Summer bbq

Heerlijke vega bbq-recepten

De temperaturen gaan eindelijk weer een beetje omhoog en dus is het hoog tijd voor een zomerse bbq! Daarom delen wij de nodige bbq-inspiratie waarmee jij je vrienden en familie in het zonnetje kan zetten. Heerlijke vegetarische bbq-recepten, met echte bbq-toppers én een verrassende twist!

Maiskolf met knoflookparmezaanboter

Een maiskolf op de barbecue is natuurlijk een echte klassieker, maar dit recept geeft daar een unieke touch aan. Je maakt de knoflookparmezaanboter helemaal zelf. En dat proef je!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 8 maiskolven
  • 250 g Flora Plant gezouten
  • 100 g parmezaanse kaas, geraspt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 limoenen

Hoe maak je het?

Haal Flora Plant gezouten uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Meng de Flora Plant gezouten hierna met de Parmezaanse kaas en knoflook tot een gladde knoflookparmezaanboter. Bewaar tot later gebruik in de koelkast. Verwijder de buitenste bladeren van de maiskolven of pel deze naar achter. Kook de maiskolven ongeveer 10 minuten voor in kokendheet water met een snufje zout. Laat de maiskolven uitlekken terwijl je de barbecue voorbereidt en goed heet laat worden.

Bestrijk de maiskolven met een laag knoflookparmezaanboter en rooster deze in 10 minuten rondom gaar op de barbecue. Bestrijk de maiskolven halverwege de kooktijd nog een keer met de knoflookparmezaanboter. Snijd de limoenen in partjes en serveer met de gegrilde maiskolven met knoflookparmezaanboter.

Tip! Serveer de maiskolven met crunchy stukjes bacon voor een rokerige barbecuesmaak!

Bbq-taco’s met aubergine en Mexicaanse salsa

Deze heerlijke bbq-taco’s gevuld met bonen en groente zorgen voor een Mexicaanse twist! Marineer de aubergines in een zelfgemaakte salsa en grill ze op de barbecue. Succes gegarandeerd!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 aubergines
  • 8 soft shell (mini) taco’s
  • 200 g zwarte bonen (uit blik)
  • 100 g mais (uit blik)
  • 1 rode paprika
  • 1 avocado

Voor de aubergine marinade:

  • 1 tomaat
  • 1 kleine ui
  • 1 limoen
  • 15 g koriander
  • 1 tl zout
  • peper naar smaak

Hoe maak je het?

Verwijder de uiteinden van de aubergines. Snijd elke aubergine in de lengte in 8 plakken. Smeer in met olijfolie en bestrooi met zout naar smaak. Grill de aubergines rondom bruin en laat doorgaren aan de zijkant (indirecte warmte) van de bbq en/of sluit de deksel van de bbq.

Meng de ingrediënten van de auberginemarinade en maak tot een grove saus met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Schep de saus over de gegaarde aubergine parten. Verwarm de soft shell taco’s volgens de instructies op de verpakking. Spoel de zwarte bonen en mais af en doe deze samen in een kom. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes, snijd het vruchtvlees van de avocado in blokjes en voeg de paprika- en avocadoblokjes toe aan de kom met de zwarte bonen en mais. Hussel het geheel door elkaar. Serveer de soft shell taco’s met de vulling en de plakken aubergine.

Kruidige bloemkoolwings met kruidenyoghurtdip

Wings mogen niet ontbreken tijdens de barbecue. Kies deze zomer eens voor iets bijzonders: de vegetarische bloemkoolwings. Natuurlijk kun je de bloemkool ook heel laten of hier ‘steaks’ van snijden voor een groots effect.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg bloemkool
  • 100 g panko
  • 100 g Flora Plant ongezouten
  • 150 ml melk
  • 1 ei
  • 1 el sriracha saus
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • ½ tl chilivlokken
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl zout

Voor de kruiden-yoghurtdip:

  • 4 el yoghurt
  • 5 g verse krulpeterselie, fijngesneden
  • 5 g verse munt, fijngesneden
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • 2 el mayonaise
  • zout en peper

Hoe maak je het?

Meng voor de kruidenyoghurtdip alle ingrediënten door elkaar, breng op smaak met zout en peper en bewaar de dip tot later gebruik in de koelkast. Snijd de bloemkool in roosjes die groot genoeg zijn om op de barbecue te grillen zonder dat ze tussen het rooster door vallen.

Doe het paprikapoeder, kurkumapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, chilivlokken en zout in een kom samen met de panko. Smelt Flora Plant ongezouten in een steelpan en laat het vervolgens 5 minuten afkoelen. Meng ondertussen in een kom de melk en de srirachasaus door elkaar. Breek een eitje boven de kom, voeg de gesmolten boter toe en roer het geheel goed door totdat er een glad beslag ontstaat. Doe een handje bloemkoolroosjes in het beslag, schud het overige beslag van de bloemkoolroosjes en haal ze vervolgens door het gekruide panko-mengsel. Verdeel ze over een hittebestendige schaal en herhaal deze stap tot alle bloemkoolroosjes gecoat zijn met panko. Dek de schaal af met aluminiumfolie.

Zet de hittebestendige schaal 15 minuten op de barbecue totdat de bloemkoolroosjes beetgaar zijn. Grill de bloemkoolroosjes nog 5 minuten direct op de barbecue terwijl je deze halverwege de kooktijd een keer omdraait. Serveer de kruidige bloemkoolwings met de kruidenyoghurtdip.

Parelcouscoussalade met sinaasappel en gegrilde aubergine

Deze frisse salade is heerlijk voor warme zomerdagen! Het is de ideale manier om tijdens het barbecueën genoeg groente binnen te krijgen. Aubergine heeft een stevige structuur en je grilt het daardoor heel gemakkelijk op de barbecue. Even marineren in een zelfgemaakt sinaasappelhoningsausje en het barbecuefeest kan beginnen!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 aubergines
  • 250 g parelcouscous
  • 250 g cherrytomaatjes
  • ½ komkommer
  • 10 g munt
  • 1 groentebouillonblokje

Voor de aubergine marinade:

  • 1 perssinaasappel (1 dl sap en rasp van de schil)
  • 3 el honing
  • 1 knoflookteen, gehakt
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 0,5 tl tijm, fijngehakt

Hoe maak je het?

Verwijder de uiteinden van de aubergines. Snijd elke aubergine in de lengte in 8 plakken. Smeer in met olijfolie en bestrooi met zout naar smaak. Grill de aubergine plakken rondom bruin en laat doorgaren aan de zijkant (indirecte warmte) van de bbq en/of sluit de deksel van de bbq.

Meng de ingrediënten van de auberginemarinade in een pannetje en breng zachtjes aan de kook. Laat tot de helft inkoken. Schenk de saus over de gegaarde aubergine parten. Bereid de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking, maar meng het water voordat je het aan de parelcouscous toevoegt, eerst met het groentebouillonblokje. Halveer de cherrytomaatjes, halveer de komkommer twee keer in de lengte en snijd hier vervolgens plakjes van. Snijd de munt fijn. Meng de gewelde parelcouscous met de cherrytomaatjes, komkommer en munt in een kom en serveer met de plakken aubergine.

Recepten en fotografie: Flora Plant/Purple Pride