mounir kookt de sterren van de hemel met lonneke noteboom

koken met sterren

Mounir kookt de sterren van de hemel met Lonneke Nooteboom

Mounir Toub heeft in verschillende restaurants in het zuiden van het land gewerkt. Hij is kookdocent, weet zijn weg in de professionele keuken feilloos te vinden en heeft zijn eigen tv-programma’s bij 24Kitchen. Voor deze fashioneditie kookt Mounir de sterren van de hemel bij ‘onze’ Lonneke Nooteboom thuis!

Roodfruitsoepje

Voor 4 personen

Ingrediënten

Roodfruitsoepje

  • 400      g          aardbeien
  • 100      g          frambozen
  • ¼         st         banaan
  • 1          el         rozenwater

Hangop met vanille

  • 1 ½      l           yoghurt
  • 2          st         vanillestok
  • 1          tl          vanille-extract

Muntolie

  • 40        g          munt
  • 150      ml        druivenpitolie
  • 1          g          zout

Opmaak dessert

  • Munttopjes
  • Gebakken hazelnoten
  • Rood fruit naar keus en afhankelijk van seizoen

Bereiding

Roodfruitsoepje

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en laat op een papier uitlekken. Controleer de frambozen of ze goed zijn en vrij van schimmel. Halveer de banaan en pel een halve banaan. Blender alles fijn in de blender en voeg 1 eetlepel rozenwater toe.

Hangop met vanille

Breng de groentebouillon met de saffraandraadjes aan de kook. Bekleed een zeef met een vochtige, schone theedoek en hang in een diepe kom. Schenk de yoghurt erin, dek af en zet 8 uur in de koelkast, zodat het vocht uit de yoghurt kan lekken. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Klop de slagroom stijf. Schep de hangop uit de theedoek in een kom en roer los. Spatel vanillemerg, vanille extract en de slagroom erdoor.

Muntolie

Pluk de munt bladeren van de stelen. Kook de muntbladeren 20 seconden in kokend water, giet af en laat op een zeef uitlekken. Draai in de keukenmachine de uitgelekte en nog beetje warme muntbladeren helemaal fijn en giet straalsgewijs de druivenpitolie toe. Voeg zout toe en laat de olie 1 minuut op volle kracht mixen. Laat de olie 4 uur zo staan en giet vervolgens door een hele fijn zeef. Bewaar de muntolie de koelkast.

Opmaak dessert

Verdeel naar eigen creatie en smaak rood fruit in een diep bord.Schenk de roodfruitsoep er omheen.Schep hangop in het midden.Garneer het dessert met gebakken hazelnoten en munttopjes. Geniet ervan!

Als je snel een hangopvariant wilt maken kun je Turkse yoghurt loskloppen met vanillemerg en daar opgeklopte slagroom doorheen mengen

Probeer hangop ook eens te combineren met gepocheerde perziken of met verse vijgen!

4 vragen aan Lonneke Nooteboom

Hou je van koken?  

Lonneke: ‘Ja, ik hou heel erg van koken! Ik kook bijna elke dag, voor mijn mannen. Ik heb een kookboekkooptik maar de laatste paar jaar heb ik de rust niet meer om echt uitgebreid te koken voor familie en vrienden. Vroeger deed ik dat regelmatig, dan trok ik een dag uit om recepten te kiezen, een dag om inkopen te doen en een dag om de hele dag in de keuken te staan – vaak een dag voor het daadwerkelijke diner. Ik ben van het totaalplaatje: knappe borden, knap aangeklede tafel, knap diner. Het oog wil heel veel, maar het moet natuurlijk wel lekker zijn.’

Wat kook je het liefst?

‘Ik ben gek op Thaise, oosterse gerechten met veel koriander. Ik ben absoluut geen Hollandse kostkoker, dat vind ik saai. Ik eet bijna geen carbs, dus geen aardappelen, pasta – erg want ik ben gék op Italiaans – rijst, brood… Ik hou erg van groenten op diverse manieren klaargemaakt, in combinatie met vlees en vis. En dan met een oosters tintje. Wakker maken kun je me voor goede sushi en sashimi, anytime, anywhere.’

Wat is je guilty pleasure op het gebied van eten?

‘Chocolade en wijn. Als ik mijn hele leven nog maar een ding zou mogen eten waar ik niet dik van zou worden kies ik voor chocolade en dan ook alles met chocolade. Koekjes, repen, bonbons… Alles wat met chocolade te maken heeft vind ik niet te weerstaan. Verder zou ik het ook vreselijk vinden als ik geen wijn meer mocht drinken. Wijn drink ik dan ook regelmatig maar ik probeer wel rekening te houden met mijn chocolade-inname. Ik ben net twaalf kilo afgevallen en dat wil ik graag zo houden, haha!’

Wat is je lievelingsrestaurant?

‘Mijn ultieme lievelingsrestaurant is Het Gebaar in Antwerpen. Het is een lunchrestaurant in een Hans en Grietje-huisje in de Kruidentuin in Antwerpen Centrum. Het is megaklein, schattig en klassiek; zilveren bestek, wit tafellinnen en Roger ten Damme kookt de sterren van de hemel. Beloof me, eet er de steak tartaar, je hebt op die manier nog nooit een steak tartaar gegeten. En Roger is vooral beroemd om zijn desserts die o mooi zijn, dat je ze eigenlijk niet durft op te eten. De vibe is ook geweldig – chic-klassiek en een beetje tuttig maar wel stijlvol – maar neem wel de tijd als je gaat – je luncht er niet in een uurtje – en reserveer, het is altijd vol.’