

Groener dan groen, en dat maakt het zo lekker! Deze plantaardige salade vul je met de lekkerste verse lentegroenten en top je af met een frisse pestodressing. Heerlijk voor in het zonnetje! De salade is rijk aan eiwitten en heeft een heerlijke bite.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 pak Pulled Oats® Naturel
  • 1 zakje veldsla
  • 100 g groene aspergetips
  • 100 g sugarsnaps
  • 10 radijsjes
  • 1 minikomkommer of 1/3 komkommer
  • 1 tl Provençaalse kruiden
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • zout en peper naar smaak
  • olie om in te bakken
  • Voor de dressing
  • 1 el olie
  • 1 el plantaardige pesto
  • Sap van ½ limoen

Ter garnering (optioneel)

  • 1 partje limoen
  • een paar blaadjes basilicum en munt
  • brood om bij de salade te eten

Bereidingswijze

  1. Verhit wat olie in een pan. Voeg de Pulled Oats, de Provençaalse kruiden en het knoflookpoeder toe. Bak de Pulled Oats voor 5 minuten. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
  2. Breng een pan water aan de kook. Kook de sugarsnaps in 2-3 minuten beetgaar en spoel ze vervolgens af onder ijskoud water.
  3. Halveer de radijsjes en schaaf plakken van de komkommer met een kaasschaaf.
  4. Verdeel vervolgens de overige ingrediënten op een grote schaal of bord. Begin met een laagje veldsla en leg hierop de sugarsnaps, groene aspergetips en radijsjes. Garneer met wat verse basilicum en munt en de krokant gebakken Pulled Oats.
  5. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en serveer deze bij de salade of roer hem er meteen doorheen.

Tip: Wil je er een iets vullender gerecht van maken? Serveer dan wat stokbrood bij de salade.

Frisse Thaise quinoasalade

Deze frisse Thaise quinoa salade met edamame boontjes en Pulled Oats is heerlijk nu de temperaturen wat beginnen te stijgen. Je zet deze plantaardige salade zo op tafel! Voel je vrij om te variëren in de groenten of basis je gebruikt, deze salade is met noedels in plaats van quinoa ook superlekker.

Ingrediënten voor 3-4 personen

  • 1 pak Pulled Oats® Naturel
  • 175 g quinoa
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 grote wortel, geraspt
  • ½ komkommer, in blokjes
  • 200 g sugarsnaps
  • 200 g edamame boontjes
  • 2 lente-uien, in ringetjes
  • ¼ rode peper, in kleine stukjes
  • 2 el sesamolie
  • 2 el sojasaus
  • 1 el limoensap
  • 1 tl sambal
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 handje verse munt
  • 1 handje verse koriander
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook de quinoa volgens de bereidingswijze op de verpakking en zet het daarna opzij om af te laten koelen.
  2. Blancheer de sugarsnaps kort (ongeveer 3-4 minuten).
  3. Doe de rode paprika, komkommer, wortel, sugarsnaps, edamame boontjes en lente-uien in een kom. Voeg de quinoa toe als deze is afgekoeld en mix alles door elkaar.
  4. Doe de kleine stukjes rode peper, sojasaus, sesamolie, limoensap en sambal in een kommetje en roer het door elkaar. Giet de dressing over de salade en mix het met twee lepels door elkaar.
  5. Zet de salade even in de koelkast terwijl je de Pulled Oats bereidt.
  6. Verhit wat sesamolie in de koekenpan en voeg de Pulled Oats toe. Bak de Pulled Oats een paar minuten met wat sambal, komijnpoeder, zout en peper.
  7. Haal de salade uit de koelkast en voeg de Pulled Oats toe. Voeg als laatste wat verse munt, koriander en eventueel pitten, zaden of noten toe.
  8. Mix alles nog eens goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Rijstbowl met Pulled Oats en avocado

Deze kleurrijke rijstbowl is een heerlijk zomers gerecht. Vul je bowl met verse groenten, lekker zoete mango en gemarineerde Pulled Oats. Het is helemaal plantaardig en staat ook nog eens zó op tafel. Geniet zowel koud als warm van deze rijstbowl met zijn heerlijke, verse smaken. Dat maakt het ook ideaal om mee te nemen voor een zonnige picknick.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 pak Pulled Oats® Naturel
  • 145 g rijst
  • 1 wortel
  • 150 g mango
  • 1 avocado
  • 1 el citroensap
  • 5 g koriander
  • (sweet) chilisaus naar smaak
  • Voor de marinade
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • chilivlokken naar smaak

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom de marinade van rijstazijn, sojasaus, sesamolie en chilivlokken naar smaak. Voeg dan de Pulled Oats hieraan toe en meng goed door. Laat de Pulled Oats ongeveer 10-15 minuten marineren voordat je deze gaat bakken.
  2. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Spoel de rijst vervolgens af met koud water.
  3. Schil de wortel met een dunschiller of eventueel een kaasschaaf. Snijd vervolgens mooie linten van de wortel.
  4. Schil de mango en snijd deze in blokjes. Halveer de avocado en verwijder de schil. Snijd mooie blokjes van de avocado en besprenkel de avocado met citroensap. Hak de koriander grof.
  5. Bak de gemarineerde Pulled Oats in ongeveer 5-6 minuten goudbruin en licht krokant. Het is niet nodig om extra olie te gebruiken bij het bakken.
  6. Serveer de rijst met de Pulled Oats, wortellinten, mango en blokjes avocado. Garneer met koriander en een beetje (sweet) chilisaus naar smaak.

Salade taco’s met mangosalsa

Zin in een lichte maaltijd? Met dit tacorecept vervang je de tacoschelp voor een slablad, waardoor er een heerlijke tacosalade ontstaat! Een gezond alternatief op de klassieke taco en ook nog eens helemaal plantaardig! De traditionele kip of het gehakt vervang je namelijk voor Pulled Oats. Maak de salade af met verse mangosalsa en avocadodressing.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 pak Pulled Oats® Naturel
  • 1 kropje baby romaine sla
  • 2 el neutrale olie

Mangosalsa

  • 100 g mango (diepvries ontdooid)
  • ½ avocado
  • ½ rode paprika
  • 1 rode ui
  • ½ jalapeño peper (optioneel)
  • handje koriander
  • sap van 1 limoen
  • zout en peper

Avocadodressing

  • 1 avocado
  • handje koriander
  • sap van 1 limoen
  • zout en peper

Tacokruidenmix
1 el tacokruidenmix. Deze kun je zelf maken met:

  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 3 tl gemalen komijn
  • 1 1/2 tl oregano
  • 1 tl cayenne peper (optioneel)
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl gemalen zeezout
  • 1 tl gemalen peper

Overige toppings

  • 50 g radijs (gesneden in dunne plakjes)
  • koriander naar smaak

Bereidingswijze

  1. Mix alle ingrediënten van de tacokruidenmix samen en bewaar het in een luchtdichte pot. Je kunt tacokruidenmix eventueel ook kopen in de winkel.
  2. Bak de Pulled Oats in de neutrale olie en breng het op smaak met 1 el taco kruidenmix.
  3. Snijd de mango, avocado, paprika en rode ui in kleine blokjes.
  4. Hak de koriander fijn.
  5. Breng de salsa op smaak met het sap van de limoen, zout en peper.
  6. Blend de ingrediënten voor de avocadodressing in een keukenmachine of blender.
  7. Vul de slablaadjes met de gebakken Pulled Oats, mangosalsa en avocadodressing. Maak het af met plakjes radijs en de gehakte koriander.

Fotocredits: Gold&Green