Baksels

Vegan Snickers-taart

Zin om te bakken? Haal je inner bakgod(in) naar boven met deze heerlijke vegan Snickers-taart van Willem-Pie Bakery. De taart is vegan, glutenvrij én vrij van geraffineerde suikers. Ideaal om je bak-skills naar een hoger level te tillen en natuurlijk te genieten van je zelfgemaakte taart. Let’s bake!

Het recept van de Amsterdamse vegan bakkerij laat zien dat vegan gebak net zo lekker is dan de ‘normale’ taart, en misschien zelfs lekkerder! De taart is een absolute favoriet van Willem-Pie’s klanten. Tijd om hem zelf te proeven dus. Voor het recept heb je het volgende nodig: een springvorm van 25 cm, keukenmachine, een grote pan en een kleiner pannetje.

Ingrediënten

1e laag: browniebodem

  • 75 gram boekweitmeel
  • 25 gram amandelmeel
  • 120 gram cacaopoeder
  • 4 gram bakpoeder
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 gram zout
  • 150 ml sojamelk
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 kleine banaan

2e laag: chocolademousse

  • 200 gram zijden tofu
  • 100 ml kokosmelk
  • 120 gram extra pure chocolade
  • 80 gram cacao
  • 50 gram dadelstroop
  • 2 gram zout

3e laag: pinda karamel

  • 100 gram cashewnoten
  • 50 ml sojamelk
  • 70 gram pindakaas
  • 50 gram zachte dadels (bijvoorbeeld van Yogi & Youssef)
  • 1 gram zout

Bovenste laag: pure chocolade-ganache

  • 100 gram pure chocolade (in kleine stukjes gehakt)
  • 100 ml kokosmelk
  • Geroosterde pinda’s

How to

1e laag: browniebodem

Om te beginnen met de eerste laag bekleed je de bodem van een springvorm met bakpapier en vet je de randen in met olie of bakspray. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de droge ingrediënten: boekweit- en amandelmeel, cacaopoeder, bakpoeder, kokosbloesemsuiker en zout. Meng de sojamelk en zonnebloemolie door elkaar. Prak de banaan goed (of nog beter: pureer met de staafmixer of in de keukenmachine) en meng dit goed met de sojamelk en zonnebloemolie. Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en mix goed met een spatel. Verdeel het browniebeslag over de springvorm en bak 25 minuten. Terwijl de bodem in de oven staat, kun je vast de 2e en 3e laag van de taart maken. Haal na 25 minuten de taart uit de oven, laat goed afkoelen en zet in de vriezer.

2e laag: chocolademousse

Smelt de chocolade ‘au bain-marie’ (chocolade in een klein pannetje doen en in een grotere pan kokend water zetten). Meng ondertussen de rest van de ingrediënten in een keukenmachine. Als de chocolade gesmolten is, voeg je dit toe aan de mousse in de machine en je laat dit nog even doordraaien. Zet de mousse in de koelkast.

3e laag: pinda karamel

Doe de cashewnoten met de sojamelk in de keukenmachine en laat draaien tot volledig glad. Voeg de pindakaas, dadels en zout toe en draai tot een pinda ‘karamel’. Zet de karamel in de koelkast. Als de browniebodem goed koud is, haal je deze uit de vriezer. Vet de randen van de springvorm in met olie of bakspray en plak er een strook bakpapier tegenaan. Bestrijk de browniebodem met de chocolademousse en zet de vorm terug in de vriezer. Lees een boek, laat je hond uit of doe boodschappen want de taart moet nu minstens een uur in de vriezer blijven staan. Na een uurtje (als de chocolademousse (bijna) bevroren is), kun je de karamel voorzichtig over de chocolademousse verdelen. Zet de taart weer terug in de vriezer voor ongeveer 30 minuten.

Bovenste laag: pure chocolade-ganache

Verhit de kokosmelk tot die bijna kookt. Zet het vuur uit en roer de chocoladestukjes door de kokosmelk tot het een gladde chocolade ganache is. Verdeel de ganache over de koude pinda karamel laag en strooi er direct wat geroosterde pinda’s overheen als decoratie. En voilà, je vegan taart is klaar om van te smullen! Tip: de taart is extra lekker als je hem bewaart in de koelkast.

Recept: Willem-Pie Bakery
Fotografie: Hanne ’t Sas