3x makkelijke recepten uit de Airfryer

Koken met leftovers

Koken met restjes is iets wat we steeds meer doen deze dagen. Graag delen we dan ook deze recepten met je om te laten zien dat koken met leftovers heus niet ingewikkeld of saai hoeft te zijn; integendeel! 

Overgebleven eten omtoveren tot een nieuw gerecht is de beste manier om alles uit je restjes te halen. Want met een beetje creativiteit zet je er minstens net zulke lekkere gerechten mee op tafel als de dag ervoor. Van kaas van het kaasplankje tot aan brood, en van groenten tot aan de laatste lik mosterd of mayonaise: gooi het vooral niet weg! Met deze drie recepten laten we je graag zien hoe makkelijk – en lekker! – het is om te koken met leftovers. Hét bewijs dat die restjes dus best nog wel goed van pas komen. En of het al niet makkelijk genoeg was: alle recepten (en ja zelfs de cake!) kun je in de Philips Airfryer maken. Win-win!  

Sperziebonenspruitenschotel met champignonsaus en gefrituurde uitjes

Of het nu sperziebonen, haricot verts, snijbonen of andere boonsoorten zijn; allemaal staan ze vaak op tafel tijdens de wintermaanden, maar helaas blijven ze ook vaak over. Daar is dit recept dé oplossing voor! Met een romige champignonsaus en knapperige spruiten uit de Philips Airfryer is dit een no waste-gerecht om je vingers bij af te likken!

Ingrediënten
2 witte uien, in dunne ringen
2 tenen knoflook
350 g spruiten
400 g sperziebonen, gedopt
200 g champignons, in dunne plakjes
100 g roomboter
100 g Parmezaanse kaas
50 g bloem
10 g tijm
250 ml room
200 ml groentebouillon
1 tl nootmuskaat
1 tl chilivlokken
Peper en zout
Zonnebloemolie

Bereidingswijze

  1. Frituur de uienringen met een scheut zonnebloemolie in de Philips Airfryer op een hoge Airflow van 180 graden voor 8 minuten totdat deze goudbruin gekleurd en knapperig zijn. Haal ze uit de Airfryer.
  2. Maak vervolgens champignonsaus. Doe hiervoor de boter, champignons en knoflook in een pan tot de champignons zacht zijn.
  3. Voeg de bloem en de groentebouillon toe en roer door.
  4. Doe de tijm, chilivlokken, gemalen nootmuskaat, peper en zout naar smaak door de saus en roer goed om. Breng dit 2 á 3 minuten aan de kook.
  5. Roer vervolgens de helft van de Parmezaanse kaas door de room totdat alles goed is opgenomen voor ongeveer 1 á 2 minuten.
  6. Doe de sperziebonen, de spruiten en de saus in de Philips Airfryer voor ongeveer 10 minuten op een Airflow van 180 graden.
  7. Maak het gerecht af met de gefrituurde uiringen en de overige Parmezaanse kaas en serveer direct. Eet smakelijk!

Tip: je kunt ook heel makkelijk groenten garen in de Airfryer en deze vervolgens af te laten koelen om zo te verwerken in een koud gerecht als een salade!

Tosti met leftoverkaas van het kaasplankje, gekarameliseerde ui en mosterdmayonaise

Overgebleven kazen van de borrelplank weggooien? Zeker niet! Maak er deze driekazentosti van in de Philips Airfyer. De sterke smaken van Gruyère, Roqeuefort in combinatie met de zachte geitenkaas maakt deze tosti extra lekker. Maar ook als je andere kaas over hebt kun je dit gebruiken. Een zoete compote van rode uien en scherpe mosterdmayonaise erbij en je smelt weg – letterlijk!

Ingrediënten voor 4 tosti’s
4 sneden brood
60 g geitenkaas
60 g Gruyère
60 g Roquefort
50 g roomboter
4 el mayonaise
1 el grove mosterd

Voor de rode-uiencompote
4 rode uien, in ringen
100 g suiker
200 ml rode wijn
50 ml witte wijnazijn
Kaneelstokje
Zonnebloemolie

Bereidingswijze

  1. Bereid als eerste de rode uiencompote. Doe hiervoor de rode uien en een scheut zonnebloemolie in de airfryer, verwarm 5 minuten tot de uien glazig zijn. Voeg een scheut witte wijnazijn toe en vervolgens de suiker, het kaneelstokje en de rode wijn.
  2. Maak vervolgens de mosterdmayonaise door met een garde de mayonaise in een kom te mengen met de grove mosterd.
  3. Snijd de drie verschillende kazen in dunne plakjes. Beleg de sneden brood hiermee. Doe op twee van de vier sneetjes een eetlepel uiencompote, zodat wanneer je de tosti dichtvouwt de uiencompote tussen de kaas zit.
  4. Besmeer de buitenkanten van het brood met een beetje roomboter en leg de tosti’s in de Airfryer en bak op een lage Airflow in 6-8 minuten goudbruin.

Salade met brood van gister, geroosterde groenten, kruidenpesto en burrata

Met deze salade gemaakt van overgebleven brood, groenten en verse kruiden kun je veel kanten op. Zo kan je eigenlijk alle soorten groenten wel gebruiken die je over hebt, en is ook met de kruiden die je in de pesto doet makkelijk te variëren. Met de Philips Airfryer maak je binnen no time van deze ingrediënten een heerlijke leftovermaaltijd – en niemand die proeft dat het de restjes zijn!

Ingrediënten
3 sjalotten, in kwarten
2 wortelen, in grove stukken
2 paprika’s, in repen
250 g cherrytomaten, gehalveerd
2 bollen burrata
2 kroppen baby romaine sla, geplukt
½ brood, in blokjes
2 el olijfolie
Scheutje witte wijnazijn

Voor de kruidenpesto
10 g basilicum
10 g peterselie
100 g Parmezaanse kaas
50 g walnoten
50 g hazelnoten
100 ml olijfolie
3 tenen knoflook
Peper en zout

Nog meer nodig
Philips Airfryer Combi XXL

Bereidingswijze

  1. Meng de blokjes brood in een kom met een scheut olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en meng goed door elkaar. Zet apart.
  2. Maak de kruidenpesto. Doe hiervoor de basilicum, peterselie, Parmezaanse kaas, walnoten, hazelnoten, olijfolie en de knoflook in de keukenmachine en maal tot een grove pesto. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Rooster ondertussen de groenten. Doe hiervoor de sjalotten, wortelen, paprika, tomaten, samen met twee eetlepels olijfolie, peper en zout in de Philips Airfryer. Bak op een Airflow van 170 graden voor 20 minuten. Laat de groenten daarna afkoelen.
  4. Bereid vervolgens de croutons in de Philips Airfryer op een Airflow van 200 graden voor 10 minuten.
  5. Meng de groenten en romaine sla samen met een scheut olijfolie en azijn goed door elkaar.
  6. Verdeel de salade over een grote saladeschaal. Verdeel de groenten, kruidenpesto en de burrata over de salade en serveer direct. Eet smakelijk!