Haute to go

Talkies proeft

De horeca is één van de vele sectoren die het zwaar heeft door de heersende pandemie. Restaurants hebben in een relatief korte tijd hun culinaire creaties moeten omzetten naar een service waarbij smaak- en textuurbehoud gecombineerd moesten worden met strenge sanitaire voorschriften en take away-proof ritjes. Chef-kok Syrco Bakker combineerde de Indonesische roots van zijn moeder met het kookrepertoire van zijn vader voor het nieuwe concept Toko Syrco. Samen met zijn compagnons Sergio Herman en Iman Soomers werd er gebakken, gesudderd en gestoofd om zo tot de lekkerste Indonesische rijsttafels te komen die aan huis worden bezorgd. Maar wat is eigenlijk zijn favoriet, en waarom is Toko Syrco anders? We spraken Syrco tussen de culinaire bedrijven door.

Je hebt Indonesische roots. Voelde het oprichten van het concept Toko Syrco als vanzelfsprekend?

‘Eigenlijk wel. Ik heb hele goede herinneringen aan speciale gelegenheden zoals verjaardagen. Dat kwam vooral door het lekkere eten, de authentieke Indonesische smaken en het samen genieten ervan. Er werd dagen in de keuken gestaan en veel tijd, moeite en liefde in mooie rijsttafels gestoken. Dit wil ik graag met heel veel mensen delen en zeker nu is er meer behoefte dan ooit aan samenzijn, en genieten van elkaars gezelschap en lekker eten.’

Waar heb jij je inspiratie vandaan gehaald voor de gerechten?

‘De Indonesische roots komen van mijn moeders kant, en mijn vader komt uit Noord-Holland. Hij was net zoals ik chef-kok. Hij stond vaak in de keuken om de Indonesische keuken te leren maken. Vaak waren dat geen exacte recepten, het was meer een beetje van dit en een handje van dat. Mijn vader heeft zoveel mogelijk recepten proberen vast te leggen. Die recepten gebruik ik nu en die combineer ik graag met lokale producten. Om maar een voorbeeld te noemen: de Telor Pedis met eieren van boer Olivier, Sajoer Lodeh met lokale winterse groenten zoals aardpeer, pompoen en spruitjes, en de Ikan Boemboe Bali met makreel uit de Noordzee.’

‘We hebben een box samengesteld die heel divers is. De authentieke gerechten en smaken komen er duidelijk in voor. Het is een heel mooie tafel vol lekkers. Ook is het heel makkelijk te bereiden, dus zeker geen handleidingen van een aantal A4’tjes vol waardoor je uren in de keuken staat’

Wat is je favoriete gerecht?

‘Zonder twijfel: Ikan Boemboe Bali. Hij is lekker pittig, en heeft de typische geur van trassi en limoenblad. Echt heerlijk! Het mooie aan een rijsttafel is dat het zo veelzijdig is wat betreft smaken en texturen. Je proeft overal van en je wordt elke keer weer verrast door de smaken. Je kunt lekkere combinaties maken en telkens een beetje bijscheppen op je bord.’

Wat zijn de favorieten van je compagnons Iman en Sergio?

‘Sergio vindt de rendang top! Hij houdt van de heel diepe en intense smaak van het stoofvlees. Iman vindt de Ayam Opor, gestoofde kippendijen in kruidige kokossaus, superlekker en aromatisch. Daarnaast is hij dol op de zachte textuur van het kippenvlees.’

Wat zijn veelvoorkomende ingrediënten die jullie hebben gebruikt tijdens het proefkoken van de gerechten? 

‘We hebben veel met trassi, kemirinoten, limoenblad, rode pepers en kokos gekookt. Ik houd van de aromatische geuren en smaken!’

Er zijn over heel Nederland toko’s te vinden. Wat maakt jullie box anders?

‘We hebben een box samengesteld die heel divers is. De authentieke gerechten en smaken komen er duidelijk in voor. Het is een heel mooie tafel vol lekkers! Ook is het heel makkelijk te bereiden, dus zeker geen handleidingen van een aantal A4’tjes vol waardoor je uren in de keuken staat.’

WAT ZIT ER IN ONZE TOKO SYRCO-BOX

Bij het openen van de box zou je bijna denken dat het culinaire trio heeft samengewerkt met opruimgoeroe Marie Kondo. De box is zo ontzettend netjes geordend en gestickerd, dat je bijna zou vergeten dat het uit Zeeland komt. Aangezien we een box voor vier personen uitproberen, is-ie ruim gevuld met negentien (bij)gerechten. De box is ook voor twee personen te bestellen. Je hebt dan de keuze tussen vlees of vega-vis. In de box voor vier personen zit een combinatie van vlees, vis en vega. Toko Syrco wordt in Nederland en een deel van België aan huis of kantoor geleverd. 

Rendang – Indonesische runderstoofvlees
Sate Ayam – Kipsaté met vinaigrette van pinda, ketjap en koriander
Ayam Opor – Gestoofde kippendijen in kruidige kokossaus
Ikan Boemboe Bali – Noordzeemakreel met pittige boemboe op basis van sambal Opa Co
Telor Pedis – Pittige eieren van boer Olivier
Sambal Goreng Tempeh – Tempeh gebakken met sambalsaus
Sajoer Lodeh – Lokale winterse groenten gegaard in aromatische kokossaus
Sambal Goreng boontjes – Klassiek Indonesisch groentegerecht met boontjes
Nasi Goreng SB – Gebakken rijst met groenten en omelet
Nasi Kuning – Aromatische gele rijst
Gado gado – Groentensalade met pindasaus
Atjar tjampoer – Ingelegde groenten met kurkuma
Pickles – Rode kool en wortel ingelegd met gember
Cassave crisp – Krokante cassave kroepoek
Emping – Chips gemaakt van de geplette zaden van de Melindjoe-boom
Seroendeng – Crumble op basis van kokos en pinda
Kentang kering – Aardappelfrietjes op Indonesische wijze
Roedjak – Fruitsalade met komkommer en zoetpittige saus
Sambal Opa Co – Familierecept sambal

TALKIES FAVORITE

Oef! Kiezen tussen negentien (bij)gerechten is een kleine opgave. We vonden de knapperige groenten in de Sajoer Lodeh verassend omdat ze niet zijn ‘doodgekookt’ zoals bij andere aanbieders. En die warme rendang, pittige oranje makreel en eieren zijn op een koude dag erg welkom. Toko Syrco weet onder andere met zijn knapperige groenten het gastronomische aspect toe te passen zonder de klassieke Indo-receptuur uit het oog te verliezen. De details als krokante en pittige aardappelfrietjes, pickles van rode kool en gember zijn misschien wel minimale details, maar ze tonen wel aan dat er in de box overal aan is gedacht: intense, frisse, zoete en romige smaken die goed combineren met wat krokant en pit. Selamat makan!

Te bestellen via https://toko.dinerbox.nu/

@tokosyrco
@syrcobakker
@sergioherman 

Tekst Marina de Massiac
Beeld Projected by M