Receptuur

Het aspergeseizoen is begonnen

Dé voorjaarsgroente is bij uitstek de asperge. Ieder jaar kijken mensen reikhalzend uit naar ‘het witte goud’, verkrijgbaar in de periode van begin april tot eind juni. Naast de witte asperge kennen we ook de groene en paarse asperges, die gedurende het hele jaar verkrijgbaar zijn. De verfijnde smaak en gezonde werking maakt de asperge al jaren geliefd!

En dat betekent dat het witte goud weer volop verkrijgbaar is. Klassiek gekookt met beenham, ei en notenboter of gegrild op de barbecue. Van romige soep tot hartige aspergequiche, verwerkt in een risotto met venkel of lasagne met palmkool. Lekker in een voorjaarssalade, op een pizza of in een shakshuka. Onlangs verscheen bij uitgeverij Good Cook het boek Asperges van Jessica Lek: dertig veelzijdige recepten met witte, groene en violette asperges, allemaal verrassend eenvoudig!

Jessica’s recept lauwwarme salade met gemengde asperges, zalm en hollandaisesaus

Lunchgerecht of klein hoofdgerecht
Bereiding 15 minuten
Voor 4 personen

500 g gemengde asperges, schoongemaakt
zout
sap van 1⁄2 sinaasappel
1 el milde olijfolie
1 kleine venkelknol, flinterdun gesneden 300 g warmgerookte zalm, grofgeplukt 1 zakje (100 g) bietenblad
1 zakje (80 g) gemengde slablaadjes
1 bosje dille, geplukt
paar takjes monniksbaard of zeekraal
(optioneel) hollandaisesaus

Rangschik de asperges naar (gelijke) dikte. Breng een pan water met 1 eetlepel zout aan de kook.
Blancheer hierin de asperges ca 3 minuten; begin met de dikste en voeg zo in delen de overige asperges toe. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en in een kom.
Voeg de helft van het sinaasappelsap toe aan de kom. Schenk er de olie op en meng er de venkel en zalm door.
Schep er vlak voor het serveren voorzichtig de bietenblaadjes, sla, dille en eventueel takjes monniksbaard door. Verdeel over 4 diepe, lage borden en serveer met de warme hollandaisesaus.

Asperges
€10,95

Jessica Lek is receptschrijver en food-stylist. Met veel enthousiasme werkte ze als chef-kok in onder andere Aan de Amstel en gaf ze leiding aan lunchrestaurant Jacques Jour in Amsterdam. Jessica’s stijl is internationaal, creatief en uitgesproken, met veel aandacht voor groenten en kruiden. Ze werkt altijd met de mooiste producten die ze bij lokale leveranciers haalt. Ze draagt bij aan vele food-producties in verschillende tijdschriften en kookboeken.