Ramadanrecepten

van Talkies-chef Mounir Toub

Ramadan is een periode van vasten waarin je niet eet en drinkt van dageraad tot zonsondergang. Het doel van de Ramadan is dat je door het vasten ervaart hoe minderbedeelden het hebben, je wilskracht versterkt, je ziel reinigt en ook je lichaam (je ‘verschoont’ immers je smaakpapillen). Als we tv-kok en Talkies-chef Mounir mogen geloven: alles smaakt anders, zelfs water smaakt sterker en lekkerder waardoor je meer van het eten geniet. Deze recepten en muntthee van Mounir uit de Arabische keuken zijn het uitproberen waard, op welk moment van de dag dan ook.

Beghrir
Duizendgatenpannenkoek

Voor 10 beghrir’s

Ingrediënten
50 g roomboter
50 g zonnebloemolie
200 g fijn griesmeel
100 g bloem
400 ml lauwwarm water
1 zakje gedroogde gist (7 g)
1 zakje bakpoeder
tl zout
1 tl suiker

Bereiding
Smelt de roomboter in een pan en meng met de zonnebloemolie. Zet apart.
Doe het fijne griesmeel, de bloem, het lauwwarme water, de gedroogde gist, het bakpoeder, zout en de suiker in een blender en mix 1 minuut.
Laat het beslag 1 uur afgedekt in een kom rusten en rijzen.
Schep een pollepel van het beslag in een koude anti-aanbakpan en laat op een zacht vuurtje de beghrir gaar worden. Je zult zien dat de duizendgaten zullen verschijnen.
Als het beslag aan de bovenkant droog (en dus gaar) is, is de beghrir klaar.
Spoel de pan af met koud water, droog af en begin weer opnieuw.
Besmeer de gebakken beghrir met een beetje van het roomboter-zonnebloemmengsel om uitdroging te voorkomen en om extra smaak toe te voegen

Tip!
Je kunt ook met een kleine bakpan kleine beghrir maken om als nagerecht te serveren met een bol vanilleroomijs.

Marokkaanse thee op papa’s manier

Ingrediënten
1 bos munt
3 el gedroogde groene thee
kokend water
1 bos munt
25 klontjes suiker

Bereiding
Maak gebruik van een echte Marokkaanse theepot.
Controleer de munt op verlepte bladeren en snijd de dikke takken weg.
Was de munt in ruim koud water en laat uitlekken.
Schep de gedroogde groene thee in de theepot en giet er net zoveel kokend water bij tot de thee net onderstaat.
Laat minimaal 2 minuten wellen.
Giet het water weg, maar bewaar de groene thee in de theepot.
Voeg de munt toe aan de groene thee in de theepot.
Doe daar de suikerklontjes bij en overgiet met kokend water.
Zet de theepot op een laag vuurtje en breng al roerend met een lepel aan de kook.
Als de suiker is opgelost, is de thee klaar.

Serveren
Giet 2 glazen vol met de thee en giet die weer terug in de theepot om er zeker van te zijn dat de muntthee goed gemengd is.
Giet van minimaal een halve meter hoogte de thee in mooie Marokkaanse theeglazen.

Tips!

  • Voeg naar smaak een klein beetje oranjebloesemwater toe.
  • Je kunt ook andere theebladeren gebruiken, alleen gaat dat ten koste van de smaak van de munt.

Shebekia
Krokante honingsesamkoekjes

Ingrediënten
2 l zonnebloemolie om in te frituren
50 g sesamzaad
50 g anijszaad
25 g venkelzaad
zonnebloemolie om in te bakken
2 kg honing
2 dl oranjebloesemwater
1 kg bloem
1 el kaneelpoeder
5 g gedroogde gist
1 tl bakpoeder
1 tl zout
1 dl azijn
1 dl zonnebloemolie
2 dl lauw water
100 g geroosterd sesamzaad

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verwarm de zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 150 °C.
Rooster het sesamzaad, anijszaad en venkelzaad ongeveer 3 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat afkoelen en maal met een koffiemolen helemaal fijn.
Verwarm de honing met 1 dl oranjebloesemwater om de gebakken shebekia’s in te weken.

Bereiding
Meng de bloem met het gemalen sesamzaad, gemalen anijszaad, gemalen venkelzaad, het kaneelpoeder, de gedroogde gist, het bakpoeder en zout goed door elkaar.
Voeg hier de rest van het oranjebloesemwater, azijn, zonnebloemolie en lauw water aan toe en kneed tot een soepel en droog deeg.
Snijd het deeg in dunne plakken en haal het deeg een aantal keer door de pastamachine. Begin met de grootste stand en zet de machine steeds een standje kleiner zodat het deeg mooi dun wordt. De plak moet ongeveer 2 millimeter dun zijn.
Snijd met een gekarteld wiel vierkantjes van 4 bij 5 centimeter van het deeg.
Het vierkantje snijd je vervolgens 5 keer in op ongeveer ½ cm van de randjes zodat alles aan elkaar blijft.
Pak het deegplakje op en vouw de randjes om en om. Dit vergt veel oefening, maar laat je niet ontmoedigen! Op YouTube staan verschillende tutorials hoe je shebekia kunt vouwen.
Frituur de gevouwen shebekia’s. Haal de shebekia’s als ze een klein beetje gekleurd zijn uit de olie.
Week de shebekia’s meteen in de warme honing.
Haal de geweekte shebekia’s uit de honing, leg in een vergiet of zeef en bestrooi met een beetje geroosterd sesamzaad. Laat de overtollige honing eraf lopen.

Tips!

  • Kneed het deeg goed voor je het door de pastamachine haalt.
  • Als het deeg te vochtig is, voeg je een klein beetje bloem toe zodat het deeg droger wordt en daardoor makkelijker hanteerbaar is.
  • Oefen met het vormen van de shebekia en laat je niet ontmoedigen, het vergt wat oefening!
  • Laat de shebekia rustig in de honing badderen zodat het alle smaken op kan nemen.
  • Je kunt de gebakken en in honing geweekte shebekia’s ook bestrooien met gebakken, gemalen amandelen.

Tekst: Mounir Toub
Hoofdfoto: Dana van Leeuwen