Haute To Go

Talkies proeft

De horeca is één van de vele sectoren die het zwaar heeft door de heersende pandemie. Restaurants hebben in een relatief korte tijd hun culinaire creaties moeten omzetten naar een service waarbij smaak- en textuurbehoud gecombineerd moesten worden met strenge sanitaire voorschriften en take away-proof ritjes. Op het moment van schrijven is de horeca onverhoopt nog grotendeels gesloten in Nederland. Executive Chef Schilo van Coevorden van Taiko Amsterdam maakt er maar het beste van en ontwikkelde een reeks frisse curry’s die het culinaire platform Thuis Uit Eten thuisbezorgt.

Executive Chef Schilo van Coevorden van Taiko Amsterdam

Jullie hebben besloten om curry to go te verkopen. Waarom hebben jullie voor curry gekozen?

‘We zijn ontzettend tevreden met de vele Taiko at Home-bestellingen die we gedurende de lockdown hebben kunnen bezorgen, maar we kregen al snel de vraag van onze vaste gasten in Taiko of zij – naast onze sushi en het Taiko-menu – ook één van onze curry’s konden bestellen. Een groot compliment voor onze keuken en natuurlijk willen wij er alles aan doen om onze gasten tevreden te houden. Vandaar het idee om de komende weken deze curry-pop-up te lanceren en iedereen thuis te kunnen laten genieten van de verschillende Aziatische smaken. Curry’s zijn al sinds de opening van Taiko in 2014 een essentieel onderdeel van het menu geweest en vele vaste gasten waren altijd weer benieuwd naar de nieuwe, seizoensgebonden curry’s die wij serveerden. Deze pop-up laat een overzicht zien van de lekkerste curry’s die wij de afgelopen jaren hebben geserveerd.’

‘Ik kom regelmatig in Dubai voor ons andere restaurant Taiko Dubai, en dompel mij dan onder in de verschillende culturen en cuisines. De inspiratie en ideeën voor nieuwe gerechten volgen dan vanzelf.’

Executive Chef Schilo van Coevorden


Je houdt erg van reizen. Ben je in bepaalde landen geweest waar er een sterke currycultuur heerst?

‘Als klein jongetje kon ik al kip kerrie maken, lekker op zijn Hollands. Daar is het begonnen denk ik. Ik was er gek op! Maar de echte inspiratie komt daar natuurlijk niet vandaan, die komt uit mijn reizen. Dubai heeft mij het sterkst geïnspireerd, er zijn daar veel Indiase invloeden en dus stikt het er van de curry’s. Ik kom regelmatig in Dubai voor ons andere restaurant Taiko Dubai en dompel mij dan onder in de verschillende culturen en cuisines. De inspiratie en ideeën voor nieuwe gerechten volgen dan vanzelf. Zo zijn de curry’s ontstaan.’

Wat is je favoriete curry? 

‘De Thaise, groene curry met kokosmelk en aroma’s van Thaise basilicum en koriander. Ik ben veel in Thailand geweest en de groene curry op ons eigen menu is daar op gebaseerd. Een absolute klassieker.’

Wat zijn veelgebruikte ingrediënten in de gerechten? 

‘Kokosmelk, gember, citroengras, chili en laos. Deze ingrediënten vormen de basis voor onze curry’s. Daarnaast hebben alle Taiko-curry’s hun eigen twist en extra ingrediënten die iedere curry op zich uniek maken qua smaak.’

Hoe is het dessert tot stand gekomen?

‘Het dessert is gebaseerd op de Thaise tapioca-pudding, een bekend Thais dessert. Tapioca wordt gemaakt van cassavewortel. Hier hebben we pandan en mango aan toegevoegd. Bij iedere curry wordt een mangochutney geserveerd. Dit hebben we terug laten komen in het dessert. Een heerlijke, zoete afsluiter na een warme, hartige curry. Mijn filosofie is dat ik alleen maar dingen op de menukaart wil hebben die ik zelf lekker vind. De Tapioca-pudding is dus wederom een persoonlijke favoriet.’

OVER THUIS UIT ETEN

Thuis Uit Eten is een culinair platform waar men hoogwaardige gerechten kan bestellen. Thuis Uit Eten selecteert de aangesloten restaurants op kwaliteit en is dus best selectief wat betreft de restaurants die ze op hun platform aanbieden. De gerechten van het gekozen restaurant worden Covid-19-proof aan huis bezorgd in een Thuis Uit Eten-auto. Door middel van een sms wordt de klant op de hoogte gehouden van waar de auto zich bevindt en hoe laat de box zal worden bezorgd. Voor een aantal restaurants van Thuis Uit Eten bestaat er inmiddels landelijke dekking. De focus ligt nu voornamelijk nog op thuisbezorgen, maar binnenkort is het bedrijf ook van plan om een volledige culinaire beleving aan te bieden door een chef-kok aan huis te laten komen, de gehele tafelstyling te verzorgen, en wellicht zelfs het entertainment.

WAT ZIT ER IN ONZE TAIKO X THUIS UIT ETEN-BOX?

Papadum, mangochutney en pickles

Groene curry met tofu en rijst

Rode curry met scharrelkip en rijst

Gele curry met zeebaars en rijst

Groene curry met wagyu en rijst

Tapioca-kokosnoot-pudding

Te bestellen via: https://www.thuisuiteten.nl/bestellen/taiko

@thuisuiteten

@schilovancoevorden

Tekst Marina de Massiac