Haute to go

Talkies proeft

De horeca is één van de vele sectoren die het zwaar heeft door de heersende pandemie. Restaurants hebben in een relatief korte tijd hun culinaire creaties moeten omzetten naar een service waarbij smaak- en textuurbehoud gecombineerd moesten worden met strenge sanitaire voorschriften en take away-proof -ritjes. Wie had een aantal jaar geleden gedacht dat sterrenrestaurants hun verfijnde menu’s aan huis zouden leveren in allerlei ‘gemanicuurde’ spuitzakjes en bakjes? Voor het duo Jonnie en Thérèse Boer bleek de coronacrisis zowel privé als zakelijk een grote uitdaging en enorme klap die ze vooraf niet hadden kunnen voorzien. Desalniettemin zetten ze in op culinaire belevingen aan huis die bij hun driesterrenrestaurant De Librije passen, om zo de klappen op te vangen. Creativiteit viert hoogtij in crisistijden, en zo ook op het niveau van Jonnie en Thérèse Boer. 

Thérèse en Jonnie Boer

Hoe hebben jullie tot nu toe de pandemie ervaren, zowel privé als zakelijk?

‘Het afgelopen jaar is heel heftig jaar voor ons geweest, privé maar voornamelijk zakelijk. Het grijpt ons aan dat zoveel mensen in Nederland besmet raken en het virus zo snel om zich heen kan grijpen. Privé hebben we het gelukkig goed, maar ook bij ons kwamen de muren soms op ons af. We zijn gewend om veel en hard te werken, toen dat wegviel hebben we onze tijd op een andere manier in moeten delen. Zakelijk gezien is de uitdaging nog veel groter geweest. We werden gedwongen om oplossingen te zoeken om toch iets te kunnen doen. Veel restaurants gingen vrij snel over op afhaalmenu’s of menuboxen, maar wat wij zouden gaan doen moest natuurlijk wel écht bij De Librije passen. Daarom hebben we ervoor gekozen om er een live event van te maken via Zoom. Librije’s Atelier in je keuken waarbij de gasten vanuit huis samen met ons koken. Dit is gelukkig een groot succes geworden, waardoor we wat klappen hebben kunnen opvangen. Tot en met half december mochten wij gelukkig nog open zijn voor hotelgasten. Dat was voor ons een opluchting en stemde ons blij om nog wat te kunnen doen, maar het maakte ons ook emotioneel als we dachten aan alle zaken die helemaal niet open konden. Corona is voor de horeca zo’n enorme klap, dat hadden we vooraf nooit kunnen voorzien.’ 

Cook Like a Chef bestond al voor de pandemie. Sinds wanneer zijn de culinaire boxen bij jullie te koop en kunnen jullie je nog het moment herinneren dat jullie hebben besloten om ‘all in’ te gaan met de boxen? 

‘We zijn al vanaf het begin betrokken bij Cook Like a Chef. We kennen Jan Bartelsman van Cook Like a Chef goed en geloven in het concept. Wat voor ons belangrijk is, is dat we binnen dit concept ons kwaliteitsniveau heel goed kunnen bewaken. We kunnen onze gasten thuis écht een stukje Librije bieden. Vanaf de tweede lockdown hebben we ervoor gekozen om ook vol gas te geven op onze online kooksessies.’

‘Wat we voornamelijk missen is het directe contact met onze gasten. We hebben nu geen interactie en kunnen ze niet zien genieten van het eten en de wijnen’

Is het niet ingewikkeld om hoogwaardige gerechten door gasten zelf thuis te laten maken? Jullie koks maken natuurlijk veel mooiere vanilleparfait-quenelles dan iemand die er weinig ervaring mee heeft. 

‘De voorbereiding is hierin essentieel. Het menu moet smaakvol zijn, maar ook goed te bereiden door iedereen thuis. We testen de menu’s altijd zelf om zeker te weten dat het goed te volgen is, met heldere uitleg en dat we voldoende tijd geven om de gerechten te bereiden. Tijdens de sessies wordt alles tot in detail uitgelegd op een rustig tempo waardoor iedereen het goed kan volgen. Ten slotte zit er altijd een van onze koks achter de chat om de vragen die gesteld worden snel te kunnen beantwoorden. Al met al, kan het dus bijna niet meer fout gaan en eet iedereen van een lekker smaakvol diner.’

Hebben jullie leuke reacties op de boxen ontvangen?

‘Alle reacties zijn overweldigend. De gasten zien het samen koken als een uitje. Dat is echt een compliment voor ons. Tijdens en na de sessies krijgen we ontzettend veel foto’s waarop we alle creaties en keukens te zien krijgen. Iedereen is trots op zijn of haar prestaties en daar zij wij op onze beurt ontzettend trots op.’

Wat missen jullie het meest aan het open zijn voor gasten?

‘Wat we voornamelijk missen is het directe contact met onze gasten. We hebben nu geen interactie en kunnen ze niet zien genieten van het eten en de wijnen. Dat geeft ons en de rest van het team in het restaurant altijd zo’n voldaan gevoel.’ 

Hoe zien jullie de nabije toekomst in wat betreft jullie restaurant en concept?

‘We hopen vooral dat we heel snel weer open kunnen, maar we blijven ook dan actief met de thuismenu’s. We zien dat de formule werkt en kunnen het extra aanbieden voor onze gasten. Cook Like a Chef zal in de toekomst blijven bestaan. Hiermee kunnen we echt mooie kwaliteit leveren bij de gasten thuis.’

OVER COOK LIKE A CHEF

Cook Like a Chef levert chique dinerboxen met vier-of vijfgangenmenu’s aan huis. Het initiatief is een samenwerking tussen foodfotograaf Jan Bartelsman, Koninklijk Schmidt Zeevis, Eric Pekel en chef-kok Maik Kuijpers. Ze wisten voor het platform topchefs als Erik van Loo, Ron Blaauw en Soenil Bahadoer aan zich te binden. De boxen worden gekoeld aan huis bezorgd in Nederland, de Belgische grensstreek en Antwerpen. De bedoeling is dat men de gerechten thuis afmaakt. Op de website cooklikeachef.nl staan handige video’s met tips zodat de gerechten Michelinwaardig kunnen worden afgemaakt. Mocht je er echt niet uitkomen dan is er tussen 17.00 en 20.30 uur een kookhulplijn van Cook Like a Chef beschikbaar. Hoewel gastronomische boxen aan huis nu booming zijn, bestond het bedrijf al voor de coronacrisis.

WAT ZIT ER IN ONZE RESTAURANT DE LIBRIJE-BOX ***

Avocado met jalapeno en mais
Snoekbaars met appelstrooplak, spek en rieslingsaus
Gekonfijte eend met zuurkool, aardpeerchips en truffeljus
Dessert van ‘hunebedden’, sleedoorn, advocaat en wilde bramen

TALKIES FAVORITE

Het is niet eenvoudig om te kiezen tussen het stukje vis die je even kort krokant op de huid bakt en de zacht-vette eend in zijn donkere truffeljus. Een goede saus of jus kan het gerecht maken of breken, maar kiezen tussen gerechten met een fluwelen Rieslingsaus en krachtige truffeljus, dat kunnen we simpelweg niet omdat het allebei zo ontzettend lekker smaakt. Te bestellen via https://www.cooklikeachef.nl/nl/chef/de-librije.

@delibrijezwolle
@cooklikeachefnl

Tekst Marina de Massiac
Fotografie Jan Bartelsman