Feestdagentip

Organiseer een whiskyproeverij met The GlenDronach

Heb je je ooit afgevraagd hoe je de kwaliteit van een Schotse Single Malt herkent, of is jouw partner een echte whiskyliefhebber? Wellicht zoek je een gezellige borrel met collega’s of wil je een unieke twist geven aan het kerstdiner met familie en vrienden. Organiseer deze feestdagen een whiskyproeverij en leer de kwaliteit van een scotch single malt te herkennen. Masterblender Rachel Berrie selecteert de vaten van The GlenDronach, een premium single malt Scotch whisky die bekend staat als absolute expert op het gebied van sherry cask-whisky. Ontdek hier vier tips van masterblender Rachel Berrie die je helpen bij het proeven en herkennen van de kwaliteit van een Scotch Single Malt.

De smaak van The GlenDronach is zoet, romig met tonen van gember en kruiden. Alleen sherryvaten van de beste kwaliteit worden gebruikt, want: cask is king! De whisky’s worden herkend aan hun diepe kleur en rijke smaakprofielen, die variëren van zoet en fruitig tot droog en nootachtig. Benieuwd hoe je de kwaliteit van een Scotch Single Malt whisky herkent? Lees dan snel verder!

Tip 1: Kies het juiste glas

De vorm van het glas waarin The GlenDronach geserveerd wordt, kan van invloed zijn op de geur- én smaakbeleving van de drank. Een brede onderkant en een nauwe opening zorgen voor de perfecte smaaksensatie.

Tip 2: Observeer

De kleur van de whisky zegt veel over de soort: is de kleur licht, donker, roodbruin of misschien wel lichtroze? Vaak geldt in regel; hoe jonger de whisky, hoe lichter de kleur. Een lichte kleur gaat vaak samen met fruitige en zachte aroma’s, donker gaat vaker gepaard met vanille, karamel of suikerriet. De whisky’s van The GlenDronach hebben vaak een hele intense, donkere kleur. Probeer de whisky ook een beetje rond te draaien: is het dik en stroperig of meer dun?

Tip 3: Ruik

Breng langzaam je neus richting het glas. Neem de tijd, probeer je te concentreren en de verschillende geuren en smaken te herkennen. Je zal bij The GlenDronach verschillende tonen van rijke kruiden, kers en wellicht wel donkere chocolade kunnen ruiken. Welke ingrediënten herken jij?

Tip 4: Proef

Begin eerst met kleine slokjes en beweeg The GlenDronach rustig in je mond rustig in je mond voordat je het langzaam doorslikt. Probeer na je slok te letten op de afdronk: wat proef je? Afhankelijk van de expressie kan je verschillende hints proeven uiteenlopend van fruit, zoals abrikoos en zwarte kers, tot kruiden, zoals nootmuskaat en kaneel. Vraag je zelf af hoelang de nasmaak duurt.

Geef een fles whisky cadeau

Met de rijke geschiedenis, het vakmanschap en de unieke smaakprofielen is het niet alleen een genot voor de fijnproever, maar ook een geweldig geschenk voor whisky liefhebbers in je omgeving. Maak de feestdagen extra speciaal met een van de single malts uit The GlenDronach collectie, en geef een cadeau dat de ware spirit van de Schotse Highlands in zich draagt. Binnen de core range van The GlenDronach schitteren sublieme aged Single Malts, waaronder The 12YO Original, The 15YO Revival, The 18YO Allardice en de 21YO Parliament. Naast deze prachtige selectie omvat het assortiment van The GlenDronach ook een diversiteit aan specials en limited editions.