Nóg meer thuis door de lockdown?

Let’s bake!

Nu de maatregelen tegen het coronavirus nog verder zijn aangescherpt is het wellicht niet zo gek om meer tijd in de keuken te spenderen. De Franse patissiers Christophe Felder & Camille Lesecq schreven het bakboek Welkom in de wereld van de patisserie! In het boek zul je klassieke Franse recepten vinden met een moderne touch, zoals de citroenbasilicummadeleines en flantaart met framboos, maar zo ook de Italiaanse Cassata-taart met gekonfijt fruit. Talkies sprak Felder over zijn favoriete recept en zoete plannen voor de aankomende en ietwat ongebruikelijke kerst.

Wat is je favoriete recept uit het boek Welkom in de wereld van de patisserie?

‘Ik vind alles superlekker maar als ik móet kiezen dan zou ik nu voor de kastanjecake kiezen. Het past goed bij het huidige seizoen en het is verrukkelijk bij warme chocolademelk of thee op een koude dag zo tijdens de lockdown.’

Over de lockdown gesproken: welke ingrediënten raad je aan om te kopen?
‘Een beetje boter, bloem, eieren, suiker, én heel veel liefde!’

Hoe zal je kerst eruit komen zien wat betreft desserts?

‘Ik ga een simpel dessert maken voor deze ongebruikelijke kerst: een bûche de Noël, een typische Franse kersttaart die elk jaar tijdens het kerstdiner wordt geserveerd. Die van mij zal limoen, zanddeeg, munt en een mangocrémeux bevatten. De smaken zijn geïnspireerd op de mojitococktail.’

Welke ingrediënten gebruik je graag tijdens kerst en Oud & Nieuw?

‘Kaneel en ontbijtkoekkruiden zijn favoriete specerijen, omdat ik uit de Elzas kom. Amandelpoeder gebruik ik ook heel graag, voornamelijk in Bredelakoekjes. We bakken ze en eten er dan met de hele familie van tussen kerst en Oud & Nieuw.’

VANILLECAKE

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 40 minuten

Ingrediënten

voor 8 personen

Cakebeslag

90 g zachte boter
190 g fijne kristalsuiker
1 groot ei
1 el vanille-extract
1 vanillestokje, gesplitst
1 msp zout
1,2 dl slagroom
140 g bloem
1 afgestreken tl bakpoeder
boter en bloem, voor het cakeblik

Glazuur

150 g witte chocolade
poedersuiker

Keukengerei

Cakeblik

1. Haal voor dit recept alle ingrediënten een dag van tevoren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zijn, zelfs de slagroom.

Cakebeslag

2. Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Klop alles tot een glad beslag.

3. Beboter het cakeblik en bestuif het met bloem. Schenk het beslag in het cakeblik. Bak de cake 40 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen voor je hem uit het blik haalt.

Glazuur

4. Hak met een groot mes 70 g witte chocolade in stukjes. Laat de resterende 80 g witte chocolade zachtjes au bain-marie smelten. Bestrijk de cake met de gesmolten chocolade, bestrooi met de gehakte chocolade en strooi er dan poedersuiker over.

Appel-aardbeicrumble

Voorbereiding
25 minuten

Bereiding
30-35 minuten

Ingrediënten

voor 8 personen

Appels

7 appels (bijv. boskoop)
sap van 1 citroen
1 zakje vanillesuiker
½ tl kaneel
200 g aardbeien

Crumble

165 g bloem
120 g lichtbruine basterdsuiker
40 g fijne kristalsuiker
140 g boter

Appels

1. Schil de appels, boor ze uit en snijd ze doormidden. Snijd ze dan in grove blokjes.

2. Doe de blokjes appel in een kom en besprenkel ze met citroensap. Voeg de vanillesuiker en kaneel toe en schep alles goed om, zodat de kaneel, suiker en citroen goed verdeeld worden.

3. Voeg dan de gehalveerde aardbeien toe, schep voorzichtig om en verdeel het fruit over een ovenschaal.

Crumble

4. Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtstand). Maak een kruimeldeeg van alle crumble-ingrediënten door je handen tegen elkaar te wrijven, zodat er kleine deegklontjes ontstaan.

5. Strooi dit kruimeldeeg gelijkmatig over de gemengde vruchten. Bak de crumble circa 30 minuten.

Glutenvrije Financier

Voorbereiding 25 minuten

Bereiding 30-40 minuten

Ingrediënten

voor 1 grote financier

Glutenvrij financier-beslag

150 g boter
70 g amandelmeel
30 g hazelnootmeel
170 g poedersuiker
50 g rijstbloem (of maizena)
150 g eiwitten (ca. 5 eiwitten)
20 g gepureerde abrikozen

Keukengerei

grote, rechthoekige bakvorm
spuitzak met een glad spuitmondje van 8 mm

Glutenvrij financier-beslag

1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Smelt de boter in een steelpan tot hij een beetje hazelnootachtig kleurt en ruikt.

2. Haal de pan van het vuur en giet de beurre noisette door een fijne zeef.

3. Zeef het amandel- en hazelnootmeel, de poedersuiker en rijstbloem.

4. Doe deze ingrediënten in een kom en voeg de eiwitten toe. Meng voorzichtig. Voeg de nog vrij warme, gezeefde beurre noisette en de gepureerde abrikozen toe en blijf kloppen met een garde.

5. Beboter de bakvorm en bestuif hem met bloem. Vul de spuitzak met het beslag en vul met behulp van het spuitmondje de vorm voor driekwart ermee. Bak de financier 30-40 minuten in de oven. Haal het gebak eruit zodra het gaar is en serveer lauw.

Tekst Marina de Massiac
Beeld Laurent Fau
Met dank aan Veltman Uitgevers