Haute To Go

Talkies proeft

De horeca is één van de vele sectoren die het zwaar heeft door de heersende pandemie. Restaurants hebben in een relatief korte tijd hun culinaire creaties moeten omzetten naar een service waarbij smaak- en textuurbehoud gecombineerd moesten worden met strenge sanitaire voorschriften en take away-proof-ritjes. De Rotterdamse chef-kok en tv-persoonlijkheid Herman den Blijker moest in 2020 samen met zijn partner Nick Kousemaeker het to go-concept omarmen. Ze stelden drie luxe menu’s samen die in samenwerking met het bedrijf Thuis Uit Eten aan huis worden bezorgd. We spraken de grote chef tussen de opnames door over zijn to go-aanpak.

Heb je ooit zo’n keerpunt meegemaakt in je carrière? 

‘Ik kan er kort over zijn: nee. Ik bedoel het niet negatief, omdat het voor ons ook weer andere kansen heeft geboden.’

Hoe zie je de nabije toekomst van high-end horeca?

‘Dat hangt ervan af hoe je high-end horeca definieert. Voor mij is dat de beste kwaliteit en seizoensproducten een belangrijke plek geven. Naar een gast luisteren, en deze de juiste vorm van aandacht geven is eveneens belangrijk. Daarnaast moet je ook inspelen op trends die spelen, zoals bijvoorbeeld door vegetarische en vegan gerechten aan te bieden. Wat voor mij als een paal boven water staat, is dat de aandacht naar de gast toe en dat het gebruik van kwalitatieve producten altijd belangrijk zullen blijven. 
De gerechten die jullie door Thuis Uit Eten laten leveren moeten natuurlijk wel tegen een stootje kunnen.’

Hoe behouden jullie toch de kwaliteit van Restaurant GOUD?

‘Bij de eerste lockdown begin 2020 waren we niet van plan om onze gerechten in een doosje te “duwen”. Door de tijd heen, en dat is dan meteen het positieve aspect van Covid-19 voor ons, werden we gedwongen om anders na te denken. We hebben goed nagedacht over welke gerechten “hufterproof” bij mensen door partner Thuis Uit Eten konden worden thuisbezorgd. Hoe lang kan een gerecht in de oven en op welke temperatuur? Ook speelden vragen op als: wat kunnen we vacumeren en hoe lang kan een gerecht na het verlaten van Restaurant Goud vers blijven? Ook moesten we rekening houden met ovens bij mensen thuis, die natuurlijk niet hetzelfde zijn als de professionele ovens bij ons in het restaurant. We zijn tot een aantal gerechten gekomen die het GOUD-gevoel thuis goed overbrengen. Via Thuis Uit Eten horen we dat mensen het GOUD-gevoel thuis beleven dankzij onze box(en)!’

Je doet ook aan digitaal interactief koken. Wat is daar precies de bedoeling van?

‘Digitaal koken is ontstaan tijdens Covid-19. We hebben een goede relatie met een van onze restaurantgasten die in de IT-sector werkt. We zijn tot een unieke samenwerking gekomen dankzij het meedenken van verschillende partijen, en het idee sloot ook aan op de vraag van opdrachtgevers om kookworkshops te geven. Het idee is dat de gast een box met allerlei ingrediënten afneemt voor een gerecht, of zelfs een heel menu. Men kan zich inschrijven, waarna een doos wordt geleverd of kan worden opgehaald op een centrale locatie. Je krijgt een code waarmee je kunt inloggen, en dan kan het koken beginnen! In de chatbox kan de gast vragen stellen. Het is te gek, want dankzij de flexibele verbinding kunnen we vanuit een studio, Restaurant GOUD of zelfs een bedrijf koken voor veel mensen!’

Wat eten jullie als gezin graag in je restaurant?

‘Het was voor mijn zoon en meissie altijd een feestje om naar GOUD te komen. Mijn zoon eet heel divers, van kaviaar tot pindakaas, dus het ligt echt aan de dag waar hij trek in heeft. Als hij een goede voetbaltraining achter de rug heeft, dan vindt hij dat hij wel wat verse frietjes heeft verdiend. Hij eet ook graag een inktvisje, mosselen en bavette. Mijn meissie is gek op vis en een glaasje champagne. Dat is voor hen het GOUD-gevoel!’

OVER THUIS UIT ETEN

Thuis Uit Eten is een culinair platform waar men hoogwaardige gerechten kan bestellen. Thuis Uit Eten selecteert de aangesloten restaurants op kwaliteit, en is dus best selectief wat betreft de restaurants die ze in hun assortiment aanbieden. De gerechten van het gekozen restaurant worden Covid-19-proof aan huis bezorgd in een Thuis Uit Eten-auto. Door middel van een sms wordt de klant op de hoogte gehouden van waar de auto zich bevindt, en hoe laat de box zal worden bezorgd. Voor een aantal restaurants van Thuis Uit Eten bestaat er inmiddels landelijke dekking. De focus ligt nu voornamelijk nog op thuisbezorgen, maar binnenkort is het bedrijf ook van plan om een volledige culinaire beleving aan te bieden door een chef-kok aan huis te laten komen, de gehele tafelstyling te verzorgen, en wellicht zelfs het entertainment!

WAT ZIT ER IN ONZE RESTAURANT GOUD-BOX?

MENU-OPTIE 1 & 2

Tosti met Remeker Ryp, Pata Negra en truffelpompoensoep met pancetta
Dichtgeschroeide tonijn met haricots verts 
Reefilet of zeebaarsfilet met oerwortels en aardappelmousseline
Zacht chocoladetaartje met pistachecrème 

De menu’s wisselen elke twee weken, check onderstaande link voor de actuele menu’s.

TALKIES FAVORITE

Als je de glimmende zwart-gouden box ontvangt, dan kun je niet anders dan high-end eten verwachten. De superdeluxe tosti biedt troost na het kijken van een weinig veelbelovende Covid-19-persconferentie. Het hoofdgerecht met malse ree, precies goed gegaarde wortels, comfortpuree en smakelijke jus past precies bij misschien wel de meest deprimerende tijd van het jaar: januari. Comfort(food) bij GOUD, it is!

Te bestellen via https://www.thuisuiteten.nl/bestellen/goud
@thuisuiteten.nl
@restaurantgoud

Tekst Marina de Massiac
Beeld Thuis Uit Eten/Herman den Blijker